Elektromos átépítőkit készült a régi Vespákhoz és Lambrettákhoz

2021.04.28. 12:02

A londoni Retrospective Scooters elektromos átalakítókészletet kínál régi Vespákhoz és Lambrettákhoz. Elsőre szentségtörésnek tűnhet, de a sok foglalkozást és szaktudást igénylő régi, benzines technikát váltanák ki modern megoldásokkal, ráadásul úgy, hogy a külsőt érintetlenül hagyják. A Project E-nek keresztelt villanyosító kit tartalmazza a kefe nélküli egyenáramú motort, a motorvezérlőt és Samsung lítium-ion akkukat, az akkutartót, az akku töltésvezérlőjét, az egyedi lengővillát, a ledes világítást és az összes szükséges kábelt és vezetéket.

Ezzel a setuppal nagyjából 60 kilométeres hatótávot és 90 km/h-s végsebességet fog tudni az átépített Vespa, az akkuk teljes töltése pedig 3,5 órát vesz igénybe - ha viszont nulláról csak 70%-ra kell felrántani őket, arra másfél óra is elég. Az akkuk egyébként könnyen kivehetőek, így akár a lakásban is tölthetőek.

A Retrospective átalakítókészletének beszerelése némi műszaki érzékkel házilag is elvégezhető. A készlet ára kb. 1,5 millió forint, és ennyiért hasonló tudású, gyárilag kész villanyrobogót is kapni, így nem fenyeget az a veszély, hogy az utcákat tömegével lepik el az elektromosra alakított, amúgy sem olcsó régi Vespák és Lambretták.