Rossi régi formájában

2003.09.09. 12:49

 
   
   

A csehországi Brnoban Valentino Rossi ismét megmutatta, hogy teljesen értelmetlenek azok a találgatások, miszerint mélyponton lenne, és nem tud kellőképpen a motorversenyzésre koncentrálni. Az estorili pályán Rossi tavaly sem talált legyőzőre, így ellenfeleire nem várt könnyű dolog, hogy megtépázzák az olasz fenomén önbizalmát.

 
   
   

Az edzések
Az első időmérőn Rossi ment a legjobban, rajta kívül Olivier Jacque, Max Biaggi és Tohru Ukawa tudta kvalifikálni magát az első rajtsorba. A második időmérőn aztán Jacque visszaesett az 5. helyre. Loris Capirossi viszont a Ducatiján egy borzasztó gyors kört repesztett, és megszerezte az első rajtkockát a vasárnapi futamra. Mögé Biaggi, Rossi és Gibernau hozta be motorját.

 
   
   

A verseny
A start Biagginak jött össze a legjobban, utána Capirossi, Rossi, Gibernau és Bayliss hajtottak. Biaggi már egy kör alatt kis előnyre tett szert, és ezt látva Rossi a 2. körben megelőzte Capirossit, mert tudta, hogy nem engedheti el a római pilótát. Rossi az 5. körben ért Biaggi nyomába, és a verseny fél távjáig a Biaggi, Rossi, Capirossi, Gibernau négyes nagyjából együtt motorozott az élen. A 12. körben Capirossi hibázott egy kanyarban, és Gibernau átvette tőle a harmadik helyet. Aztán a 14. kör célegyenesének a végén Rossi elment Biagginak a féktávon, majd egy szemvillanás alatt elhúzott tőle.

Rossi a hátralévő 14. körben tovább növelte előnyét Biaggival szemben, és óriási főlénnyel nyerte meg a Portugál Nagydíjat. A harmadik helyért Gibernau és Capirossi vívtak nagy csatát, amelyben sokáig Gibernau állt nyerésre. Capirossi a verseny vége felé felzárkózott a spanyol motorosra, és az utolsó körben már egészen megközelítette őt. A verseny legutolsó kanyarjában már ott volt egészen a nyakán, és az utolsó kanyarból jobban kigyorsítva megelőzte Ducatiján a spanyolok büszkeségét. Capirex mindössze 15 ezredmásodperccel volt csak gyorsabb a célfotón mint vetélytársa, de ez éppen elegendő volt a harmadik hely megszerzéséhez. Biaggi senkitől sem zavartatva futott be a második helyen.

MotoGP futam végeredménye:
1. Valentino Rossi Honda
2. Max Biaggi Honda
3. Loris Capirossi Ducati
4. Sete Gibernau Honda
5. Tohru Ukawa Honda
6. Troy Bayliss Ducati
7. Marco Melandri Yamaha
8. Carlos Checa Yamaha
9. Nicky Hayden Honda
10. Makoto Tamada Yamaha

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 11 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 237 pont
2. Sete Gibernau SPA 191 pont
3. Max Biaggi ITA 161 pont
4. Loris Capirossi ITA 113 pont
5. Troy Bayliss AUS 106 pont
6. Carlos Checa SPA 86 pont
7. Tohru Ukawa JPN 85 pont
8. Alex Barros BRA 76 pont
9. Nicky Hayden USA 74 pont
8. Sinya Nakano JPN 69 pont