Szárazság és légszomj: üdvözli a Dakart az Atacama-sivatag

2015.01.08. 10:54 Módosítva: 2015.01.08. 10:59

A harmadik etap halálesete megrázta a mezőnyt, nyugodtan elhihetjük, hogy nem csak kötelező nyilatkozatok röpködnek, hanem a résztvevők belátják, akár ők is ott maradhattak volna – ebből a szempontból a Dakar nagyon hasonlít a Man TT-re. Aki rajthoz áll, elfogadja, hogy nem minden résztvevő ér haza. Ez a veszély nem csak az amatőröket fenyegeti, gondoljunk csak a kétszeres Dakar győztes Fabrizio Meonira, aki 2005-ben szenvedett halálos balesetet.

Joan Barreda Bort behúzta a második szakaszgyőzelmét
Joan Barreda Bort behúzta a második szakaszgyőzelmét
Fotó: HRC/Honda

A tegnapi, negyedik etapon viszont ismét el kellett indulniuk, hiszen Chilecitot és Copiapot 909 kilométer választja el egymástól, amiből 315 kilométer a mért szakasz. Az út során homokdűnék és sziklás csapások váltották egymást, az amúgy sem könnyű offroad részeket a tengerszint feletti magasság is nehezítette.

A harmadik szakaszt a KTM dominálta, amire a Honda tegnap nagyon határozottan válaszolt. Barreda Bort megszerezte második szakaszgyőzelmét, és megőrizte első helyét az összesített táblán. Mögötte két perccel lemaradva ért célba Marc Coma, aki ezzel stabilan a második helyen áll – köztük 12 perc a különbség, vagyis egyetlen navigációs vagy műszaki hiba is elég lenne a fordításhoz.

"Nagyon elégedett vagyok" – nyilatkozta Barreda a futam után – "ez egy nagyon gyors speciál szakasz volt, és rendkívül fárasztó volt a folyamatos, feszült koncentráció. Amikor felnéztem, és láttam, hogy nem Walkner, hanem Marc Coma megy előttem, tényleg mindent beleadtam, hogy megfogjam."

A négyszeres bajnok Marc Coma optimistán látja versenyt, tavaly is a második héten darláta be a mezőnyt: "Ez egy nagyon fontos szakasz volt a számomra, könnyű lett volna elveszíteni az előnyömet az utolsó száz kilométer mély homokjában és hatalmas dűnéi között. Örülök, hogy eddig eljutottam, a most következő, az Atacama-sivatagon keresztül vezető szakasz nekem való lesz".

Bár a hondás Goncalves tegnap nem fért be az első tízbe, az eddigi teljesítménye alapján még éppen dobogós. Mögötte viszont KTM-ek sorakoznak: Faria, Viladoms, Quintanilla és Walkner.
Az első napon szakaszgyőzelmet szerző Sam Sunderland számára véget ért a verseny, ugyanis tegnap balesetet szenvedett, és súlyosan megsérült a válla.
A Yamaha csapata a nehéz körülmények között elkezdett magára találni, Michael Metge a tizedik helyen ért be, megcsípve az összesített lista 14. helyét. Csapattársa, Alessandro Botturi a 15., a csapat elsőszámú pilótája, Olivier Pain a 20. helyen áll.
A magyar Dési János jelenleg az ötvenhatodik.