Egykerekezz fegyverrel a városban!

2009.10.05. 15:10

Nincs tekintélyed és pisztolyod sem, hogy megszerezd? Szeretsz egykerekezni, de a saját motorodat már rég széttörted? Jól jönne néha egy kis kenőpénz vagy pofozkodós testedzés? Jelentkezz városőrnek: a prágai testület talán éppen téged akar.

A cseszkó-magyar zsargonban „feketecsendőrnek” csúfolt városőrök egy lépcsővel a magyar polgárőrök fölött állnak: strammabb az egyenruhájuk, nadrágjukat töltényöv és pisztolytáska fogja össze – kinézetük megegyezik a zsarukéval, csupán jogkörük soványabb.

Úgy tűnik, a munka mégsem vonzó, Csehország fővárosában óriásplakáton toborozzák őket. Múlt héten éppen a világ egyik legelismertebb bukósisakgyártójától autóztunk haza (cikk később), amikor a benzinkúton megláttam a billboardot. Az első pillanatban azt hittem, hogy a Vissza a jövőbe negyedik része jön, ám beugrott, hogy a harmadik rész után nem a To be continued, hanem a The End felirat ugrott föl.

Ez valami más, talán valami más film, gondoltam. A jórendőr-rosszrendőr páros is erre utalt, igaz, a két férfi sokkal visszataszítóbbnak nézett ki, mint a fényesre nyalt hollywoodi férfihősök. Ez valami cseh film lesz talán, zs-kategóriás krimi, a képen meg a prágai Stohl Buci és valamelyik középtehetségtelen kollégája.

Komolyan, vagy két percbe telt, mire leesett, hogy ez álláshirdetés, nem egy feledendő krimi reklámja. Az objektívba kőkemény, primkón bámuló feketecsendőr arca tökéletes – ha statiszta, ha igazi, pont így néznek az igazi macsó egyenruhások. A baloldali figura simlis arcán látszik, hogy mindenre kapható: tudja, hogy van megoldás, persze okosba. 

Maroklőfegyver, hadonászás és motoros jaszkarizás? Sokaknak álommeló lehet. Aki tud csehül, van jogosítványa és szívesen hesszelne fekete egyenruhában, az tárcsázza az ingyenesen hívható számot; Akce Praha – akció lesz Prágában.