Közveszélyes-e gyorsforgalmi felett átugrató motoros?

2017.03.09. 15:55

Kyle Katsandris nevű Instagram felhasználó robbantotta fel hétvégén az internetet egy videóval, amiben egy motoros átugrat a californiai Moreno Vally-ban a hatvanas út felett. Senki ne egy huszadrangú mellékutat képzeljen el, kétszer két sávos gyorsforgalmiról van szó, olyasmi, mint a 8-as út Veszprém és Várpalota között.

Hirtelen jött ötletnél azért több munka volt az ugrásban, a kezdő képsorokon látszik, hogy tisztességes mennyiségű földmunka előzte meg az akciót, aztán rágyorsít, és megcsinálja a 20-30 méteres repülést a forgalom fölött.

A motoros kiléte nem ismert, bár nagyon valószínű, hogy Kyle Katsandris volt az - egyrészt a #katsandrisleap hashtagből, másrészt a fiókba feltöltött többi képből kiderül, hogy Kyle előszerettel ugrál a Kawasakijával ugyanebben a mezben, ám miután a rendőrség eljárást indított, már nem siet felvállalni.

A videó mindenesetre nagy felháborodást váltott ki, a hírekbe azzal került be, hogy mennyire felelőtlen és veszélyes mutatvány volt. Egyfelől valóban sülhetett volna el rosszul is - de a forgalomra valós veszélyt ettől még nem jelentett. Egyrészt a motorosnak szemmel láthatóan volt rutinja, tudta, milyen tempóval kell rámenni, megfelelően előkészítette a terepet, tehát legfeljebb önveszélyes volt. A landolás nem is volt száz százalékos, kicsit farosan érkezett - a beérkezési szöget a levegőben gázzal és hátsó fékkel lehet beállítani, ha ráteszi a tüzet, a motor felemeli az orrát, ha megfogja hátsó fékkel, előre billen - de ez még nagyon-nagyon messze volt attól, hogy neccesnek bélyegezzük, a többi közlekedőre zuhanástól meg pláne.

Senkit nem bíztatok, hogy csinálja meg a saját remake-jét, de felháborodni felesleges - a vagány fiatalok ilyenek, gondoljunk csak a nemzeti kincsnek számító Szabó II László sztorijára, aki annak idején a Normafánál próbált meg hasonlót, és egy teherautó tetejét érintve landolt - többre nem emlékszik, az út szélén fekve tért magához, remek sztori, az Égéstérben mesélte, amikor nálunk járt.