Ezeket a csodákat hiába keresed máshol

november 27., 07:27 Módosítva: 2021.12.01 06:13
375
7 hozzászólás
„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, Még zöldel a nyárfa az ablak előtt...”, de szeptember végén olyan csípős hideg van reggelente, hogy beléd fagy a szalonnás tojásrántotta. Cserébe este egészen korán sötétedik és olyankor pillanatok alatt leesik az amúgy napközben egészen elviselhető hőmérséklet.

Ilyen körülmények között egy egész hetes motoros túrát szervezni, mondjuk az Alpokba vagy a Fogarasi-Havasokba igazi szerencsejáték. Egy kis ázás-fázás mindenképpen benne van a pakliban, de buli helyett könnyen lehet egyhetes szívásban részed. Kézenfekvő volt az ötlet: húzzunk le inkább délre, a görögökhöz!

7 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Egy szezon egy drága sisakkal

november 20., 06:43 Módosítva: 2021.11.24 06:16
60
1 hozzászólás

Nem azt mondom, hogy idén már nem ülök motorra, de ettől függetlenül kijelenthetem, a szezonnak vége, nagy dolgokra már nem számítok, így levonhatom az éves tanulságokat - legalábbis az AGV K6 sisakomról, amit szépen keretbe foglal, hogy az első nagyobb bevetése Barcelona körül volt a Yamaha MT-09 nemzetközi bemutatóján, az idei utolsó pedig ugyanazon a vidéken, csak most a Honda NT1100 volt az utazás apropója.

1 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Miért váltok öregebb gépre? Megbolondultam?

november 7., 14:29 Módosítva: 2021.11.22 11:28
185
0 hozzászólás
A Totalcar olyan munkahely, ahol teljesen normális, hogy miközben autókról és motorokról írunk, pihenésképp autós és motoros hirdetéseket olvasunk. Így folyton előkerült, hogy milyen motorra ülnék, ha lenne rá pénzem. Aki azt gondolja, hogy ezek után azonnal tudtam, mit keressek, amikor tényleg lett pénzem, hatalmasat téved.

Igazából minden szezon elején felmerült eddig is, hogy kéne már valami a jó öreg 600-as Bandit helyett. Nem mintha nagy baj lenne vele: amióta megvan, a szörnyű apróhirdetéses szlenggel szólva jön-megy, teszi a dolgát.

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Sok szerelés egyetlen körért

október 15., 05:39 Módosítva: 2021.11.02 14:29
128
6 hozzászólás

Előre szólok, ez szövevényes történet lesz.

Az egész pokoli nehezen állt össze. Még bőven nyár volt, amikor Guld felhívott, hogy segíteni kéne egy barátjának: van egy nemlétező versenymotorjuk, amit beneveznének a MAMI kupa zárófordulójára az Euroringen, és szerezzünk rá egy olyan versenyzőt, aki úgy tud menni vele.

6 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Sapka BMW R18: Ez is megvan, még sincs este

október 10., 07:04 Módosítva: 2021.11.08 13:11
560
6 hozzászólás
A mester elkészült, és mindenki boldog. Az R18 már javában rója az utakat. Tulajdonosa, Tibi pedig volt annyira jó fej, hogy egy rögtönzött interjú erejéig megosztotta velünk az első benyomásait.

- Mi volt a benyomásod az első találkozáskor?

Tibi: Kicsit féltem. Az ilyen átalakításokban azért nem hittem, mert megesett már, hogy egy motorozható motorból egy nem motorozhatót kaptam, amivel utána eléggé megszenvedtem. Így az egyensúly megteremtése nagyon fontos volt: átalakítani a tömegtermelésben készült járművet, úgy, hogy az motorozható is legyen. Végül kialakult köztünk egyfajta bizalom, ami rávitt erre az egészre, hogy mégis megpróbáljam.

6 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Sapka BMW R18: Minden közbejött, de Sapka nem adta fel

szeptember 11., 08:14 Módosítva: 2021.09.20 12:21
88
3 hozzászólás
A mester dereka beállt, közben akadtak gondjai a Ganzban is, de a motor végül csak elkészült. Önök még az utolsó ütem előtti állapotot láthatják, mert a nagy bemutatóra külön meglepetéssel készülünk.

- Főnök, kicsit úgy érzem magam, mint a Különben dühbe jövünkben. Hol a kis piros autó, vagy a rettegett szürke motor?

