Szeresd vakon

2004.08.31. 15:50

Vannak dolgok, amire a szép erős kifejezés lenne. Teszem azt ilyen külsőnek örvend Alma nevű Boxer kutyánk, akire - ha valakinek tetszik - inkább használható a vicces vagy érdekes kifejezést, mint az, hogy bájosan szép. Valahogy így álltam a Suzuki V-Stromhoz is, de az egy hetes teszt végére nagyon megkedveltem.

A DL1000 V-Strom kisebb verzióért kiáltott. Az XF650 Freewind volt a Suzuki középkategóriás túra-enduró gépe, de európai forgalmazását abbahagyták, így a Suzuki részéről nem maradt konkurenciája a Honda Transalpnak, a BMW F650GS-nek, vagy az Aprilia Pegasónak. Az ezres V-Storm közben bizonyított, sokan megszerették, és nem csak jó áráért. Aki azonban nem mindjárt az ezres gépre akart szállni, esetleg nehézkesnek tartotta, vagy éppenséggel nem nőtt túl nagyra, az motorvásárlási céllal inkább a konkurenciához fordult.

Nem hagyhatta meg ezt az űrt a Suzuki, és a meglévő sikermodell képére formált egy teljesen hasonlót: a bébi V-Stromot. Első pillantásra alig lehet különbséget tenni a két motor között, még ha egymás mellett állnak is. A legszembetűnőbb különbség mindössze annyi, hogy az ezresnek két kipufogó dobja van (akár az SV1000-esnek), a 650-esnek csak egy darab (akár csak az SV650-nek). És a párhuzam nem is véletlen, a DL650 motorjának a már 2003-óta ismert SV650-es 645cm 3-es, 90 fokos, V-kettese szolgált alapul. A párosítás első hallásra sem rossz, mégis meglepő volt, hogy a pszeudo-terepmotorba csomagolt sportos SV blokk milyen szép esélyekkel indulhatna a kilométerenkénti mosolyok száma versenyen.

Hatodikban 130-cal haladva 5900-at mutat a műszer. A fordulatszámmérő folyamatosan emlékeztet arra, hogy a Suzuki hozzáadott három fogat a hátsó fogaskerékhez, hogy a szükséges kraft meglegyen az SV650S-nél 24 kilóval nehezebb gépben is.

A Suzuki elmondása szerint közepes tartományban a DL 5%-kal erősebb, mint az SV, ami a kisebb légszűrőház, a különböző vezérműtengelyek és a kipufogó közösen nyitott számlájára írható. Hogy ezt egész pontosan, miként sikerült elérni, azt nem árulta el a Suzuki, a változtatások mindenesetre jól működnek együtt, hiszen a rövidebb áttétel ellenére a V-Strom óra szerint képes 200-zal száguldani. Két személlyel 160-as folyamatos utazó minden megerőltetés nélkül megoldható. Mint a legújabb sztárocskák, semmi kis hangjával dúdolgat a magasan elvezetett kipufogó. A dob alumíniumnak látszik, ám valójában műanyag hővédő takarja.

A DL650 három pozícióban rögzíthető plexije gondosan őrzi a szélcsendet a tank felöli oldalon. Az extra szélvédelem akkor ütközött ki leginkább, amint az egyes útról az autópályára kanyarodtam. A széláramlat simán a bukósisakom felett szakított át úgy, hogy a plexi a középállásban volt. A magasabbak felszerelhetik a legmagasabb állásába. 10 csavar, no meg 5 perc, és a módosítás után meredekebben is áll. Kisebb sebességnél olyan szépen eltereli a fuvallatokat a szélvédő, hogy a huzamosabb ideig tartó felnyitott plexis motorozás sem életképtelen ötlet.

Az 1000-es DL az állítható szélvédővel együtt 2004-ben új műszerfalpanelt is kapott, ez jutott a 650-esnek is. A két kerek analóg óra közé - az egyik a sebesség a másik a fordulatszámmérő - került a furfangos folyadékkristályos kijelző, ahol a megtett kilométereken kívül többszegmenses üzemanyag szintjelző, hőfokjelző és óra szolgálja a túrázás kényelmét. Éjszaka attraktív narancs glória veszi körbe a műszerfalat. A 22 literes tartályt telecsurgatva 300 km-es távolságot hagyhatunk két teletankolás között.

