Bálint tervez, apa végez

szeptember 23., 07:34 Módosítva: 2018-09-24 17:41
261
60 hozzászólás

Amikor a gyerekeim picik voltak, nehezen tudtam elképzelni, hogy ha majd zárkózott, kiszámíthatatlan, nyegle és lusta kamaszok lesznek, hogyan tudom ugyanúgy szeretni őket, mint abban a gügyögős, csetlő-botló, cuki állapotban, amiben akkor voltak. Persze, abból indultam ki, milyen pokoli kamasz voltam én magam. Ők azért nem olyan rosszak, távolról sem.

60 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Aláöltözők: báránytól a technóig

szeptember 16., 10:55 Módosítva: 2018-09-21 06:43
14
10 hozzászólás

Vagy tíz éve annak, hogy megtértem az aláöltöző-hordók kisegyházába. Az első szettet nem is motorozási céllal vettem, hanem hétköznapi használatra, és egy rövidujjú és a egy hosszúujjú póló annyiba került, amiből akkoriban tetőtől talpig felöltözhettem volna. Akkor az új-zélandi Icebreaker márka mellett döntöttem, ami merinójuhok gyapjából készít ruhákat. Több oka volt, hogy éppen azt a márkát választottam, egyrészt akkoriban tetszett, hogy természetes anyag, nem valami high tech műszálas cucc, másrészt baromi jó a cég filozófiája, például volt bennük egy kód, amit a honlapon beütve megnézhettem, hogy melyik farmon élő birka gyapját hordom. Plusz elhittem a marketingszöveget, miszerint a merinógyapjú nem hőszigetel, hanem hőszabályoz, tehát annak ellenére, hogy télen meleg, nyáron is kellemes viselet. Arról nem is beszélve, hogy a merinók észveszejtően jól néznek ki.

A merinó juhok pengén néznek ki
A merinó juhok pengén néznek ki
10 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Mi marad egy motorból, ha megkerüli a Földet?

szeptember 13., 06:43 Módosítva: 2018-09-25 06:26
230
26 hozzászólás

Régi ismerős ez a motor, tavaly írtam meg használt tesztnek éppen ezt a Z750-et, azóta pedig körbejárta a világot. Attila, a tulajdonos, minimális előkészületek után az egyik reggel elindult keletre, majd két és fél hónap múlva hazaért nyugatról - maga az út igazából csak két hónap volt, mert közben két hetet itthon töltött, míg a motort utána hozták New Yorkból Portugáliába.

26 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még
 • Ez a vicc rettenetes, mégis röhögök rajta

  szeptember 5., 13:35 Módosítva: 2018-09-18 07:14
  82
  10 hozzászólás

  A címben csak azért írtam rettenetest szar helyett, hogy ne kelljen a csúnya szavakon megbotránkozó leveleket olvasnom, de ebben az esetben tényleg indokolt lenne. Most még visszafordulhatsz, nem késő. Ez például egy normális anyag egy érdekes járműről, ha értelmes tartalmat szeretnél, kattints át.

  10 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Szánjunk pár percet erre az átépített CB1000R-re

  szeptember 4., 12:27 Módosítva: 2018-09-13 07:02
  90
  6 hozzászólás

  A Glemseck 101 Európa egyik legnagyobb vintage motoros bulija, a központi esemény pedig egy nyolcadmérföldes gyorsulási verseny, ahol kizárólag retró és/vagy épített motorok állnak rajthoz. A buli 13 év alatt akkorára nőtt, hogy már teljesen megszállták a nagy gyártók: volt, hogy Carl Fogarty alá tettek kompresszorral hergelt Triumphot, volt, hogy Freddie Spencer ment CBR1000RR-rel a GSX-R1000-rel rajthoz álló Kevin Schwantz ellen. Idén a Honda gurította a legnagyobbat, egy direkt erre épített CB1000R-rel Mick Doohant, az ötszörös MotoGP világbajnokot indították.

  6 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Tétovaság. Imolával a küszöbön

  szeptember 1., 08:14 Módosítva: 2018-09-12 06:17
  9
  63 hozzászólás

  Bármekkora gépbuzi is vagyok és voltam már nagyjából attól a pillanattól kezdve, hogy világra jöttem, a nagymotorok harminc éves koromig szinte egyáltalán nem érdekeltek. Volt a háttérben egy súlyos és durva családi ellenzés, példabeszédek, horror sztorik – én meg épp eleget küzdöttem a szüleimmel a járműves ügyeimmel kapcsolatban, ezzel a rendkívül kényes témával pedig a teli szénásszekérre nemhogy egy jól megtömött vasvillával, hanem egy szénaszállító vasúti kocsival szórtam volna rá, ha létezik ilyen. Küzdöttem én ugyan dühödten az őseimmel a belsőégésű jogaimért, de teljesen eszement nem voltam. Csak majdnem.

