Túl a robogón

2004.05.07. 08:54

A Piaggio konszern legújabb kétkarikás tagja teljességgel hátat fordított a megaszkútereket övező beidegződéseknek: 2004-ben megszületett az első, nagyköbcentis sportrobogó, a Gilera Nexus500.

Az óriásrobogók eddig inkább hasonlítottak miniatűr GoldWingre, mint egy 600-as GSXR-re. A nagy blokkhoz a gyártók feneketlen tárlórekeszeket ajánlottak, óriási kényelmes foteleket, lágy rugózást, amivel - ha már a motor teljesítménye engedi - akár kétheti hideg élelemmel és felszereléssel elindulhatunk a város határain túlra.

A Piaggio konszern legújabb kétkarikás tagja teljességgel hátat fordított a megaszkútereket övező beidegződéseknek: 2004-ben megszületett az első, nagyköbcentis sportrobogó, a Gilera Nexus500.

Sportos, ezzel majdnem mindent el is mondtunk a Nexus500 külsejéről. Éles szögletes vonalak, elöl trapéz alakú ikerfényszóró, látványra akár egy izmos sportmotor is jöhetne szembe. Kategóriájában még nem elterjedt technológia, de a Nexus is járt szélcsatornában. Az áramvonalasítás jól sikerült, és a szélvédelem is, mert nagy sebességnél sincsenek bukót rázó zavaró áramlatok, vagy az idom keltette fülsiketítő szélzaj. A személyre szabott szélvédelem érdekében a plexi három lépésben állítható. Kifejezetten kecsesek a vékony visszapillantó tükrök, és a legdizájnoltabb sportgépekhez hasonlóan a tükör hátuljába építették be az első irányjelzőket.
A Nexus négy színben kapható, a leglátványosabb talán a Sárkányvörös - ez volt tesztmotorunk színe is, és a Világos sebességsárga, de gyártják Matt hamuszürke és Jégszürke árnyalatban is.

A teszt előtt próbáltak elriasztani, hogy nem lesz olyan kényelmes az utazás, mint a Beverly volt, de szerencsére nem hagytam magam. A Nexus-hoz úgy illik közeledni, mint egy motorkerékpárhoz, legalábbis ami a felszállást illeti. A lábat az ülés fölött lendítve ülünk fel, mert a robogós megközelítés esetén a lábunk megakadhat az ülés és a kormány oszlop között domboruló szerelvényhegyben. Egyébként ide tankolunk, és két oldalt itt található egy-egy nyitható-zárható roletta, mely hűvös nyári estéken igény szerint kis meleget enged a lábunk felé.

Az ülés sportrobogóhoz képest elég széles és lapos, a hátsó, kissé elkülönülő részen kényelmes helyet talál az utas. Ráadásul a hátsó kapaszkodó nem csak használható, hanem kifejezetten kényelmes is. A robogó testéből kihajtható utaslábtartó azonban már útban lehet a vezetőnek, célszerű a taxiztatás előtt lábméretet egyeztetni. A pilóta nem csak a hagyományos robogós lábtartón taposhat, igény szerint pihentethetjük lábunk az elöl kialakított országúti lábtartón is. Kislábúak ismét előnyben.

Az ülés alatti kamra - még ha nem is akkora hellyel kényeztet, mint azt az óriásrobogók eddigi típusainál megszokhattuk -, azért kivilágított és van itt elektromos csatlakozó aljzat a krónikus mobiltelefonálóknak is. És az indítókulcsról távirányítással nyitható!

A műszerfal fullos, mindent tud, amit manapság a luxus túramotorok tudnak. A háttérvilágítás - milyen is lehetne más - Gilera piros. Baloldalra a mutatós sebességmérő, középre, ahogy az egy sportmotorhoz dukál, a fordulatszámmérő órája, jobbra pedig egy folyadékkristályos kijelző került. Itt informálódhatunk a benzin mennyiségéről, a hűtőfolyadék hőmérsékletéről, az akkumulátor töltöttségéről, a pontos időről, az átlag és pillanatnyi fogyasztásról, a megtett kilométerek számáról, az átlag, és maximális sebességről. És hogy minderről menet közben tudomást szerezzünk, még a kormányt sem kell elereszteni. A jobb oldali kormánykapcsolóra felkerült egy MENU feliratú választógomb, amit remélem, mihamarabb elles a többi motorgyártó is.

Egyhengeres, négyszelepes, vízhűtéses, injektoros robogómotor gyorsítja a 195 kg tömegű testet 7,4 másodperc alatt 100 km/h-ra. Végsebessége méretéhez mérten nagyon durva, a gyár 160 km/h-ban határozza meg, de nekem az LCD kijelzőn a 173 km/h-s max. sebességet sikerült beállítanom. Ez a robogóblokk Gileránál Master 500 néven fut, de hasonlót építenek a Piaggio 500-as Beverly-jébe is. Abban is jól ment, szó se róla, de azért vannak árnyalatnyi különbségek - a Nexus javára. A plusz egy lóerő nüánsznyi különbség, mégis sokkal fürgébbnek, rugalmasabbnak tűnt a Nexus. Talán azért, mert blokkjához új légszűrőház készült, emellett a kipufogója is sokkal nagymotorosabb, bár tesztmotorukon a végdob csere miatt már abszolút sportdob virított. Az egyre több helyen kapható, magyar gyártmányú Finster dob igazán szépen mutatott a Nexuson. A hangja pedig brutális volt. A hang, ami miatt néha szégyelltem magam. A többi motoros nem tudta, hogy egy csúszó kuplungú egyhengeres enduró érkezik, vagy egy herélt dobú chopper jön a szemközti sávban.

