Water resist

2004.06.09. 15:03
Valójában az FS450E ugyanazt tudja, mint a 650-es tudott, csak nem olyan durván tolja a képünkbe a supermotózás örömeit.

A Husaberg FS450E annyira letisztult darab, hogy szinte olyan érzésem támadt, valamit elfelejtettek felszerelni a gyárban. Pedig ott van minden, amire szükséged lehet, de semmi felesleges. Egy puritán vízhűtéses blokk - mellőzve minden hűtőborda, vagy egyéb polgári flanc - két kerék, cseppke tank és egy ülés arra az esetre, ha már nagyon elfáradnál állva. Semmi nélkülözhető dolog nincs a motoron, jutalmul a száraz tömeg mindössze 112 kilogramm.

A 449 cm 3-es, egyhengeres motor rövid löketű, furatátmérője érdekes módon megegyezik az FS650E méretével. A rövid löket miatt a 450-es sokkal forgósabb, és nem olyan durva gázvisszavételkor a motorfék sem. Egy felülfekvő vezérműtengely igazgatja a 4 szelepet. Hogy teljesítménye ne nagyon maradjon el a 650-esétől, jóval magasabb 12,7:1-hez a kompresszió-viszonya. Az üzemanyag a 39 mm-es Keihin karburátorán át érkezik erős szívászaj kíséretében, amit a légszűrő elhelyezése miatt élvezhetünk. A Husabergekre jellemző, hogy a légszűrőt a lehető legmagasabb helyre, a váz fölé építik. Ennek legfontosabb oka, hogy szügyig érő sárban se szívjon vizet a motor, vagyis a Husaberget nevezhetjük vízállónak is, a manapság uralkodó nedves időjárás közepette ez sem utolsó szempont.

A 450-es motor, ha nem is annyira állat alulról, mint a 650-es, elismerést érdemel. Kideríthetetlen lóereje (aki tud pontos és megbízható információt TotalBike matricáért cserébe írja meg ide) azonnal egykerékre rántja a jószágot.

Az üzemanyag uszkve 100 km-re elegendő. A 9 literes műanyag Acerbis tank két benzincsapon át engedi ki a benzint, hogy a 9 liter minden cseppjét fel tudjuk használni, mire eljutunk az legközelebbi benzinkútig. A benzincsapnak ugyan van tartalék állása, de a régi husabergesek tudják, hogy arra jobb nem támaszkodni. A műanyag üzemanyagtank valamelyest átlátszó, így jobb, ha a tank oldalfalán követjük nyomon a fogyasztást.

A hatsebességes váltó jól hangolt, nincsen fals váltás, az üres ott van, ahol lennie kell - ezt a korábbi Husabergekről még nem lehetett elmondani - mindehhez a hidraulikus Magura kuplung-munkahenger karja könnyen jár, nem kell kifejteni extra erőt.

Kívülről a 48 mm-es White Power teleszkópok teljesen megegyeznek a Husaberg krosszgépeiben találhatókkal, belül azonban kifejezetten a supermoto sport igényeihez hangolt, feszesebb rugók dolgoznak. A króm-molibdén ötvözet vázba épített 48 mm-es belsőcső átmérőjű egység ezernyi állítási lehetőséget biztosít, nem különben a hátsó rugóstag. Ennek különlegessége, hogy a Husaberg elhagyott mindenféle himbarendszert, a rugóstag alsó pontja közvetlen a jó hosszú alumínium lengővillához, a felső pedig a vázhoz kapcsolódik. A 17 colos fűzött supermoto kerekeket tutira meghuhogják az utcán: a széles alufelni polírozott, a 310 mm-es hatalmas féktárcsa közepe és a robusztus, hatdugattyús Beringer féknyereg kékre eloxált.

Az alacsony Magura kormány kiváló az agresszív kanyarodáshoz. Az eléggé hosszú tengelytáv miatt (1490 mm, hosszabb, mint a VFR800-é) nagysebességű egyenes futása is kiváló, de a meredek villaszög inkább az éles kanyarodást segíti.

A kezelőszerveket izgalmas elképzelés alapján helyezték el. Elsőre nem mondhatnám, hogy az ergonómiai szempontokat követnék, használhatósága inkább megszokás kérdése. A műszerfal kicsi és átfogó. Teljesen elektronikus, az folyadékkristályos kijelzőről olvasható le az aktuális sebesség - én láttam rajta 204 km/h-t is. Hogy ez mennyire valós érték, azt sajnos nem tudtuk bemérni, de ha csak a szokásos eltérést mutatja, akkor nagyon szép teljesítmény. Van itt még óra, napiszámláló, üzemóra számláló - ez fájt. Sőt azoknak, akik igazán arra akarják használni az FS450E-t, amire való, köridő-számláló is rendelkezésükre áll.

 
  A Husaberg és az önindító
 
  Pár éve egy Husaberg sajtóebéden egy amerikai újságíró kérdezte meg, hogy miért nem szereli fel a gyár modelleit elektronikus önindítóval. Mire a svéd sajtófőnök szenvtelenül válaszolt: "Miért, motorozik a csajod?"

