Jámbor sárkány

2004.11.10. 13:44

Még nem ültem tűzokádón. Most sem jött össze. Sárkányok voltak rajta ugyan itt-ott, de inkább olyan süsüsen barátságos a járgány. De a Yamaha XVS 650 Drag Star meglepetést is okozott: repült, apám, repült!

Áll a sötét garázs mélyén, figyel és várja, hogy megmozgassa sárkány szárnyait. A sárkány motívumok jól illenek a Yamaha XVS 650 Drag Starhoz. A napfényre kikerülve már korántsem olyan veszedelmes, inkább őszinte benyomást kelt. Nem túl nagy, nem túl nehéz és nincs rajta felesleges cicoma.

Ez utóbbi csak a kategóriájában oly elterjedt személyre szabás eredménye lehet. A tesztpéldányon is megtalálható - az egyedi fényezés mellett - néhány nem gyári elem. A praktikus oldal- és villatáska, a párnásabb utasülés és a háttámlával kombinát csomagtartó. Az optikai szabás eredménye a fényszóró és az irányjelzők szempillái, illetve a fék- és kuplungkar bőr bevonata.

A gyár nem spórolt a krómozott alkatrészekkel. Sokszor gondban voltam, hogy úgy örökíthessek meg egy-egy részletet, hogy a Dalton fivéreket kergető, O lábú Talpraesett Tomhoz hasonlító lábaim ne zavarják a felvételt, de ez olykor elkerülhetetlen volt. Ennyire sok króm, még az alapul vett HD Heritage Softail Classicon sincs. A Drag Star Classicok kísértetiesen hasonlítanak az amerikai modellhez. Mintha lecsupaszított változata lenne plexi, kiegészítő lámpák, trepni és szegecselt táskák nélkül.

A tulajdonos instrukcióit követve életre kel a kis sárkány. A menet közben is könnyen elérhető helyre szerelt szivatót kihúzva, rövid indítózás után feldübörög. A kipufogó nem gyári, markáns hangot kölcsönöz a Drag Starnak. Léghűtéses lévén nem kell sokáig melegíteni, és rövid járatás után indulhat is a tesztkör. A kuplung működtetése könnyű, eltalált a keménysége. Nem túl puha és nem is kemény. A váltó könnyedén, zajmentesen veszi a fokozatokat, sőt mindenféle trükk nélkül meg lehet találni az ürest, még megállás után is.

Akinek nem ez az első nagymotorja, a 650 cm 3-t kevésnek gondolhatja. Főleg, hogy chopperről van szó. Pörgetni kell ugyan, de nem üveghangig. Emelkedőn, utas nélkül meglepően fürgén mozog. Kellemes dübörgését terheléskor élvezhetjük igazán, és ekkor már az autósok is felfigyelnek a közeledő Yamahára. Az első kereszteződés után egy szennyvízszállító teherautó araszolásra készet.

A szembejövő autók áradata, valamint a sűrű kanyarok miatt egy darabig cammognom kell a bűzös jószág mögött. Kitaposott nyomvályúban haladva, második fokozatban, épp a még kellemes fordulatszám minimumon haladva tűnik fel, hogy az első futómű nem azt teszi, amit én akarok. Jobbra-balra küzdök a nyomvályúban, és kimondottan zavaró, hogy sokat kell korrigálnom. Ezt a jelenséget okozhatja a kormánycsapágy, a rosszul kopott gumi, vagy a gyenge első villa, mely hajlamos a csavarodásra.
Hátul a rugóút rövid és a rugóstagok kemények, így a mai off-road városi utakon közlekedve nem nagyon szabad nyelvet öltögetnünk, mert könnyen leharaphatunk belőle egy darabot.

Miután sikerül megelőzni a teherautót, jöhet a tempósabb menet. Itt már nem mutat bizonytalanságot a futómű, pontosan és könnyedén irányítható a lassú haladáskor még kimondottan zabolátlan motor. Kanyarokban fekszik az ívre, és egyenesben is stabil. Negyedik fokozatban, 110 km/h-nál elérjük a gép számára kellemes fordulatszám maximumát, és ekkor ötödik fokozatba váltás után beállhatunk a 120-130-as utazótempóra. Gyorsabban nem érdemes tartósan menni, mivel szélvédelem híján itt már a menetszéllel kezd kellemetlenkedni. Még ekkor is viszonylag jól lehet kigyorsítani, így nem áll fenn az életveszélyesen gyenge motor besorolásának veszélye.

Szűk fordulókban, illetve megfordulásnál az első futómű újra feladja a leckét. A kerekek küllőire nagy gondot kell fektetni, mivel hajlamosak lelazulni, esetleg törni. A kellemetlenségek elkerülése végett nem árt ezeket gyakran ellenőrizni. A hátsó dobfék kielégítő, amennyi fékerő hátulra kell, azt bőségesen biztosítja. Az egytárcsás első féknél ugyanez a helyzet, azzal a kivétellel, hogy pépes a fogáspontja, de határozott fékezéskor megfogja a motort. Az első villa nem üt fel rossz úton sem, bár ha a következő télen is tovább romlanak az utak, akkor még ez is megtörténhet.

Yamaha XVS650 Drag Star

A kissé bizonytalan futómű mellett is kellemes csalódás a kis Drag Star. Könnyen kezelhető, viszonylag dinamikus motor, mely inkább a nyugodt túrázásra és a hétvégi barangolásra termett, mint a vad száguldásra.

Műszaki adatok:

Motor: négyütemű, levegőhűtéses, SOHC, V-2
Hengerűrtartalom: 649 cm 3
Furat x löket: 81 mm x 63 mm
Kompresszióviszony: 9,0:1
Maximális teljesítmény: 40 LE (29,4 kW) 6500 1/min-nél
Maximális nyomaték: 50,9 Nm 3000 1/min-nél
Üzemanyagellátás: Mikuni BDS28/2 karburátor
Váltó: ötsebességes, olajban úszó, többtárcsás kuplunggal
Véghajtás: kardánhajtás
Váz: acél bölcsőváz
Első felfüggesztés: teleszkópvilla, 140 mm-es rugóúttal
Hátsó felfüggesztés: Monocross lengőkar, 86 mm-es rugóúttal
Fékek: 298 mm-es szimpla tárcsafék elöl, 200 mm-es dobfék hátul
Gumik: 160/90-16 67S elöl, 170/80-15M/C 77S hátul
Hosszúság: 2450 mm
Szélesség: 930 mm
Magasság: 110 5mm
Ülésmagasság: 710 mm
Tengelytáv: 1625 mm
Hasmagasság: 145 mm
Üzemanyagtank: 16 liter (3 liter tartalék)
Saját tömeg: 229
Használt ára: 1 200 000-1 500 000 Ft