- Hát itt, nem látod!? Itt egy váz, ott egy blokk, azok meg ott a kerekek. Jelenleg az összeszerelési fázisnál járunk, a tankot még jobban át kellett formálni, szobrászat volt az egész, itt egy toldalék, ott némi varázslat, szinte újra kellett építeni. Közben kreatív megoldásokon is gondolkodnom kellett, mert egyedül a kardán volt nikkelezett, ami elég hülyén nézett ki, ezért kitaláltam, mely alkatrész legyen króm, mely fekete, és mely nikkel. A lábtartó végül jó lett, Tibit nem zavarta a légszűrő szívócsonk, biztos jól tartja a lábát. A kipufogó még kicsit melós volt, mert ha emlékszel, a szívócsonknál voltak dísz krómlemezek, amiket teljesen átdolgoztam. Ezekből hővédő lemezeket gyártottam. A kipufogó-leszorító viszont megviccelt, egy centivel akartam karcsúsítani, két esztergakés ment a kukába, mire rájöttem, hogy krómacél. Van benne anyag, furcsa. Egy napom ment rá, de legalább most vettem mindjárt két flexet, akciós volt a Lidlben.

3 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Fűnyírómotort faragtak a 900-as Hondába

augusztus 25., 10:08 Módosítva: 2021.09.01 14:36
244
1 hozzászólás

A keményvonalas V8-fanatikusok száján olykor kicsusszan a fűnyírómotor kifejezés, ha a fogalmaik szerint apró motorral szerelt – Európában inkább átlagosnak számító – autókról beszélnek. A CarsAndCameras Youtube-csatornát futtató srácokat ilyen vádak nem érhetik, ők igazán a szívükbe zárnak minden olyan gépet, amit motor hajt, legyen az akármekkora. Ha pedig fűnyírómotorról van szó, akkor azt náluk szó szerint kell érteni. Egyik munkájuk lényege ugyanis, hogy egy rajongójuktól kapott Honda 919-be (ez a 900-as Hornet észak-amerikai verziója) beépítettek egy Predator 212-t.

1 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Valentino Rossi, az utolérhetetlen

augusztus 6., 09:34 Módosítva: 2021.08.19 06:15
664
0 hozzászólás

Amióta az eszemet tudom, Rossi mindig ott volt. Huszonhat éve része a világbajnokságnak, és már több mint két évtizede a királykategóriának. Valósággal berobbant a legjobbak közé, pedig már akkor sem nyeretlen kétévesek alkották a GP mezőnyét, amikor megnyerte első 500-as világbajnokságát: gondoljunk csak Max Biaggira, Loris Capirossira, Kenny Roberts Juniorra. Mindig voltak kihívók, mindig voltak, akik leírták a Doktort, de Rossi mindig borsot tudott törni az orruk alá.

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Ennyivel gyorsabb a MotoGP mint a Superbike

augusztus 4., 08:46 Módosítva: 2021.08.19 06:15
209
2 hozzászólás

Az előttünk álló hétvégén visszatér nyári szünetéről a MotoGP mezőnye, a királykategória versenyzői az ausztriai Red Bull Ringen állnak rajthoz a Stájer Nagydíjon, majd egy hét múlva ugyanezen a helyszínen az Osztrák Nagydíjat rendezik. A Superbike-vébén nem volt ilyen hosszú szünet, mindenesetre ők most a csehországi Mostban szerepelnek. Az viszont közös a két sorozatban, hogy legutóbb a hollandiai Assenben versenyeztek. Ráadásul egészen hasonló időjárási körülmények között.

2 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

A tolvajok felborították, de végül csak összeállt az eszement Dax-chopper

július 29., 07:39 Módosítva: 2021.08.10 06:25
369
1 hozzászólás

Lehet rajongani érte vagy röhögni rajta, de egy biztos: a jakartai Lemb Inc. Dax-alapú törpechoppere nem mindennapi látvány. Igen hányatott sorsa volt a Ramone névre keresztelt eszement épített gépnek, ugyanis egyszer már kis híján elkészült, nagyjából 99 százalékon állhatott, amikor ismeretlenek betörtek a csapat műhelyébe, lenyúlták a szerszámokat, és felborították a motort.

1 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Sapka BMW R18: az ergonómia és a vagányság örök harca

július 20., 14:54 Módosítva: 2021.08.10 06:25
0
0 hozzászólás

- Hogy állunk, Mester?