  63 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Biztonságosan már tudok motorozni, de most éppen más érdekel

  augusztus 30., 13:40 Módosítva: 2018-09-18 07:14
  24
  11 hozzászólás

  Elég sok vezetéstechnikai tréningen voltam, és általános tapasztalatom, hogy mindegyik hasznos volt. Az is, amelyiken az instruktor csak másodjára tudta helyesen bemutatni, hogyan kell elmenni a bóják között, sőt, még az is, amelyiken az egyik résztvevőt kérte meg a tréner, hogy akkor mutassa már be a többieknek, hogyan kell megtérdelni a megtérdelendőt. Bárkitől lehet újat tanulni, és egy feladatra nem egy jó megoldás van - az a legjobb, ha mindet ismered, és a kedvedtől és a körülményektől függően döntheted el, melyiket alkalmazod.

  11 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Új dolgokat tanulni: menő

  július 19., 13:42 Módosítva: 2018-07-25 10:10
  14
  14 hozzászólás

  Ha 2017 slágere a Despacito volt, akkor az idei évé a vezetéstechnikai tréning. Boldog-boldogtalan oktatást tart, és ami a jó hír, hogy szemmel láthatóan van is rá kereslet. És az a helyzet, hogy van is rá szükség, az utcán nézelődve lehangoló dolgokat látni - krumpliszsákként, a motort nem irányító, hanem ballasztként megülő vezetőket, a lábtartón sarokkal támaszkodó szerencsétleneket, mindennemű tudatosságot nélkülöző vakrepüléseket. Mindenkinek jár az elismerés, aki belátja, hogy van még mit tanulni, és tesz is érte.

  14 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Fapados, de a dizájn uralkodik

  július 18., 06:33 Módosítva: 2018-08-17 06:15
  23
  1 hozzászólás

  Az NZI pedig nem hagyta ki a ziccert, és a belépő szintű sisakok, és az egyébként jó áron mért karbon versenysisak mellett húsbamarkolóan gusztusos vintage bukókat is a piacra dobott. A Street Track a full face bukójuk, a 2 B-Safe Rider pedig a fényezés neve - és most tényleg fényezésről beszélünk, nem matricáról, vagy fóliáról. Ez bizony szépen fújt festék, és te jó ég, mennyire szép munka.

  1 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Szerencse is kell, de a tudásra azért jobb építeni

  július 14., 11:54 Módosítva: 2018-07-24 14:42
  29
  5 hozzászólás

  A Totabike robogós tréningre annyi pozitív visszajelzés érkezett, hogy idén is lesz, egészen pontosan július 21-én, szombaton, a helyszín változatlan, ezúttal is a Hungexpo területén tartjuk az oktatást.

  Karotta felméri, mennyire nézte el a féktávot
  Karotta felméri, mennyire nézte el a féktávot
  5 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Elviselhetővé teszi a gyűlöletest

  július 11., 06:21 Módosítva: 2018-07-25 12:07
  26
  25 hozzászólás

  Hosszú távon utálatos hátizsákkal motorozni, aki próbálta már, az tudja, mennyire ki van nap végére a váll, a hát és a nyak - ennek ellenére jellemzően hátizsákkal motorozom. Több oka van, például elég sokat megyek tesztmotorokkal, amiken általában nincs doboz. De ha lenne is, akkor sem pakolnék bele, mert többnyire fényképezőgép és laptop is van nálam, azoknak az életét pedig megrövidíti a rázkódás.

  25 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Aki jobban motorozik, jobban is élvezi a motorozást

  július 3., 08:07 Módosítva: 2018-07-13 06:20
  85
  7 hozzászólás

  Az idei Totalbike tréning 2018. július 15-én (vasárnap) lesz a Hungaroring Tanpályán. Három csoport lesz, kettő délelőtt, és egy délután - a délelőtti tréningek két-két órásak, a délutáni pedig négy órán át tart, ennek megfelelően alaposabb, több gyakorlatot tartalmaz. A rövidebb képzést azoknak ajánljuk, akik még nem voltak vezetéstechnikai tréningen, és belenéznének, hogyan is néz ki egy ilyen, míg a délutánin nem csak a kezdők, hanem a már sokat látottak is tanulhatnak ezt-azt. Ha érdekel, hogyan zajlik egy ilyen oktatás,  olvasd el a legutóbbi TB Tréningről szóló cikkünket.

