Yamaha R9: az R7-nél élesebb, az R6-nál barátibb

2024.10.11. 10:46

Az üléspozíció kapcsán jellemezte maga a Yamaha így az R9-et: “Az R7-nél sportosabb, de pihentetőbb az R6 Race-nél” és első ránézésre ez sokkal jobban pozicionálja a márka új sportmotorját, mint ahogy a reklám szól: “A szupersportmotorok új generációja.” Előbbi ugyanis minden kétséget kizáróan igaz. Azaz megérkezett az MT-09 platformra húzott idomos sportmotor, de ahogy korábban R7-be is belenyúltak a Yamahánál az MT-07-hez képest, úgy ezúttal sem csupán annyi történt, hogy műanyag idomokba burkolták az alapmotort.

2025-Yamaha-YZF-R9-2025-3

Az alapokat persze nem érintették. A háromhengeres CP3 motorblokk 119 lóerő 10 ezres fordulaton és 93 Nm 7 ezernél, ami centire egyezik az MT-09 adataival, de saját ECU programot simogattak rá a Yamaha mérnökei, valamint a végáttételt is módosították, hogy a kisebb hátsó lánckerékkel (45 helyett 43) a magasabb végsebesség elérése felé masszírozták az R9-et az MT-09-hez képest.

2025-Yamaha-YZF-R9-2025-2

Az MT-09-től érkező váz, amit 2021-ben könnyítettek ki, mindössze 9,7 kilogramm, amivel a Yamaha állítása szerint a legkönnyebb darab, amit szupersport modellen valaha is használtak. A váz és a lengővilla adott, mégis érdemes az R9 mellé tenni az XSR GP adatait, ami menetkészen 5 kilóval nehezebb.

A geometriával sokat játszottak. Még az MT-nél is meredekebb villaszöget és rövidebb utánfutást kockáztattak meg (teszem hozzá, az átlag motorosnak pont a nyújtottabb, XSR geometria szokott bejönni), ami alá előre 10 milliméterrel rövidebb rugó fért be 120 milliméter rugóúttal, hátra viszont a 117 milliméteres helyére 118-as került, azaz egy jóval agresszívebb, fejenállósabb motorról beszélünk. Mondjuk egy sportos motor legyen is olyan.

És ne csak a karaktere, a féke is legyen olyan. A 298 milliméteres első tárcsákat standard pizza átmérőjűre cserélték (320 mm), a nyergeket pedig Stylemára, ami jelenleg a Brembo második legjobb nyerge, de nem sokkal ezelőtt még a csúcsterméket jelentette. Ehhez a szinthez pedig már a fémfonatos fékcső és a radiális pumpa is dukál.

Az elektronikai csomag ismert, az R1-ről érkezik hattengelyes IMU-val, rajtautomatikával, telemetriai adatok rögzítési és persze számtalan beállítási lehetőséggel.