- A legutóbbi változásokat felsorolni is nehéz lenne, mert kezdjük elnyerni a végleges formát. Sőt, el is nyertük, jelenleg a végső simítások előtti praktikus dolgok kialakítása van folyamatban. Ilyen például az eddig nem létező lámpatartó konzol születése, melynek elkészítésében Fábián Attila volt segítségemre. Egy kartonpapírrajz alapján vízzel kivágott nekem két-két lemezt, az így kapott belső és külső részt összehegesztettem és megcsiszoltam, így a végeredmény olyan, mintha egy korabeli préseléses eljárással készült volna. Sokkal szebb, mint valami 3D nyomtatós, divatos akármi.

Az első sárvédőt is ráhadzsintottuk (a mester izgalmas és egyedi szókincskészletén szándékosan nem változtatunk, hiszen lényegesen szórakoztatóbb a feltettük szónál) –, bár az ívek természetesen elakadtak a peremében, úgyhogy kellett még faragni rajta. A kormánytartóból kicsit levágtunk, így a kormánycső most lejjebb helyezkedik el, ennek köszönhetően jobb az összkép. Az olajhűtő is felkerült, szépen illeszkedik a vázhoz, a legnagyobb feladat viszont a csőrendszer kialakítása volt, a légtömegmérő bekötése miatt. Továbbra is úgy érzem, ez volt a legmarkánsabb: kitalálni, hogy melyik cső merre menjen, hová kerüljön, ezért a légszűrő környékén még kicsit alakítottam, hogy elférjen. A legviccesebb egyébként az, hogy a sok agyalást követően a légszűrő pozíciója végül maradt az eredeti helyén, mert így volt a legpraktikusabb.

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Hatszoros világbajnok, de végre megtanul motorozni

július 7., 11:38 Módosítva: 2021.07.27 14:20
138
1 hozzászólás

Jonathan Rea-t aligha kell bemutatni azoknak, akik rajta tartják ujjukat a motorversenyzés világának ütőerén. A 34 éves északír klasszis hat éve legyőzhetetlen a Superbike-világbajnokságon, de megfordult a MotoGP-ben is – még ha csak epizódszerepben, beugróként is, két futam erejéig. A közelmúltban már a visszavonulását is megpengette, a jövőben talán kipróbálná magát a motokrossz világában is. Egyelőre viszont élvezi a WSBK-t, ráadásul idén nagyon kemény kihívója akadt Toprak Razgatlioglu személyében. Az előző körben a török srác át is vette a vezetést, Rea tehát kapaszkodhat az újabb címvédésért.

1 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Így dobtam el előre megfontolt szándékkal három év garanciát

június 4., 06:21 Módosítva: 2021.06.17 06:49
0
3 hozzászólás

Volt már egyedi fényezésű sisakom, de az már pár éve visszavonult a polcra. Elhasználtam, nincs tovább, műtárgy lett belőle. Azóta is folyamatosan vágytam arra, hogy újra halas sisakban motorozzak - így az AGV K6-tal amint lehetett, bekopogtattam Mike Tomihoz, a hazai airbrush pápához. Annyit mondtam, hogy a halak hiányoznak, átküldtem neki képeket a kedvenc fajaimról, a többit pedig rábíztam, elvégre kettőnk közül ő a művész. Március elején adtam le a bukót - Tomi elfoglalt volt, akkor indult éppen a rali szezon, ahol a fél mezőnynek ő festi a sisakokat, meg igazából mindenkinek, beleértve Michelisz Norbit is, nem is nagyon zaklattam, hagytam alkotni. Nagyjából egy hónap múlva hívott, hogy mehetek a műért. Az előzőt is imádtam, ez a mostani pedig egyszerűen szürreálisan jó lett. A régi olyan mellette, mint amikor rácsodálkozol egy régi számítógépes játék grafikájára, nahát, ezt hívtuk akkor valósághűnek?

3 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Egy kis Harley mindenkinek jól áll

május 8., 07:09 Módosítva: 2021.05.13 06:45
7
1 hozzászólás

Jelentjük, az R 18-as BMW készül, szinte elnyerte végleges vonalvezetését és karakterét, de azért van még hátra feladat bőven. A művész szerint  a folyamat óceánján épp béke honol, a napok nagyobb viharoktól mentesek.  Legutóbbi látogatásom alkalmával Sapka mester épp parallel tevékenykedett, így miközben nekem mutogatta a legújabb változásokat, közben saját kisbuszán végzett életmentő műtétet. Azon a ponton viszont, amikor az április végi felhőszakadás a nyakunkba zúdult, némileg ideges lett, mert a friss csiszolás és gittelés a múlté lett. Ezért inkább elkezdtünk beszélni a motorról.