  IMG 3173
  7 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Idén is lesznek Totalbike tréningek

  június 27., 16:43 Módosítva: 2018-07-04 06:43
  25
  2 hozzászólás

  Idén is lesznek Totalbike tréningek, egy motorosoknak (2018. július 15.) és egy robogósoknak (július 21.). A motoros tréning helyszíne a Hungaroring Tanpálya lesz, a képzést pedig a Tanpálya oktatói tartják. Délelőtt két rövidebb kurzus lesz két-két órában, ami elsősorban azoknak érdekes, akik még soha nem vettek részt vezetéstechnikai kurzuson. A két órába egy rövid elméleti felparaméterezés, fékezéses és kitérési gyakorlatok, illetve némi kanyaretechnika fér bele, vagyis a legalapabb biztonsági manőverek.

  Ez a motor magabiztosan oda lett szúrva az ívre!
  Ez a motor magabiztosan oda lett szúrva az ívre!
  2 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Faragás és izzadás a csúcsprotektorokkal

  június 27., 06:31 Módosítva: 2018-07-13 06:20
  17
  10 hozzászólás

  Ha a bukósisak nyom, és kicsit megfaragod a nikecel betétet, akkor mindenki szívrohamot kap - ez a nem ajánlott átalakítások közé tartozik. Azt nem tudjuk, hogy tényleg életveszélyes lesz-e tőle a sisak - a biztonság csökken, hiszen kiveszünk az ütéselnyelő réteg vastagságából, de azt nem tudom, hogy mennyit. Mindenesetre a sisakgyártók azt mondják, hogy ne faragd a belsejét, pláne ne nyomkodd formára billiárdgolyóval, inkább vegyél mást, ami passzol a fejedre. Ezért is lepődtem meg, amikor Forcefiled Balázs egyenesen biztatott arra, hogy vágjam szét a tesztre kapott csípőprotektort, ha nem fér be számára kialakított zsebbe.

  10 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Elromlott a KTM. Megint

  június 25., 08:46 Módosítva: 2018-07-13 06:20
  91
  14 hozzászólás

  Én is balszerencsés vagyok, a Duke II-nek is vannak gyenge pontjai, hát csodálkozom, hogy időnként szerelni kell? Jó, az nyilván torzítja a képet, hogy arról mindig írok, meg sztorizok,  ha valami elromlik, arról pedig szinte soha, hogy milyen jót mentem megint. Mert az előbbiből lehet tanulni és van benne szívás, amit ti, olvasók, eléggé szerettek, én pedig alázatos szerzőként kiszolgálom az igényeket: amikor alig kétszáz méter után éreztem, hogy megy el a kuplung nyomáspontja, nem fordultam vissza, hanem úgy gondoltam, ezzel még simán bemegyek dolgozni.

  14 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  A környék leggyorsabb P21-ese az övé volt

  június 23., 10:09 Módosítva: 2018-07-02 06:44
  99
  12 hozzászólás

  Menő csávó lehetett, nekem legalábbis a legmenőbb. A történeteit hallgatva mindig olyan akartam lenni, mint ő. A környéken minden bizonnyal a legkúlabb arcok egyike volt, de racionális gondolkodása miatt alárendelte magát az életnek.

  12 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Ha elájulsz, baj lesz – nagyot esős sztorik első kézből

  június 21., 06:57 Módosítva: 2018-07-02 06:44
  156
  27 hozzászólás

  Még egy totalcaros nyereményjátékban kértük az olvasókat, hogy írják le életük balesetének sztoriját. Jöttek is szépen a durva képek felismerhetetlen roncsokról és velük a történetek az azokból kimászott emberektől. Az autós sztorikat már korábban összeszedtük, itt lehet elolvasni, milyen a légzsák szagának emléke húsz év után, vagy hogy milyen 160-nal belerohanni az álló kamionba. Most pedig jöjjenek a motoros sztorik.

  27 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Vettem egy Suzukit

  június 20., 07:12 Módosítva: 2018-06-28 12:26
  125
  27 hozzászólás

  Ha valaki a nyakába veszi a Totalbike-ot, előbb-utóbb egy ezerkettes, lég-olajos Suzukit fog venni. Tudományos magyarázat nincs, de ez nem lehet véletlen: Égő Katinak volt 1200-as Banditja, Árpád egy GS1200SS-re csábult el, és most én is vettem egy 1200-as Bandit S-t. Háromból három, ez azért több, mint véletlen.

