Az edzéskirály végre versenyen is győzött

2003.06.17. 09:28

 
   
   

A spanyolországi, pontosabban katalán versenynek egyértelműen a helyi menők, Fonsi Nieto és Toni Elias voltak az esélyesei. Persze az 1 hónappal ezelőtti francia futamnak meg Randy de Puniet volt a favoritja, és mégse tudta megnyerni. De Puniet egyébként az eddig lezajlott 5 versenyből háromszor futotta a legjobb edzésidőt, nyerni viszont még nem tudott idén. Ráadásul Poggialit, a lassan titkos favorittá érő újoncot sohasem szabad kihagyni a számításból.

 
   
   

Az edzések
A pénteki edzés egyértelműen a francia De Puniet sikerét hozta. Körrekordja közelébe se tudtak kerülni a többiek, második helyen Toni Elias majd fél másodperccel maradt el tőle. Poggiali és Battaini tudott még első sorba odaférni. A szombati edzésen a meleg miatt már nem tudott tovább javítani idején De Puniet, de pénteki körideje így is elég volt az első rajtkockához. Poggialinak sikerült még pár tized másodpercet ledolgoznia a második napon, amelynek jutalma a második rajtkocka lett. Elias sem javított, ezért harmadiknak csúszott vissza, még negyedik helyen maradt Franco Battaini.

 
   
   

A verseny
A rajt Poggiali, Porto, De Puniet és Nieto négyesnek sikerült a legjobban. Toni Elias nagyon elrontotta a startot, a harmadik helyről olyan 25-nek indult csak el, lefulladó motorja miatt. De Puniet már az első körben az élre állt, igaz nem sokáig, mert a másodikban Fonsi Nieto elvette tőle. A francia pilóta 2 körrel később vette vissza az első helyét, és nyomában Poggialival és Nietoval kis előnyt szereztek a mezőnnyel szemben. Elias közben hihetetlen lendülettel furakodta magát keresztül a mezőnyön, már az 5. kör után a 4-7. helyen motorozó bolyt érte utol. Pár körrel később már az ötödik helyen működött Elias, közvetlenül a váratlanul jól motorozó Anthony West mögött. Poggiali ugyan pár kanyarig az élre küszködte magát, de a 13. körben kiállni kényszerült a második helyről, mivel motorja megadta magát.

Elias nem tudott előrébb kerülni a megörökölt negyedik helyéről, és West is csak ideiglenesen tudta megszorongatni a második Fonsi Nietot, aki viszont eléggé lemaradt De Puniet mögött. Nieto a verseny utolsó szakaszában a helyi közönségtől hajtva nagy hajrát produkált, és egészen megközelítette a francia pilótát az élen, aki azonban hibátlan motorozással nyerte meg a Katalán Nagydíjat. A végén Nieto arra panaszkodott, hogy azért nem próbálta a végén megelőzni De Puniet, mert a csapat azt mutatta neki, hogy lesz még egy köre, és így kivárt. Az ausztrál West jött be harmadikként, ami idei legjobb eredménye, és talán meghozza önbizalmát a jövőben. Érdekesség még Katja Poensgen célba érése a 17. helyen, amivel holland csapattársát megelőzve ugyan csak az utolsó előtti lett, azonban a verseny teljesítése minden bizonnyal jót tesz az idény elején kissé megtépázott önbizalmának.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Randy de Puniet Aprilia
2. Fonsi Nieto Aprilia
3. Anthony West Aprilia
4. Toni Elias Aprilia
5. Naoki Matsudo Yamaha
6. Franco Battaini Aprilia
7. Sebastian Porto Honda
8. Sylvian Guintoli Aprilia
9. Roberto Rolfo Honda
10. Joan Olive Aprilia

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória pontversenyének állása 6 futam után:
1. Manuel Poggiali RSM 88 pont
2. Toni Elias SPA 81 pont
3. Randy de Puniet FRA 81 pont
4. Fonsi Nieto SPA 81 pont
5. Roberto Rolfo ITA 76 pont
6. Franco Battaini ITA 58 pont
7. Anthony West AUS 53 pont
8. Sebastian Porto ARG 53 pont
9. Naoki Matsudo JPN 53 pont
10. Sylvian Guintoli FRA 42 pont