Bármely vasárnapon

2009.02.07. 23:07

Nem egy film van, ami motorokról vagy motorosoknak szól, esetleg egy-két jelenet erejéig felbukkan benne valamilyen kétkerekű. A legtöbbjükben csak egy tárgy, szimpla közlekedési eszköz, rosszabb esetben a gonoszság szimbóluma valami rettenet zs-kategóriás filmben. Arra, hogy olyan alkotás szülessen, amiben méltó módon és tisztelettel mutatják be, nagyon sokáig kellett várni: csak 1971-ben jelent meg a mára legendássá vált On Any Sunday.

A cím találó: Bármely vasárnapon. A hétvége a benziné, a robbanásé, a tüdőig szívott gumidaraboké, a hörgőknél fékező poré, a vérünkig eljutó füsté – a vasárnapokon versenyezni kell. Ha Hollywood ötlete lett volna, akkor tragikus szerelmek, intrikák és happy end van benne; így, hogy Bruce Brown dokumentarista forgatta, a szerelmet maga a motor, az ármányt egy-egy jó előzés, a boldog végkifejletet a bukások utáni felkelés jelenti.

A dokumentumfilmet az Amerikai Filmakadémia díjára is jelölték, igaz, nem kapta meg. A megelőlegezett hírnevéből ez semmit sem vett el, hisz olyan nevek álltak mögötte, mint például Steve McQueen, aki maga is többször feltűnik a képeken. Egyik kedvence, a 400-as Husqvarna a filmben rendre visszatér – itt azonban nincs kivételezés, rengeteg egyéb márka felismerhető, mint a Montesa, a Bultaco, a Honda, a Yamaha, a CZ és persze a Harley is.

Aki már látott dirt track száguldást, az nem felejti el, ahogy az egyenesekben a villaszárat markolják a versenyzők, majd utána százhatvannal sodródnak be a kanyarba a csak hátsó fékkel felszerelt turn-lefterek. Néha megpihen a szem, lassú kameramozgások és művészi vágóképek; akik ezt a filmet forgatták, szerették a kamerát és szerették a motorokat, nem is hagytak ki semmit, benne van minden motoros versenyszakág, ami csak volt az Államokban.

Nincsen bulvárszag, a száguldás és a robbanómotorok bensőséges világának őszinte és nem túlzó képe ez. Csupán emberek és a gépeik – hillclimbe meredélyen kapaszkodnak, aszfaltos pályákon döntenek, ahol befújja a kanyarokat a homok, vagy ezerből egyek egy sivatagi terepverseny rajtjánál: ez mind az On Any Sunday.

Sokakat inspirált Brown filmje. Utaltak rá szóban, felidézték képekben. A világon sok ezer motorosnak jutnak eszébe ezek a történelmivé vált jelenetek, amikor kihajtanak az útra, a porba vagy a sárba. Magyarországon nem vetítették, Közép-Európában szinte ismeretlen ez a mestermunka, aki teheti, mégis nézze meg. Rendelje, töltse, kérje kölcsön – ha valaha készült igazi motorosfilm, akkor ez az.