2008.08.22. 00:01

Adatlap Honda Cb 400 Four Nc36 1994 (400)

  • Hengerűrtartalom: 400 cm3

Adatlap Kawasaki W650 2000 (0)

Adatlap Suzuki Gsx 400 1989 (400)

  • Hengerűrtartalom: 400 cm3

Adatlap Yamaha Srv 250 Reneissa 1994 (250)

  • Hengerűrtartalom: 250 cm3
„Túl sokat írtok milliókba kerülő szupererős gépekről! Imádom a motorokat, mégsem tudok mit kezdeni velük. Vennék valami utcára való, munkába járásra jó, aránylag kisköbcentis, könnyű gépet - használtan. Stílusos legyen, de ne hivalkodó, megbízható, de nem túl drága. Alkalmas legyen kisebb túrákra is, szeretek motoron kirándulni. Ti mit ajánlotok?”

Gondoltam, gyorsan megválaszolom a kérdést, de rá kellett jönnöm, a megoldás nem is olyan egyszerű. A kritériumok világosak, nagyon sok gépet könnyű volt kiszórni. A végén már magunk is megijedtünk, hogy egy sem marad, de úgy érzem, sikerült összeállítani egy ütős csapatot. Menjen legalább százzal, több óra után se legyen kényelmetlen, formailag is adjon valami pluszt – így választottuk ki a Yamaha SRV 250, Honda CB 400, Suzuki GSX 400 és Kawasaki W650 motorokat.

A Kawasakit kivéve nem Európának gyártották őket: a rengeteg szépséges kisköbcentis a japán belpiac sajátossága. A széles tömegek számára a helyi jogosítvány- és biztosítási kategóriák ezeket teszik elérhetővé. Évente új modelleket dobnak piacra, zömük számunkra teljesen ismeretlen, ám nem elérhetetlen. Hazánkban is számos cég foglalkozik konténeres importtal, kínálatukban gyakran találni egzotikus, speciális verziókat.

Szerkesztőségünk több tagja motorozik, nem volt nehéz összeállítani a tesztcsapatot. Winkler közismert V-Maxos, Csikós kolléga nem tudja letagadja veterános hajlamait a harminckét éves Kawasakijával. Rácz Tamás óriásrobogóval könnyíti meg közlekedését, én pedig veterán Jawát meg retro Suzukit hajtok.

250-től 650-ig. Másfél milla és kétszáz kiló alatt. Nem egyforma a hengerűrtartalom, az erő sem összehasonlítható. A kamaszlány karcsúságával büszkéledő Yamaha Reneissa negyedliteres V2-es blokkjával nem egy erőgép. A Viragóban megismert motor 23 lóerejével már éppen alkalmas lenne, hogy a mindennapi közlekedésnek részese legyen. A Honda CB 400-ból viszont ennek a bő duplája, 53 lóerő hozható ki: dinamizmusával a forgalom szinte bármely négykerekű résztvevőjénél robbanékonyabb.

Hasonló kategória a Suzuki GSX 400 Impulse: ereje papíron ugyanennyi, ám a Yoshimura tuning hatása nem marad észrevétlen – ez érezhető a brigádból a legerősebbnek. Ezt a házon belüli ACIDM diagnosztika is igazolta. Hiába a köbcenti, a Kawasaki W650 ötven lova elmarad a kis pörgős négyhengeresektől: az angolos, soros kéthengeres elrendezés nem a sportosságról szól. A nyugodt, nyomatékos retrógép leginkább országúti cirkáláskor nyújt örömet.

Egyéniségben egyik gép sem szenved hiányt. A Yamaha és a Kawasaki a hatvanas évek angol stílusjegyeit mutatja. A W650-en a szelepvezérlést is archaikusan oldották meg, a motor jobb oldalán csodaszép a királytengely. Az SRV 250 cseppformájú seggével, különálló hátsó lámpájával és elegáns megoldásaival közös vérvonalat mutat a korszak masszív túramotorjaira emlékeztető Kawasakival, sajnos leginkább csak a formáját csodáltu. V2-es motorja csupán pillanatokra talált magára, rángatott, fulladt - az egy henger kevés volt a mozgatáshoz. Sajnos a W650-en a kormány nem eredeti, Harley-Davidsonról származó alkatrészere cserélték. Az új elemek nem csúnya, sőt még markolatfűtés is van rajta, de a túl széles kormány kilóg a koncepcióból.

A kora hetvenes évek jegyeit viseli magán a Honda négyszázasa. Négy a négybe kipufogóival messziről szinte összetéveszthető a legendás 750-es előddel. Az ülés, a tartály illeszkedik a vonalvezetésbe, a fekete fényezés és kontúrok mind-mind a kortalanságot szavatolják. Ugyanennek az évtizednek a másik végén kell keresni a Suzuki GSX designterveit. Az egykori GS 1000-t idézi fel – sokkal légiesebben, talán 100 kilóval könnyebben.

A formatervezést figyelembe véve az üléshelyzet nem lehet kérdéses. A café raceres SRV-től sem kell félni, nem csutkakormánya van, becsületes kiemelőkbe fogták a rudat. 180 centi alatt aprósága miatt ugyan összehúzódva, de emberi pózban lehet rajta motorozni. A Kawasaki, a Honda és a Suzuki méretben teljes értékűek, akár utast is magunk mögé vehetünk.

