Éljenek a verebek!

2005.04.22. 11:49
Hatalmas a torlódás a Szentendrei úton, az Árpád híd felé vezető irányban a szélső sávot útjavítás miatt lezárták. 2 km-es kocsisor halad lépésben a Budaörsi úton a városközpont irányába, de a kifelé vezető oldalon sem jobb sokkal a helyzet. A Margit hídon állnak az autók, az Erzsébet hídon lépésben lehet haladni. 8 óra 5 perc, közlekedési híreinket hallották...

A tavasz beköszöntével menetrendszerűen kialakul a közlekedési káosz. És ez nem csak fővárosi jelenség, egyre több vidéki városban is ki lehet tenni a megtelt táblát. Az akadályok között könnyedén lavírozgató robogósokat látva a letekert ablakú autóban hamar megszületik a döntés: kell egy robogó. Az elhatározást azonnal a lehetőségek latolgatása követi. A városi közlekedésben nem akarok másodrangú lenni, vagyis fontos, hogy legyen benne szufla, mondjuk egy 125-ös már megteszi. Nagy kerékkel könnyebb a kátyúkon átverekedni, legyen megfizethető ára, és a későbbiekben se kerüljön sokba. Fogyasszon keveset, megbízhatóan üzemeljen és az se baj, ha csinoska.

Tőlünk kicsit délebbre aki csak teheti, meghozza ezt a döntést. Olaszország és a robogózás egy és oszthatatlan. Évente több mint 100 000 szkúter lel gazdára, valószínűleg ez sarkallta a Hondát is arra, hogy a hetvenes években ide is telepítsen egy gyáregységet. Az SH125 és az SH150 teljességgel olasz fejlesztés és gyártás eredménye. Az első SH-k 20 évvel ezelőtt hagyták el az attesai gyárat. 2001-ben a Honda robogók között elsőként nagy, 16 colos kerekeket kaptak, míg 2005-ben új egyhengeres, benzinbefecskendezős motort. A Honda Pantheontól örökölt hajtómű nevezetessége, hogy már a 2006-ra tervezett Euro3-as környezetvédelmi normákat is teljesíti.

Az SH sima és puritán. Semmi felesleges törésvonal, vagy öncélú dizájnelem. Már-már finomkodó egyszerűségével inkább a lányoknak tetszik. Érdekes, hogy a megkérdezett srácok inkább unalmasnak és ridegnek jellemezték a Honda szerint elegáns formát, pedig az új modell szélesebb padlólemezén a magasra nőtt férfiember is talál kényelmes helyet lábának. A hűtőradiátor előre került, az új hűtőrács fontos eleme az új dizájnnak.

A szélesebb burkolat révén valamicskét javult a szélvédelem, de leginkább a vízvédelem. A kellemetlen áprilisi esőben az idomok mellkastól lefelé szárazon, és főleg sármentesen tartják az embert. Kár lenne a drága cipőért. Ha már az SH testesedésénél tartunk, az ülésszivacs 1 cm-rel vastagabb lett, de a lekerekített széleknek hála megálláskor ezt a magasodást észre sem vesszük. Az ülés természetesen kulccsal zárható. Külön ülészár nincs, a gyújtáskapcsolót használhatjuk az ülés nyitására-zárására is. Az ülés alá tankolunk, és itt van az SH legnagyobb helyisége: az ülés alatti rekesz. A nagy kerék miatt korlátozott méretű e zug, de azért nagyobb az esély egy nyitott sisak elhelyezésére, mint a nemrég tesztelt Liberty esetében. A térdünk előtt a kesztyűtartó szintén zárható, egy kulcscsomó vagy egy tárca jó kis odút találhat itt magának, és nem maradt el a szokásos szatyorakasztó fül sem. Az SH öt színe közül nekünk az izlandi kék jutott.

A 150 cm 3-es motorblokk gombnyomásra indul, járása csendes, egyenletes, beleköthetetlen. Gázadásra késlekedés nélkül kapcsol az automata kuplung és nekilódul az üresen 127 kg-nyi tömeg. A markolat elfordításával arányosan növekszik sebességünk, vége 110 km/h. A legmeredekebb lejtőn, erőteljes hátszéllel sem lehetett 117 km/h-nál feljebb tornászni a mutatót. Gondos gazda nem állandóan full gázon járatja robogóját, a 90-es tempó az ideális, hogy aztán szükség esetén a tartalékokat kihasználva előzésbe foghassunk.

A vízhűtéses motorblokk a robogóknál megszokott módon a lengőkarral képez egységet. Első ránézésre ki gondolná, hogy ez az SH legizgalmasabb alkatrésze. Azon nem csodálkozunk, hogy az egyhengeres motor négyütemű, a kétütemű robik lassan kikopnak a gyárak ajánlatából, a Honda három éve száműzte őket kínálatából. A reflektorfényt az üzemanyag-ellátó rendszerre kérem irányítani, ami egy nagyon pici, nagyon tömör, számítógépvezérelt üzemanyag-befecskendező. A kis lökettérfogatú motorokhoz kifejlesztett injektor a Pantheonon debütált. Hogy a tiszta kipufogógázhoz hogyan járul hozzá, az nem túl kézzel fogható egy felhasználó számára, annál inkább az alacsony fogyasztásra gyakorolt hatás. Az átlagosan két és fél literes fogyasztás kőkemény igénybevétel esetén is alig lépte át a hármat, vagyis egy teletöltött tank hét és fél literével több mint 250 km-re elegendő.

