2016.03.19. 11:35
0 hozzászólás

Ha szeretnéd, hogy az életed monitorjára majd valamikor később írják ki a Game Over feliratot, vegyél védőfelszerelést: a sisakok, protektorok a motorosok cheat code-jai. Most, az AMTS alatt minden kiállító akciózik, egy rakás hasznos cuccot vihetsz haza töredék áron, ráadásul nem csak életben maradhatsz egy jó protektornak, vagy sisaknak köszönhetően, de iszonyú menő is lehetsz.

A cipő talán az utolsó, ami az embernek eszébe jut, mint fontos védőfelszerelés, ezért most kezdjük ezekkel. Azt mondják az okosok, ha tudni akarod, mi lesz a menő, nézzed meg, mit hordanak az olaszok. Már pedig állítólag ott most a motoros sportcipő a divat. Úgy néz ki, mint egy szimpla magas szárú teniszcsuka, de merevített a talpa, van benne bokavédő. És tényleg, a nagyobb standokon mindenhol volt két-három új modell, és meg kell hagyni, elég jól is néztek ki. Akinek a motorozás nem életforma, hanem csak közlekedni akar a városban, az hajlamos nem valami bakancsban rohangászni egész nap. Nekik egy ilyen jó kiállású, cipő kinézetű cipő ideális lehet.

Ha már divatozunk: a sisak manapság erősebb állásfoglalás, mint egy hipszterbajusz, egy színesre festett tüsihaj, vagy hosszú rocker-sörény. Ha ledobod a kávézóban a székre a bukódat, mindenki azonnal tudja, mivel jöttél, a barista már első blikkre tudja, melyik kávéért nyúljon. Aki a klasszikus formákat kedveli, azoknak ott vannak a régimódi jet sisakok, meg a legelső integrálok formáját idéző dinnyehéjak, de a Shoei beépített napszemüveges jet-bukójával sem néznek ki egyik cafe racer építő klubból sem.

Ha valami legendás versenyző sisakjára vágysz, ott van az Arai RX–7 Doohan-replikája. Ha Csőrike, vagy Szilveszter rajongója vagy (ki nem az??), válassz egy Axo-kupakot, a gyerekek is imádni fognak minden piros lámpánál.

A minden felhajtható állú sisakok leglopakodóbbja (ha hátra van tolva az állvédő, azt hiszed jet, ha elöl van, úgy néz ki mint egy integrál, ráadásul ezzel hivatalosan is motorozhatsz nyitott állvédővel), a Shark Evoline utódot kapott. Hogy milyen logika szerint követi az Evoline3-at az Evo One, ne kérdezze senki.

Láthatósági sárga sisakból is van választék bőven, jet, integrál, felhajtható, amit akarsz. Talán az AGV Fluid Equalizer a legfurább mind közül – tiszta Daft Punk, ráadásul a napszemüveget mozgató tárcsára is azt mondják a dizájnerek, hogy úgy mozgathatod, mint DJ a szkreccs-padet. Ezek az UV-sárga, UV-narancs sisakok talán nem mindenki ízlése szerint valóak, de nem lehet elvitatni, hogy tényleg sokkal jobban láthatóvá teszik az embert, mint bármelyik másik színű bukó.

Nem kötelező pár száz forintos láthatósági mellényben motorozni, ha azt szeretnénk, hogy a legnagyobb felületen látszó felsőtestünk is felhívja a figyelmet a forgalomban: speciális mellények, esőruhák is vannak. De ez sem mindenkinek tetszik, ezért nagyon rajta vannak a gyártók, hogy olyan dzsekiket csináljanak, amikben nem úgy néz ki az ember, mint egy útkaparó. Több olyan dzseki is van a piacon, ami normál fényviszonyok mellett visszafogott szürke, esetleg terepfoltos, de ha a fényszóró rávilágít, akár az egész kabát elkezd világítani, mint egy fukusimai mutáns.

Dzsekiben, nadrágban vagy ezek fölött tényleg csak Chuck Norris nem hord protektort, de neki könnyű, ő eleve nem esik el, ha meg mégis, az aszfalt horzsolódik fel, a szikla törik. Nekünk, földi halandóknak azért érdemes valami jó kis kemény vagy puha protektort felvenni motorozáshoz. Hogy egy modern, puha protektor mit tud, jól demonstrálja ez a kis kísérlet. Az piros labda rugalmas anyaga a kemény protektorok anyagát hivatott utánozni a fekete pedig a Force Field habanyagából készült. Nem kérdés, melyik nyeli el jobban a becsapódás energiáját.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.