BMW: segít, ha baj van

2011.09.02. 11:54
44 hozzászólás

Bill Costello hosszú hónapok munkájával újította fel az édesapja által ráhagyott BMW R 50 típusú motorkerékpárt, amelynek újjászületéséről videót készített. A rövidfilmet az utóbbi hónapokban közel 400 ezren tekintették meg, ám az aláfestő Pearl Jam dalt jogtalanul használta fel a férfi, így a YouTube 1000 dolláros büntetést rótt ki rá. Hogy a videó továbbra is fennmaradhasson, a munkanélküli férfi adománygyűjtésbe kezdett, a BMW pedig segítségére sietett és átutalta a hiányzó összeget, megmentve a videót a törléstől.

Bill édesapja, Richard Costello több mint negyven éve szenvedett balesetet az 1958-as BMW R50-esével, ekkor ígérte meg feleségének, hogy addig nem ül a motorra, amíg a gyermekeikfel nem nőnek. Richard annak ellenére, hogy soha többé nem használta, képtelen volt megválni tőle, és remélte, a gép egyszer újra az utakat rója majd. Az időközben veteránná vált BMW-t senki sem használta 1969 óta, és amikor Bill, apja halála után elővette a járművet, egy üzenetet talált rajta: ”Csináld meg a motoromat, tudom, hogy képes vagy rá! Édesapád”

Bill a hatalmas BMW motorkerékpár gyűjteménnyel rendelkező Peter Nettesheim-et kereste meg, aki az elmeséltek hallatán azonnal beleegyezett, hogy segít felújítani az R 50-est. A történetet Bill egy YouTube-ra feltöltött három és fél perces videóban publikálta, aminek aláfestő zenéje egy az édesapjára emlékeztető Pearl Jam dal. A film nagyon hamar híres lett és több ezer komment is érkezett rá, a sztori által megérintett rajongóktól. Az egyre magasabb érdeklődésnek köszönhetően egy bejelentés érkezett a YouTube-hoz, hogy jogosulatlanul használja a Pearl Jam dalt, ezért a videó megosztó oldal letiltotta a kisfilmet és Bill egy 1000 dolláros büntetést kapott. Az akkor munkanélküli férfi létrehozott egy online adománygyűjtő oldalt, ahol az emberek segítségét kérte a büntetés díjának összegyűjtéséhez. Az oldalt úgy állította be, hogy, amint összegyűlik az 1000 dolláros határ, a gyűjtés automatikusan lezáruljon.

 

Az elején gyorsan jöttek az adományok, de később csak lassan szivárogtak, míg végül egy éjszaka alatt gyűlt össze a hiányzó 700 dollár. Bill Costello nagyon meglepődött, amikor értesült arról, hogy a pénz egy összegben megérkezett: „Kaptam egy automatikus üzenetet, hogy az adománygyűjtés lezárult, amin nagyon meglepődtem, hiszen előző estig csak 300 dollár körüli összeg gyűlt össze. Először nem tudtam, ki sietett segítségemre, mivel a hiányzó összeget egyben fizették ki, mint később kiderült, a BMW volt az” – mondta el Costello.