  27 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Csomó új hágó és egy masszív lerohadás

  június 17., 02:34 Módosítva: 2018-06-25 14:58
  241
  74 hozzászólás

  Hogy egy motoros túra milyen jól sikerül, jól mutatja, hogy utána egy darabig szorult helyzetben sem vagy ideges. Nagyon szorultban sem. Mert amikor az idei dolomitos kiruccanásról hazafelé tartva, vasárnap délután lerohadtunk a motoros utánfutót vontató, frissen átnézett és rendbe tett Mercedesszel, méghozzá jó messzire itthontól, Graz előtt vagy ötven kilométerrel, úgy hogy nem volt nálunk szerszám, viszont másnap hajnali 3.40-kor kellett kelnem, hogy elérjem a Peugeot 508-as bemutatóra vivő repülőt, nem ordítottam. Még csak nem is káromkodtam. Valahogy úgy voltam bambán boldog, mint amikor az ember a jeges fürdő után átül a forróba a wellnessben, és semmiféle meleget nem érez a bőrén. Még nagyon benne volt a szer a vérkeringésemben. Szót se szóltam, csak nekiálltam megoldani a problémát.

  74 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Guruljunk egyet a Börzsönyben

  június 16., 16:49 Módosítva: 2018-06-22 14:54
  7
  0 hozzászólás

  Egy hét múlva, 2018. június 23-ra az ATNO Forge-os/Öntödés srácok szerveznek egy hangulatos túrát, mi pedig becsatlakoztunk hozzájuk, és nyugodtan gyertek ti is. Jó lesz. Nem megyünk messzire, a Börzsönyben gurulunk egy lazát, megebédelünk, időnként megállunk dumálni, illetve ki lehet próbálni a KTM és a Husqvarna újdonságait, vagyis a KTM 790 Duke-ot és a Husqvarna Vitpilen és Svartpilen 401-et.

  043 mm 180510 ktm-790-duke press-launch bratislava 94i5127 pete
  Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

  A MotoGP leginkább kémfilmbe illő fejezete ismétlődhet meg

  június 13., 16:12 Módosítva: 2018-06-19 17:00
  47
  15 hozzászólás

  Dani Pedrosa bajban van. Miután a Honda szabadjára engedte, el kell döntenie, hol folytatja karrierjét. A bejelentés a hétvégi Katalán nagydíjon esedékes. Addig viszont ráérünk találgatni egy kicsit, és felidézni a GP-történelem egyik leginkább filmbe illő fejezetét.

  15 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Megadom a sisaknak, ami jár

  június 13., 06:34 Módosítva: 2018-06-21 13:13
  17
  7 hozzászólás

  Óriási pénisz egy hét alatt? Kigyúrt test edzés nélkül? Ha bármelyik működne, csupa kigyúrt, lámpaoszlop-hímtagú szörnyeteg mászkálna az utcákon, szóval elég csak kinézni az ablakon, és ott a bizonyíték: nincsenek csodaszerek. Viszont részsikereket el lehet érni, pl. ez a lötty elég ügyes.

  7 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Ilyen volt, ilyen lett: elkészült a felújítós Kawasaki GPZ500S

  június 1., 06:11 Módosítva: 2018-06-07 07:10
  386
  21 hozzászólás

  Meg tavaly keresett meg az X-Bike szerviz, hogy egy rászoruló motorját ingyen rendbe tennék, ha felhajtjuk neki azt, akinél tényleg jó helyre megy a segítség. Hozzátok, olvasókhoz fordultunk, és most ismét van mivel jelentkezni: elkészült az öreg Kawasaki.

  IMG 3187
  21 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Van megint pár felismerendő motor!

  május 30., 11:37 Módosítva: 2018-06-06 14:28
  22
  24 hozzászólás

  Az előző feladvány véget ért, megvan az öt nyertes, viszont a Harley-Davidson forgalmazója volt annyira jó fej, hogy a túljelentkezésre tekintettel újabb öt darab páros jegyet küldött az Open Road Fest szerdai napjára (június 6.).

  24 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

  Talmácsi azért tud még ezt-azt

  május 26., 23:55 Módosítva: 2018-05-31 07:00
  885
  20 hozzászólás

  A Talma posztolt Facebookra egy videót, amin egy BMW S 1000 RR-rel megy egy jót a Hungaroringen. A posztban ugyan arról kérdezi a követőit, hogy ki mit látott, mennyi volt a vége (talán 287?), de sokkal érdekesebb a köridő: 1:51,027. Ugyanis nem sok 1:51-es időről van elérhető videó. Miheztartás végett: a két perc alatti idők már elég jónak számítanak.

  20 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még