Szöges gumival férfi vagy

2009.12.31. 14:45

 

Állítólag tél van, legalábbis másfél hete még az volt. Az év utolsó napja ez, jól esne a szemnek, ha lenne egy kevés hó, ha nem tócsákon csillanna majd meg a tűzijáték fénye. Vannak olyan országok, ahol a december mást jelent – ott szabadon játszhatnak a fagyban a motorosok.

A békés semmittevés közben két csodálatos videóra bukkantam a filmarchívumban. Miután végignéztem a rövid híradókat, kedvem támadt lerohanni a garázsba, és kivinni a gépet – igaz, a latyak és a sár nem adna olyan tiszta és felemelő szórakozást, mint a Prága melletti jégmotorozás.

Az 1937-es versenyt a Jevany városa mellett található tavon rendezték, ahol oldalkocsisok és szóló gépek is rajthoz álltak. Érdekes látni, hogy a stabilabbnak tűnő fogatok mennyivel esetlenebbek a veszélyesnek gondolt két keréknél – úgy tűnik a csehek is tudták azt, amit a skandinávok máig hajtogatnak: a jégmotorozáshoz lendület, szöges gumi és egy férfi kell.

Akinek a fagyott tavon való száguldozás nem ad elég adrenalint, esetleg barátait, netalán feleségét is bevonná a mókába, nézze végig az 1935 filmhíradót. A németországi Oybinban motoros síjöringet tartottak. Ez a sport a skandináv országokból származik, eredeti változatánál a síelő egy kötélbe kapaszkodott, amelynek másik végét ló húzta.

Gondolom, csak néhány pohárka kellett hozzá, hogy mindezt motorral is kipróbálják – azt hiszem nincs az a védőfelszerelés, amiben lécre állnék, hogy vontassanak a hóban. Nem véletlen, hogy ez a fajta sport nem terjedt el.