1 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Aki feltalálta, hogyan kell magyar nyelven írni motorokról

április 24., 11:39 Módosítva: 2021.05.18 06:11
171
8 hozzászólás

Paulovits Imre az a fickó, aki rendszeres vendég volt a legendás svájci világbajnok, Luigi Taveri otthonában, és talán az egyetlen újságíró, akit barátjául fogadott. Ezek után azon már meg sem kell lepődniük, hogy a MotoGP paddockban előre köszönnek neki a versenyzők, legyen az Rossi vagy Márquez. Davide Brivio kifejezetten a spanja, és nem azért étkezhet szabadon szinte bármelyik csapatnál, mert rámenős, hanem azért, mert meghívják, szívesen látott vendég, tisztelik a szakértelmét és motorsportba fektetett energiáit. Ami földi halandónak álom, Imrének az otthona, csakúgy, mint akár a Ducati főhadiszállása, ahová ha időpontot kér, általában Davide Tardozzi fogadja.

AARA3363
8 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

A Harley idén nagyon nyerni akar a baggerek versenyén

április 9., 10:02 Módosítva: 2021.04.12 16:23
196
0 hozzászólás

A tavalyi King of the Baggers egy meghívásos verseny volt Laguna Secában, ahol az indulók keményen tuningolt túracruiserekkel csatáztak. A futam annyira bejött a közönségnek, hogy idén már komplett bajnokságot írtak ki, az Indian pedig rengeteg új tuningcuccot pakolt a katalógusába. A Harley-Davidson is meglátta a lehetőséget a dologban, és gyári támogatással vetik bele magukat a sorozatba.

1-kingofthebaggers-1500x
Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Kapudrog gyerekeknek: MV Agusta futóbicikli

március 30., 16:52 Módosítva: 2021.04.08 09:14
122
2 hozzászólás

Én még kitámasztókerekes biciklivel tanultam, de azóta már a futóbicikli a divat: ez a megoldás remekül fejleszti a gyerekek egyensúlyérzékét, vagyis miután megtanul futóbiciklizni, a pótkerekes kihagyásával egyből ülhet át rendes biciklire. Az MV Agustánál pedig sokat mondogathatták, hogy a megfelelő nevelést nem lehet elég korán kezdeni, így elkészítették a saját futóbicikljüket.

2 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

"Mintha egy Daewoo Ticóval ütközött volna, annyi benne a műanyag"

március 30., 06:19 Módosítva: 2021.04.12 16:23
43
3 hozzászólás

Múltkor felvezettük, miről lesz szó: világbajnok motorépítőnk, Pákozdi "Sapka" Tamás átépít egy BMW R18-at. Ezúttal egy villáminterjú során betekintést nyerünk a mester munkamódszereibe.

Sapikám, az első képen mit látunk?

Kispajtásom, ott leginkább azok az alkatrészek szerepelnek, amelyek beépítésre kerülnek majd, mint például az a régi csomagtartó, a lézerpuska-szerű hátsó lámpák, meg a régi Bosch lámpa, amit szétvágtam, hogy az eredeti foncsor bekerülhessen.

3 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Bukósisakra ennél többet nem lehet költeni

március 13., 06:35 Módosítva: 2021.04.06 11:50
126
21 hozzászólás

A sisakgyártók igen eltérően állnak a FIM-licenszes csúcssisakjaikhoz. A Shark például felárért adja a Race-R Pro GP FIM-es változatát, a Shoei kínálatában nem is szerepel FIM-homológ X-Spirit3, ahhoz csak a nagy bajnokságokban vagy VB-n induló pilóták juthatnak hozzá korlátozott mennyiségben a kereskedőjükön keresztül, az AGV viszont a legdrágább modelljéből csak a FIM-es változatot tartotta meg, és darabszámkorlát nélkül árulják. Az ára azért megszűri a vevőket.

