2013.10.08. 15:44

A németországi Teutchentalban rendezték a 2013-as Nemzetek Krosszát, melyen – részben a rajongók támogatásának köszönhetően – rajthoz állhatott a háromfős magyar válogatott is. Németh Kornél, Szvoboda Bence és Firtosvári Gábor egyaránt tisztességgel helytállt, a technikai hibák miatt azonban nem sikerült bejutni az A-döntőbe, vagyis a legjobb húsz közé.

20130928 163452-2

Németh az MX1-es, Szvoboda pedig az Open kategóriában motorozott jó tempót az első versenynapon, időeredményeik a 12., továbbjutást érő helyre lehettek volna elegendőek, ám a kvalifikációs versenyen Németh Kornél motorjának benzinpumpája meghibásodott, így kiállni kényszerült. A magyar csapat ezzel a reményfutamban, vagyis a B-fináléban folytathatta.

20130928 162102

A mieinket továbbra is technikai problémák akadályozták, Németh Kornélnak ezúttal a váltókarral, Szvoboda Bencének pedig a hátsó fékkel voltak gondjai. A B-döntő első helyét végül a lettek szerezték meg, ezzel bejutva a legjobbak közé, a mieink pedig 41 ország közül a 28. helyen zártak.

A Nemzetek Krosszán végül meglepetésre az előzetesen esélytelennek tartott belgák végeztek az élen, a második helyet az Egyesült Államok csapata szerezte meg, a dobogó harmadik foka pedig az olaszoknak jutott. A hazai pályán versenyző német csapat hullámzó teljesítménye csupán a hetedik helyre volt elég, ez pedig címvédőként kiábrándító eredménynek számít.

20130928 181816

A magyar versenyzők természetesen kissé csalódottan értékelték a versenyt:

Firtosvári Gábor (#83)

„A várt eredmény ugyan elmaradt, de nagyon sokat tanultam ezen a versenyen. A magyar csapatban nekem volt talán a legnehezebb dolgom, hiszen ez volt az első felnőtt válogatottságom. Ez a verseny nagy lelki lökést adott nekem, világossá vált számomra, hogy ezt akarom csinálni, ebben a mezőnyben szeretnék motorozni a későbbiekben. Remélem lesz rá alkalmam."

Németh Kornél (#82)

„Sajnálom, hogy nem tudtam hozzásegíteni a csapatot az A-döntőhöz az utolsó szereplésemen a nemzeti válogatottban. Úgy érzem, a tempóm elegendő volt a továbbjutáshoz, a balszerencse viszont egész hétvégén üldözött. A kvalifikációs futamon a benzinpumpa, a reményfutamban a váltó tréfált meg. Bízom benne, hogy a rengeteg magyar szurkolónak így is nagy élmény volt ez a hétvége."

Szvoboda Bence (#84)

„Hátborzongató érzés ennyi néző előtt motorozni, a pálya egyik kanyarjában akkora volt a hangzavar, hogy a saját motorom hangját nem hallottam. Rendkívül inspiráló volt számomra a csapategység, és a rajongók támogatása. Mindent megtettünk, hogy a lehető legjobb eredménnyel háláljuk meg a belénk vetett bizalmat. Nekem sikerült a legjobban ez a hétvége, világbajnokokkal voltam versenyben, de mindez nem ér semmit, hiszen a csapat nem jutott be az A-döntőbe. Bízom benne, hogy a jövőben még lesz esélyünk ott lenni a legjobbak között."

Végeredmény:

1. Belgium

2. USA

3. Olaszország

4. Ausztrália

5. Franciaország

6. Nagy-Britannia

7. Németország

8. Oroszország

9. Svájc

10. Észtország

...

28. Magyarország