Üröm az örömben

2006.06.23. 11:33

Akartam nagyon, de nem sikerült. Szerettem volna szeretni, de valahogy nem jött össze. Próbáltam tuning nélkül és tuninggal is, de egy kicsit több minden nem tetszett, mint ami kellett volna. Pedig tényleg szép kis motor, nem ezt érdemli.

A városiasított krosszmotorokra - a supermotókra - nagy az igény. Nem csak rendkívül szórakoztató, hanem racionális választás a versenypályákról az utcára szabadult sportos, dinamikus, könnyű, jó terepjáró képességű jármű, főleg, ha a kiváló budapesti utakon szeretnénk közlekedni. A divat úgy kívánja, hogy minden motorgyártó kínálatában szerepelnie kell ilyesminek. Ha valaki Hondával szeretne supermotózni, akkor a legegyszerűbb, ha választ egy CRF450 krosszmotort, amiről lehányjuk a gyári kerekeket és egy pár 17"-os kerékkel átalakítva máris kész a kiváló Honda supermoto, már csak egy kis futómű-csavargatás marad hátra. Ez viszont se nem olcsó, se nem egyszerű feladat, nem mindenki számára járható út.

A Hondánál is belátták, szükség van utcai supermotóra. A fejlesztésre nem lehetett túl sok időt hagyni - mert a piac igen türelmetlen - ezért nem tehettek mást, minthogy a raktárba fáradtak és megnézték, mi van a polcokon. Az első villát a CR250, a kormányt a CR250R kölcsönözte, a váz és a lengővilla a hírek szerint valami japán belföldi 400-as endurótól származik, mások szerint a 1998-ig gyártott SLR 650-től. A blokk az 1988-ban bemutatott NX650 Dominatorból érkezett. A LED-es hátsó lámpa a CBR-ekéhez hasonlít. A műszerfal szerintem valami thaiföldi Honda-gyár helyi terméke, és még ki tudja, honnan a többi apróság.

Az ügyes mérnökök fogták a kosár alkatrészt, és minden tudásukat latba véve, csinos motort készítettek. Eddig is tudtuk, hogy kiváló szakemberek vannak a Hondánál, így a forma jól is sikerült, a már meglévő alkatrészeket úgy alakították, hogy egy modern vonalvezetésű, fiatalos gép született. Az első méterek megtétele után viszont úgy döntöttek, merészség lenne supermotónak hívni. Stílust teremtve megalkották hát a Funmoto kategóriát, amit rosszindulatúan talán supergyengemoto kategóriának nevezhetünk. A zavar kedvéért azért elnevezték FMX-nek is, ami Freestyle (F) motocross-t (MX) jelent.

Az első képeket látva nekem nagyon tetszett a gép. Érdekesnek találtam a felhúzott, dupla kipufogókat, melyekhez hasonlót csak nagyobb 1000-es gépeken láthattunk eddig. A teljesen zártnak tűnő - lefelé kipufogó - végek pedig tényleg viccesek. Oldalról a motor vonalvezetése nagyon dinamikus, jó formájúak a sárvédők és az idomok, és az üléspozíció is nagyon eltalált. Még utassal is jól néz ki a gép.

Az off-road motoroktól kölcsönzött külső feltűnő jellegzetessége a dupla első sárhányó. A felső sárvédő kialakítása olyan, hogy a levegőáramot közvetlenül a motorblokkra irányítja, ezzel is fokozva a motor hűtését. A feketére fényezett, 11 literes fém tankot két oldalról színes tankborító műanyag veszi közre. A tankra felfutó kétszínű ülés a krosszgépek világát idézi. Sajnos annyira krosszos, hogy az ülésmagassága terheletlenül 875 mm, (opcionálisan választható 20 mm-rel alacsonyabb ülés), ráadásul keskeny és kemény, így a hosszabb túrázáshoz nagyobb elvetemültség szükségeltetik. Én próbáltam, túléltem.

Pedig gondoltak a túrázókra, mert az ülés alatt akasztókampókat találunk, és a Honda gyári kiegészítők közül csomagtartórácsot is vásárolhatunk. A farokidom lemeze alatt bújik meg a diódás hátsólámpa. Burája színtelen, akárcsak az irányjelzőké, melyek - az előző felsorolásból jól kifelejtettem - a Hornetről származnak.

Sajnos az FMX-en vannak érthetetlen részletek. A profi futóműalkatrészek, a csodás fűzött alukerekek mellé nem értem, hogy kerülhetett az a rémes műszerfal, illetve műszer? Szégyen és gyalázat, ilyet egy Honda nem engedhet meg magának, ennyire nem szabad spórolni. Utoljára gyerekkoromban volt hasonló műszerem, amit a pestlőrinci Szivárvány Áruház Vasedény osztályán vásároltam az aktuális kempingkerékpáromra. Pont ugyan ez a rendszer, az első kerék hajtotta egy bowdennel, pont így lehetett lenullázni, annak talán szebb volt a számlapja. Ráadásul az idom és az óra közé szivacsot tömtek, gondolom rezgéscsillapítási szándékkel. És a motoron ülve ezeket kell bámulnom. Jaj-jaj!

A blokkot vékony falú, szögletes keresztmetszetű acélváz fogja körbe, melynek gerince egyúttal 2,5 liter kapacitású olajtartályként is szolgál. A léghűtéses, 644 köbcentis, négyszelepes, RFVC motort a közel húsz éves NX650 Dominátor hajtóművéből fejlesztették ki. Jelenleg gyári motortuninggal kapható, az eredeti 38 lóerőt új dugattyúval, tuning vezérműtengellyel és rengeteg szervizmunkával 52 lóerőre tornázták fel. A konkurenciaharc ebben a kategóriában is nagyon erős, vásárláskor a teljesítményadatok döntőek lehetnek. Az FMX nem biztos, hogy a teljesítményével fogja meghódítani a vásárlókat.

Ellenségek és teljesítményük (gyári tuning nélkül)

KTM Duke II 54 LE 2 230 000 Ft
Yamaha XT660X 45 LE 1 878 000 Ft
Ducati Multistrada 620 63 LE 2 550 000 Ft