Elhamvadt emlékek

2003.09.17. 13:26

Tűzvész pusztított ma hajnalban a Birmingham közelében található Angol Nemzeti Motorkerékpár Múzeumban . A múzeum nyolc millió fontra becsüli a kárt - bár a tűzben számos pótolhatatlan relikvia, a brit motorgyártás számos tárgyi emléke veszett oda.

Az öt kiállítási csarnok közül három porig égett. Az intézmény dolgozói és egy, a városban tartott üzleti konferencia segítőkész résztvevői a tűzben még megközelíthető járművek biztonságba juttatásával igyekeztek csökkenteni a kárt. Több mint 120 tűzoltó küzdött 15 mérföldes körben látható lángnyelvekkel.

A helyi tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy a tűz az épület mellett tárolt régi légkondicionáló berendezések dobozánál keletkezett - egy, a közeli dohányzóhelyről gondatlanul áthajított cigarettacsikk parazsának eredményeképpen. A hatóságok az esetet az eddigi információk alapján inkább véletlen balesetnek, mint szándékos akciónak tekintik.

BSA Gold Star, Sunbeam Twin, DMW Hornet és Triumph versenymotorok, köztük a múzeum számos büszkesége, pótolhatatlan ritkaságok semmisültek meg. Roy Richards, a múzeum tulajdonosa és a menedzsment egyaránt lesújtó tragédiaként élték meg a veszteséget, de már az újjáépítésen, a tárlatok újrszervezésén gondolkodnak és abban bíznak, hogy az intézmény "újra talpra áll, mint a legendás Főnixmadár."

Forrás: BBC News