A Yamaha futóműve nem vajpuha, hanem félelmetes – keményebb rugókkal teljesen más élményt nyújtana. 146 kilóját röhögve fogja a fék, nem ez a gép gyenge pontja. Fékezésből a Kawasaki W650 bukott meg. Nagy nehezen megáll ugyan, de kell az erős marok. Mintha a hatvanas évekhez igazodott volna: az akkoriban még lelkesítő fékhatás 2008-ban már elszomorító. Futóműve a motor egészét és várható felhasználási módját tekintve rendben van.

A Suzuki és a Honda egyformán teljesítettek: könnyűek, kezesek és jól dönthetők. A városi szlalomhoz és szerpentines mókázáshoz egy kisebb tapasztalatú motorosnak is ideális társak, ám magunk is elhümmögtünk: bizony simán elfogadnánk őket a mindennapokra.

A tesztmotorok kiválasztásánál figyelembe vettük a másfél millió alatti vételárat. Ebben a sávban már sokkal nagyobb motorok is kaphatók, de a napi használatban korántsem biztos, hogy a köbcenti előnyt jelent. Használt esetén nagy a kockázat: megfelelő a technikai állapot? Kívül csillog, belül meg ócskavas? Mind a négy motor átvizsgált, garanciával és szervizszolgálattal támogatott példány.

Az eladhatóság nem mellékes egy motor esetében, kevesen szeretnék a közlekedési eszközüket még nyugdíjas korukban is tartogatni. Ebből a szempontból talán a Yamaha SRV 250 a legproblémásabb – a magyar piac jelenleg észre sem veszi ezt a kategóriát. A Kawasaki mintha nem is létezne. Hirdetésekben nem szerepel, senki nem szeretne tőle megválni. A Honda és a Suzuki 400-asa tűnik a legforgathatóbbnak, hölgyeknek, kezdőknek és újrakezdőknek egyaránt vonzók a már 130-140-es utazótempót is könnyedén tartó meztelen szépségek.

A tesztmotorokat a törökbálinti Red Baron Group bocsátotta rendelkezésünkre.

Összegzés

GSX 400 Impulse: Robbanékony, fordulatra éhes motor. A nyugodt cirkálástól kiakad, lételeme a magas fordulat. Kék-fehér festése mindenütt feltűnést kelt – a legolcsóbb, mégis a tesztmotorok legjobbja.

Honda CB 400 Super Four: formailag a legendás CB 750-et idézi meg. Az első mindenki számára elérhető soros négyes szellemisége tovább él Japánban. Egy kicsit unalmas, de megbízható és formás konstrukció.

Kawasaki W650: se hang, se fék, csendben jön és meg sem áll. A nyugodt mentalitásúaknak mégis ezt ajánljuk, a soros két henger varázsa bennük szerelmet ébreszt, fékbetétet meg kipufogót pedig lehet cserélni.

Yamaha SRV 250 Reneissa: kíváncsiak lennénk, mit tud ereje teljében. Pehelysúlyúaknak való, egy megfelelő zsokéval együtt sem lépnék át a két mázsát.Műszaki adatok:

GSX 400 Impulse, 1994

Motor: Folyadékhűtéses, négyütemű, négyhengeres, 399 cm³

Szelepvezérlés: DOHC, 16 szelep

Maximális teljesítmény: 53 LE / 11000 fordulaton

Maximális nyomaték: 37 Nm / 9500 fordulaton

Üzemanyagellátás: karburátor

Váltó: 5 sebességes

Váz típus: acél bölcsőváz

Fék, első: kéttárcsás, kétdugattyús, 280 mm-es

Fék, hátsó: egytárcsás, egydugattyús, 240 mm-es

Tömeg: 177 kg

Ár: 698 000 Ft


Yamaha SRV 250 Reneissa, 1998

Motor: Léghűtéses, négyütemű, kéthengeres, 248 cm³

Szelepvezérlés: OHC, 4 szelep

Maximális teljesítmény: 23 LE / 8000 fordulaton

Maximális nyomaték: 21,5 Nm / 6000 fordulaton

Váltó: 5 sebességes

Üzemanyagellátás: karburátor

Váz típus: acél bölcsőváz

Fék, első: egytárcsás, kétdugattyús, 267 mm-es

Fék, hátsó: 130 mm-es dobfék

Tömeg: 146 kg

Ár: 798000


Kawasaki W 650, 2002

Motor típus: Léghűtéses, négyütemű, kéthengeres, 676 cm³

Szelepvezérlés: OHC, 4 szelep

Maximális teljesítmény: 50 LE / 5000 fordulaton

Maximális nyomaték: 56 Nm / 5100 fordulaton

Váltó: 5 sebességes

Üzemanyagellátás: karburátor

Váz típus: acél bölcsőváz

Fék, első: egytárcsás, kétdugattyús, 300 mm-es, úszónyerges féknyereggel

Fék, hátsó: 160 mm-es dobfék

Tömeg: 195 kg

Ár: 1 350 000


Honda CB 400 Super Four NC36, 1998

Motor típus: Léghűtéses, négyütemű, négyhengeres, 399 cm³

Szelepvezérlés: DOHC, 16 szelep

Maximális teljesítmény: 53 LE / 10000 fordulaton

Maximális nyomaték: 41 Nm / 7500 fordulaton

Váltó: 5 sebességes

Üzemanyagellátás: karburátor

Váz típus: acél bölcsőváz

Fék, első: kéttárcsás, kétdugattyús, 295 mm-es

Fék, hátsó: egytárcsás, egydugattyús, 240 mm-es

Tömeg: 195 kg

Ár: 1 040 000