Kaotikus volt a suzukai 8 órás verseny vége, végül a Kawasakit hozták ki győztesnek

2019.07.29. 12:14

A hétvégén zajlott a híres suzukai nyolcórás verseny, az Endurance világbajnokság zárófutama, amelyre a japán gyártók mindig sztárparádéval készülnek, és évek óta presztízskérdést csinálnak abból, hogy ki nyeri meg. Az idei verseny rendkívül zavaros volt, a futam leintése után úgy nézett ki, hogy a Yamaha Factory Racing Team behúzta zsinórban az ötödik suzukai győzelmét.

jonathan-rea-kawasaki-racing-team-suzuka-8-hours-steve-english

A pontos sorrend egészen a leintésig nem volt tiszta (sőt, az első hely utána sem), úgy tűnt, hogy a második a Red Bull Honda lesz, a harmadik pedig az F.C.C. TSR Honda, akik ezzel az összesítésben a második helyen végeztek volna. 

Pár körrel a vége előtt viszont a Honda eltaktikázta a bokszkiállást, Jonathan Rea pedig megelőzte Alex Lowes-t, így hirtelen minden borult, és úgy nézett ki, hogy 1993 óta először nyer a Kawasaki Suzukában.

A döntő körben viszont a Suzuki Endurance Racing Team blokkja felrobbant, és beterítette a pályát olajjal - a kiesés pedig megfosztotta a Suzuki csapatát a világbajnoki címtől.

Jött a piros zászló, de Rea nem tudott visszaérni a pitbe a motorral öt percen belül, ezért úgy tűnt, hogy a Kawasakit kizárták. Az eredményhirdetés lezajlott, viszont közben a Kawasaki fellebbezett a versenyigazgatóságnál - a Kawasaki szabályértelmezését végül elfogadták, tehát mivel a verseny piros zászlóval zárult, az eredményeket az utolsó, teljes kör alapján kell nézni - és akkor éppen a Kawasaki vezetett.

Ennek értelmében megváltoztatták a győzelmi sorrendet, a Superbike VB-s pilótákkal felálló Kawasaki Racing Team nyert - Jonathan Rea, Leon Haslam és Toprak Razgatlıoğlu megtörte a Kawasaki 1993 óta tartó nyeretlenségi sorozatát. A második a Yamaha Factory Racing Team lett, szintén sztárparádéval (Alex Lowes, Michael van der Mark és Katsuyuki Nakasuga), a harmadik helyen pedig a Redbull Honda pilótái, Stefan Bradl, Takumi Takahashi és Ryuichi Kiyonari végeztek.

A dobogó átrendeződésével csak a suzukai futam végeredménye változott, a világbajnokság összesített sorrendje nem: a győztes a Team SRC Kawasaki France lett, a második helyen a Suzuki Endurance Racing Team végzett, a harmadik pedig a F.C.C. TSR Honda France lett.