Ezek segítik a Nexus-t a 40,12 lóerős maximális teljesítményhez. És az erő ott toporog már az önindítógomb megnyomása után, hogy azt a CVT automataváltó azonnal továbbítsa a hátsó kerékhez. Ez több mint elég, egy szaftos városi elstartoláshoz.

A Nexushoz tartozik biztonsági szolgáltatás is, ha felborulna a robogó, egy elektronikus érzékelő azonnal leállítja a motort és az üzemanyagpumpát.

A Nexust futóműve emeli ki a hasonló óriásrobogók közül. Hihetetlen jó manőverezési képességgel bír, stabil, és ha beesel egy kanyarba, rezzenéstelenül tartja az ívet. Nem csodálkoznék, ha a Nexus tulajdonosok kibérelnék maguknak a bevásárlóközpontok körforgalmait.

Honnan ez a stabilitás? A Nexus dupla acélcső vázában elöl igen combos, 41 mm-es hidraulikus Kayaba teleszkópvillák dolgoznak. A hátsó rugózás abszolút újítás robogóvonalon, a progresszív felfogatású rugóstaghoz tartozik egy állítható hosszúságú kitámasztó rúd is. Ha a ezen a rúdon tekerve magasra emeljük a fenekét, még fordulékonyabbá tehetjük a Gilerát, míg alacsonyabbra engedve - azon túl, hogy a kis növésűeknek is jól leér a lába -, tovább javul a nagy sebességű egyenesfutás stabilitása, amivel egyébként a másik állásnál sincs baj. Erre 14 fokozat áll rendelkezésünkre, és összesen 30 mm-t lehet emelni a Nexuson, illetve visszaengedni. A maximális és minimális állapot között játszva a villaszög is egy fokot változik.

Az első alumínium ötvözet kerék 15 colos, ötküllős, 120/70-es gumival, hátulra 14-es kerék jutott sportos, 160/60-as gumival. Integrált fékrendszerét kifejezetten a Nexus túláradó energiájához fejlesztették, hogy biztonságosan meg is álljon. Ez sikerült is. A bal fékkart használva a lassulásért az első kerék jobb oldali féktárcsája, és a hátsó tárcsa a felelős, míg a jobb kart használva nagymotorosan csak az első kerék, annak is a jobboldali tárcsája fékeződik. És hogy a hatékonysággal meg legyünk elégedve, ebben a féknyeregben két nagyobb átmérőjű dugattyú dolgozik, mint baloldali társában.

Ki mondja, hogy a sportos motorozás és a kényelem nem férnek meg egymással? A Gilera Nexus500 leadott teljesítménye több mint 40 LE. Avantgard dizájnja igazán eltalált, kényeleme és használhatósága a nagymotorhoz szokottakat is meglepi, emellett a legsportosabb nagyrobogó.

Gilera Nexus500

Műszaki adatok:

Motor: egyhengeres, négyütemű, négyszelepes vízhűtéses
Lökettérfogat: 460 cm 3
Furat x löket: 92 x 69 mm
Teljesítmény: 40,12 LE 7500 1/min
Nyomaték: 43 Nm 5500 1/min
Üzemanyagellátás: befecskendező
Váltó: CVT automata sebességváltó
Első futómű: 41 mm-es Kayaba hidraulikus teleszkópvilla
Hátsó futómű: Kayaba gáztöltésű lengéscsillapító állítható rugó-előfeszítéssel
Fékek: elöl 260 mm-es duplatárcsafék, két dugattyús féknyergekkel (jobb oldalon 26 baloldalon 28 mm-es dugattyúk), 240 mm-es tárcsafék két dugattyús féknyereggel
Gumik: 120/70-15 elöl, 160/60-14 hátul
Hossz x szélesség x magasság: 2090x765x1045 mm
Tengelytáv: 1515 mm
Ülésmagasság: 780 mm
Üzemanyagtartály: 15 l
Száraz tömeg: 195 kg
Ára: 1 749 900 Ft

 
  Ár a versenytársak árainak tükrében:
 
 
Modell cm 3 Lóerő Ár
Aprilia Atlantic 500 460 39 1 399 900 Ft
Benelli Velvet Dusk 383 28,4 1 325 000 Ft
Honda Silver Wing 582 50 1 990 000 Ft
Malaguti Madison400 383 31,2 1 690 000 Ft
Piaggio X9 460 39 1 549 900 Ft
Suzuki AN650 Burgman 638 55 2 348 000 Ft
Yamaha XP500 Tmax 499 40 1 890 000 Ft
Gilera Nexus 500 460 40 1 749 900 Ft


Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.