A Husaberg kissé vonakodva ugyan, de a berúgókart meghagyva felszerelte önindítóval is motorjait, azok kedvéért, akik nem tudják berúgni a motorjukat, és ezért nem is tudtak volna husabergezni. Az önindító és az emiatt szükséges akkumulátor 5 további kilogrammal terhelte a motort.

A berugókar a baloldalon van. Az indítást automata dekompresszor segíti. Emellett raktak a kormányra egy dekompresszor kart, és manuálisan is lehet segíteni. De én csúnyán csak nyomtam a gombot, és hiba nélkül indított a gép. (Régen ez egyéként nem volt mindig így, voltak problémák az önindítóval, és az akkumulátorral, de ezt 2004-re úgy tűnik, teljesen kiküszöbölték.)

Sokan, nem csak az alacsonyabb eresztésből, de a középmagas termetűek közül is tartanak a szuperkrossz gépektől, illetve az azokból átalakított supermotóktól. Már a 650-es supermotóval sem voltak magasságproblémáim és ezek a kellemes tapasztalatok megmaradtak az FS450E-nél is. Ülésmagassága mindössze 850 mm. Ez ha nem is teletalpas, de kétoldali talajkapcsolatot engedélyez.

Nem mondom, hogy beloptam magam az autósok szívébe ezzel a motorral. A relatíve magas, vagy inkább felegyenesedett üléspozícióból messze előre látni a forgalom alakulását, az itt-ott megnyíló kiskapukat. Ha az előttünk álló két autó visszapillantója nem ér össze, akkor tutira át lehet fűzni közöttük a keskeny motort. A gyári kipufogó nem túl hangos, de az egy henger jellegzetes frekvenciájára mindenki felfigyel. A hatdugattyús Bering nyereg nagyon komoly torpanásokra képes, ezzel tovább növelhető a városi cikázó tempó. A hátsót szinte nem is használtam, de valószínűleg nem is akarják, hogy használd, mert a fékpedál nagyon közel van a vázhoz, és csak kitapogatás után sikerült rálépnem. A megálláshoz egyébként sem kell durván megtépni a féket, a KTM-mel közös operálásból származó Magura főfék-munkahenger lágy és nagyon precíz adagolhatóságot tesz lehetővé.

A Husaberg 450-es supermotója nem olcsó, 2 199 000 Ft-ért mérik. A Honda CRF450R-je már 1790000 Ft-ért, a Yamaha WR450F-je 1 990 000 Ft-ért megvehető, igaz, ezeken se supermoto kerék, se keményített rugózás, se az aszfalthoz hangolt fék nincs, világításról és egyéb tartozékokról nem is beszélve. Azon viszont érdemes elgondolkodnia a Husaberg funnak, hogy mindössze 100 000 Ft-tal többért már a nagyobb supermotót, az FS650E-t is megveheti.

A régi Husabergek Svédországban készültek, de azóta, hogy az osztrák gyár bekebelezte a Husaberget, a KTM gyártja Ausztriában. A Husaberg igen sok közös alkatrészt használ a KTM-mel, de szerencsére a Husaberg külön márka maradt, megtartva különcségét. A dizájnerek szabad kezet kaptak, akik Thomas Gustavsson irányítása alatt azért dolgoznak, hogy amit csinálnak, a legjobb legyen. Hogy mennyire jó? Egyszerűen nem akartam visszaadni.

 
  Műszaki adatok:
 
 

Husaberg FS450E

  • 459
    Kéne:
  • 41
    Nem kéne:
Motor: vízhűtéses, egyhengeres, négyütemű
Lökettérfogat: 449,25 cm 3
Furat x löket: 100 x 57,2 mm
Kompresszióviszony: 12,7:1
Üzemanyag-ellátás: 39 mm-es torokátmérőjű Keihin MX FCR
Váltó: hatfokozatú
Első futómű: fordított WP teleszkópvilla 260 mm-es rugóúttal
Hátsó futómű: WP központi rugóstag, 287 mm-es rugóúttal
Első fék: 310 mm-es tárcsafék, hatdugattyús Beringer féknyereggel
Hátsó fék: 220 mm-es féktárcsa, egydugattyús Brembo féknyereggel
Kerekek: küllős Behr, 17x3,5 elöl, 17x4,25 hátul
Tengelytáv: 1490 mm
Szabadmagasság: 320 mm
Ülésmagasság: 850 mm
Benzintank térfogata: 9 liter
Száraz tömeg: 112 kg
Ára: 2 199 000 Ft

Tisztelt Totalbike!

Az önök álltal feltett kérdésre a Motor Revü 2004. 6. számában találtam meg! A pontos adatok: Max. teljesítmény:47LE (35 kW) 7900/min-nál, Max, forgatónyomaték:47Nm (4,8 kpm) 6400/min-nál.

Fejérvári István