21 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Vágytam már egy könnyű bukóra

március 1., 06:08 Módosítva: 2021.03.18 06:13
163
12 hozzászólás

A sisakok súlya ügyében még nem sikerült eljutnom a végeleges álláspontra. Egyfelől hiszek abban, hogy a súlynál a jó aerodinamika fontosabb, de városban, ahol nincs nagy tempó, egyszerűen jobb forgatni a fejemet egy könnyű sisakkal. Az előző azért elég nehéz volt, azelőtt pedig éppen egy ultrakönnyűt (1100 gramm) használtam, mind a kettőt szerettem, de vágytam már, hogy újra pille bukóm legyen. Ugyanakkor nem tudom teljes magabiztossággal kijelenteni, hogy a súly az fő bűn, mert például az Araik sárnehezek, aztán mégis.

12 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Az utolsó építés: Sapka és a BMW R 18

február 26., 06:18 Módosítva: 2021.03.12 06:11
45
8 hozzászólás

Sapka a magyar motorépítés királya, pardon, Sapka a motorépítés királya. Bár számos munkájáról írtunk (mind a három szó külön link, csak szólok) már, ezúttal a művész beleegyezett, hogy egy projektet a legelejétől végig kövessünk – mégpedig egy BMW R18 átépítését, mellyel május végéig el kell készülnie. Mielőtt felzúgna a flex, még beugrottam hozzá beszélgetni arról, hogy mik az elképzelések.

8 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Még hogy egy bokszer BMW-vel csak túrázni lehet?

február 25., 11:16 Módosítva: 2021.03.12 06:11
163
4 hozzászólás

Még tavaly írtam egy hosszú és csak kevesek számára érdekes cikket a 2003-as Suzuka 8Hr minden őrültségre nyitott XF2 kategóriájának motorjairól. Mivel ez elég régi történet, hiszen aki 2003-ban született, már vezethet autót is, kevés volt az online fellelhető forrás, ezért ráírtam a csapatokra, hátha dolgozik még ott valaki, aki emlékszik a daliás időkre, és hátha van valami jó sztorijuk.

4 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Kellően drágán kell venni, és jó befeketetés lesz

február 9., 11:03 Módosítva: 2021.02.16 10:34
45
0 hozzászólás

Mint minden pénzügyi válság, a pandémiával járó téboly is másként hat a gazdaság szereplőire. Míg egyesek a fennmaradásért küzdenek, és napi problémákkal kell megbirkózniuk, addig egy másik réteg vagyona egyre csak gyarapszik, ők pedig nyilvánvalóan újabb és újabb befektetési lehetőségeket keresnek, miként tudhatnák biztonságban megtakarításaikat. Néhányan a bitcoin adta rejtett lehetőségekben hisznek, míg mások az arany árának masszív emelkedésében látják a lehetőséget. Meg persze van egy harmadik kör, akik nagyjából akkor is képtelenek elszakadni attól, ami igazán érdekli őket, ezek pedig a járművek. Hozzánk persze ők állnak a legközelebb, és ezzel a poszttal rajtunk próbálunk segíteni, hogy nyári grillpartikon bélszín maradjon tarja helyett.

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Még egy dolog, aminek a vastagsága és a hossza különösen fontos

január 26., 06:05 Módosítva: 2021.02.22 06:10
95
11 hozzászólás

Mióta Magyarországon van a gép, az összes motorom közül ez kapta a legkevesebb törődést, holott ez a legkedvesebb a szívemnek. Egyszerűen csak nem adja ki sehogy időben és távolságban, a fővárosban dolgozom, a projekt meg vidéken pihen a szülői házban, a kellemes, fűtött pincében. A konzerválásra nincs is jobb recept, a probléma csak az, hogy így garantáltan nem egyszerű tovább vinnem a régi módit, miszerint meló után foglalkozom egy-egy részegységgel. Erre valamit ki kell találnom hamarosan, de addig is nézzük meg, mitől is csengenek olyan szép hangon a kétütemű gépek, és ha még ügyesek is vagyunk, akkor iszonyat teljesítménnyel teszik ezt.

(A sorozat előző részeit ide kattintva tudod elolvasni)

11 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

A műszakiról üvöltve dobnák ki, de a Dakaron jó volt a második helyre

január 12., 00:00 Módosítva: 2021.01.26 06:17
932
4 hozzászólás

Erről van szó:

Ezt a remekművet a KTM-es Toby Price hozta össze a Dakar 8. szakaszán. Valószínűleg ő sem táplált komoly reményeket az igényes javításával, és őszintén meglepődött, amikor a 229 kilométer után a tankolásnál az egyik gyorskötöző még fent volt. A 709 kilométeres etapot egyébként a másodikként zárta, és összetettben is a második helyen állt.

4 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még