Sugárhajtómű házilag

2011.03.08. 10:05

Tisztességes merevvázas custom, dögös szín, stílusos feliratok? De mi az a két böszme cső, csak nem egy elcseszett kipufogó? Nem bizony, ez sokkal frankóbb annál – Andróczi Balázs kollégánk választ ad a kérdésre:

Pulzáló sugárhajtómű (Pulse jet): a legegyszerűbb sugárhajtómű-típus, ha úgy tetszik, a sugárhajtóművek kétütemű motorja. A II. világháborúban bevetett német V1 robotrepülőgépek tették ismertté, manapság elsősorban a repülőgép-modellezésben használják.

Lényegében nem más, mint egy változó keresztmetszetű cső, amelybe éghető anyagot fecskendeznek, és valamilyen egyirányú szeleppel, vagy esetenként szelep nélkül, a cső kialakításával elérik, hogy az égéstermék csak a hajtómű egyik végén távozzon, és így tolóerőt termeljen. A megoldás előnye, hogy igen egyszerű és olcsó, hátránya viszont, hogy általában viszonylag nagy a fogyasztása, és a szakaszos működés miatt nagy erejű, alacsony frekvenciájú hangot ad ki. Épp ezért ember vezette repülőgépeken nem alkalmazzák.

A németek a háború végén ugyan terveztek egy vadászgépet rezgőszelepes pulzáló hajtóművel, a Messerschmitt Me 328-ast, de ennek a prototípusait gyakorlatilag szétrázta a szárnyak alá szerelt hajtóművek erőteljes rezgése, így viszonylag rövid fejlesztés után feladták a tervet.