Na ez a katalizátor a másik, amiről mindenkinek feláll a hátán a szőr. Ha a lelkes robogótulajdonos nem is akarja azonnal eltávolítani járművéből, akkor sem akar róla hallani. Pedig a legek között emiatt is felbukkan az SH, a speckó injektor révén kaphatta meg a Honda 300 cellás HECS3 katalizátor-rendszerét, így osztálya legalacsonyabb károsanyag-kibocsátásával rendelkezik!

A nagykerekű robogók az utak romlásával egyenesen arányosan egyre keresettebbek. Az ötküllős, 16 colos kerekkel nem gond, ha csatornázás előtt álló földes utcába tévedünk, irányíthatósága és stabilitása szinte nem is robogós, hanem motorkerékpáros. Elöl az ütéseket a 33 mm átmérőjű teleszkópvilla 100 mm-es rugóúton nyeli, hátul az SH dupla lengéscsillapítója tompít. Utas vagy nagyobb fuvar esetén ne restelljük beállítani a rugó-előfeszítést, erre három lehetőségünk van. A kombinált fékrendszer szerencsére egyre elterjedtebb a robogók között is.

Az első keréken a 220 mm-es hidraulikus tárcsaféket kétdugattyús féknyereg fékezi, a hátsót 130 mm átmérőjű, bowdenes üzemeltetésű fékdob. Az egyszerű rendszerben a jobb oldali fékkart meghúzva az első féknyereg lassít, mint ahogy a hagyományos motorkerékpároknál megszokhattuk. A bal oldali fékkar azonban nem csak a hátsó féket állítja munkába, hanem az első féktárcsát is fékezi. Az első fékkel semmi gond nem volt, ehhez a mérethez tökéletesen elégséges. A bal oldali kombinált rendszer viszont nem működött úgy, ahogy vártuk: normál erővel húzva alig lassított, combos húzásra viszont ugyanúgy hátsó kerék blokkolással válaszolt, mintha csak a hátsót fékezné. Lejtős utcánk miatt üdvözöltem a bal fékkarral egybe épített rögzítőféket.

A kormánnyal nincs gond, a sűrű forgalomban hasznosan keskeny, emiatt azonban a tükrök nagyon belülre kerültek, a motoros válla nagyjából kitakarja a mögöttes forgalom tükörképét. A megszokott hondás kezelőszervek nem rejtenek meglepetést, ahogy a műszerek sem. Robogók között az SH műszerfala fullos, bár elég konzervatív. Középen a mutatós sebességmérő óra a legnagyobb, egyik oldalról a hűtőfolyadék hőfokmérője, a másikról az üzemanyag-szintjelző kapja közre. A sok mutató között kvarcóra árválkodik.

Tesztmotorunk az egyetlen 150-es SH volt az országban, a hazai forgalmazó csak az SH125i verziót tartja modellpalettáján, mely a köbcentin kívül szinte minden műszaki adatában megegyezik a 150-es verzióval, ára 849 000 Ft. A japán versenytársak között ebben a köbcentikategóriában nagykerekű robogót nem találunk. A Suzukinál a 125 cm 3-es Burgman ára 998 ezer, a Yamaha Majesty pedig már 62 ezerrel több, mint egymillió forint. Az SH-hoz sokkal közelebb áll az Aprilia Sport City 125, a szintén idei újdonságot 899 900 Ft-ért mérik, és persze nem szabad elfelejtkeznünk a nemrég tesztelt Piaggio Libertyről sem, melyet már szezonkezdéskor akciós, 674 900 Ft-os áron árulnak.

Az SH megvásárlásával szükségképpen nem áll meg a pénzköltés, a Honda sok-sok extrával boldogítja a barkácsoló génekkel megáldott vezetőket. A magasabb, felcsavarozható szélvédő és a kézvédő szélterelő megvásárlása kötelező, ha cudarabb időjárásban is használnánk a gépet. Túrázóknak a csomagtartóra csatolható 35 literes hátsó doboz, alacsonyak kedvéért a régihez hasonló alacsonyabb ülés készült.

A mindennapi munkábajárás napi 50 km össztávjával számolva, budapesti viszonylatban, évi hét robogózásra alkalmas hónapot megelőlegezve 80 óra tiszta megtakarítást hoz az SH a gépkocsis vesztegléshez képest. Takarékos fogyasztásán túl megspóroljuk a városközpontokban az autóparkolási díjat, a parkolóhely-vadászat gyötrelméről nem is beszélve. Tudom, ez nagyjából minden robogóra igaz, de a gondoljunk néha a verebekre is.

Műszaki adatok:

Honda SH150i

  • 550
    Kéne:
  • 223
    A 125-ös kéne:
  • 72
    Nem kéne:
Motor: vízhűtéses, négyütemű, egyhengeres SOHC
Lökettérfogat: 153 cm 3 (125 cm 3)
Üzemanyagellátás: PGM-FI elektronikus üzemanyag-befecskendező
Váltó: V-Matic automata, centrifugális automata kuplunggal
Üzemanyagtank térfogata: 7,5 liter
Váz: acélcső
Méretek (HxSzxM): 2020 x 700 x 1140 mm
Tengelytáv: 1335 mm
Ülésmagasság: 790 mm
Száraz tömeg: 127 kg
Első futómű: 33 mm-es teleszkópvillák, 120 mm rugóúttal
Hátsó futómű: két rugótagos lengőkar, 70 mm rugóúttal
Kerekek: U-keresztmetszetű ötküllős alumíniumöntvény
Gumiméret elöl: 100/80-16 50P
Gumiméret hátul: 120/80-16 60P
Fékek:
Elöl: 220 x 4 mm-es hidraulikus tárcsafék kétdugattyús féknyereggel, fúrt tárcsával és szinterfém betétekkel
Hátul: 130 mm-es fékdob