A nyári útfelújításokat nem vitték túlzásba, maradt lyuk bőven a székesfőváros útjain, a kivezető utakon, és természetesen a legszebb helyekre vezető mellékutakon is. Egy kis kavicsos szakasz, nyomvályús földút, vagy felbontott burkolat, és a teszt tisztán rávilágít, hogy a DL nem SV.

Az SV-hez képest elöl 20 mm-rel nagyobb rugóúton, hátul 12 extra mm-en szippantja az út egyenetlenségeit a simulékony, kezes futómű. A 43 mm-es villa csak külsőleg azonos a nagy V-Stroméval, de a Showa egység belseje más. Itt csak az előfeszítés változtatására van lehetőség. A takarékos megoldás hátránya az élesebb kátyúknál tapasztalt nyersességben nyilvánul meg, valamint az első fék bátrabb kezeléskor fordult néha elő, hogy bekoppant. A hátsó csillapítás előfeszítése hidraulikus, az ülés alatt található gomb eltekerésével még menetközben is megoldható, ahogy a BMW F650GS-nél. Hátul a húzócsillapítás is állítható.

Kényelmünket őrzik a magas profilú, kétfunkciós Bridgestone gumik. A 19 colos első kerék lassabban közvetíti a kormányzás hatásait, és a kanyarodás is sokkal inkább izommunka, mint az SV-n. Kezdetben túl magasnak éreztem a motort a durvább kanyarokhoz, de kicsit szokva igencsak szórakoztatónak bizonyult a DL fektetése, amihez hozzásegít a magas és széles kormány használható erőkarja. A lassú manőverezésben a 40 fokos kormányelfordulási szög lesz barátunk. Az első dupla tárcsafék állítható fékkarja még a kis kezűeknek is adja magát, maga a fék nem szupersport jellegű, főleg a hátsó tárcsa érzéketlen és gyenge.

   
  Középkategóriás kalandor árak:
 
  Aprilia Pegaso 650: 1 699 900 Ft
BMW F650GS: 2 148 000 Ft
Honda XL650V: 1 948 000 Ft
Suzuki DL650: 1 798 000 Ft

A bébi V-Strom missziója, hogy a nagyobb DL-lel közel megegyező komfortjával a vezető a csuklójáról minden terhelést levegyen. A motoros ül kényelmes, normális üléspozícióban, 2 centivel mélyebben, mint az ezresen, és pihen. Ezzel aztán olyanoknak is nyitva áll a déelezés lehetősége, akiknek a nagyról nem ért le a lábuk. A másik véglet sincs kizárva a mókából, egy 180 cm-es motoros térdének is elegendő a hely a tank két oldalán.

Aki GSX-R-t vagy SV-t akar biztos, nem a V-Stromot választja. Aki azonban kényelmesen szeretne közlekedni, nyugalommal tölt el, ha egy hosszú túrára való felszerelés könnyedén felpakolható motorjára, és nem mellékes számára az sem, hogy motorjával képes olyan helyekre eljutni, ahová a két említettel csak a legnagyobb kínszenvedések árán merészkedne - annak a 650-es V-Strom egyszerre a legolcsóbb és a legjobb megoldás. Ha nem is egy Paris-Dakar gép, mégis van gusztusa a kavicsos, göröngyös, nyomvályús, vagy horribile dictu úttalan utakhoz is.

 
  Műszaki adatok:
 
 

Suzuki DL650 V-Strom

  • 1929
    Kéne:
  • 300
    Nem kéne:
Motor: négyütemű 90 fokos, V-kettes, 8 szelepes
Lökettérfogat: 645 cm 3
Furat x löket: 81,0 x 62,6 mm
Kompresszióviszony: 11,5:1
Üzemanyagellátás: elektronikus befecskendező
Váltó: hatfokozatú
Futómű: állítható előfeszítésű hidraulikus teleszkópvillák elöl, állítható előfeszítésű és csillapítású központi rugóstag hátul
Fékek: elöl dupla, hátul szimpla tárcsafék
Gumik: 110/80R19 elöl, 150/70R-17 hátul
Hossz: 2290 mm
Szélesség: 840 mm
Magasság: 1390 mm
Ülésmagasság: 820 mm
Szabadmagasság: 165 mm
Üzemanyagtank: 22 liter
Száraz tömeg: 189 kg
Ára: 1 798 000 Ft

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.