Tönkrement az elektromos motorokat gyártó Energica

2024.10.18. 10:49

Az olasz eredetű, kizárólag elektromos motorok fejlesztésével foglalkozó Energica közleményben jelentette be, hogy a vállalat tönkrement. A cég a megerősítő közleményt célzottan az amerikai RideApart magazinnak küldte el, és ez bátran valószínűsíthető, hogy több, mint puszta véletlen. Az Energica ugyanis az amerikai Ideanomics leányvállalata, és úgy tűnik nem felhőtlen a viszony a két fél között.

A közleményben arról nyilatkozik az Energica vezetősége, hogy bár az igazgatótanács megpróbált lehetőségeket találni arra, hogy pénzt fecskendezzenek a vállalatba, hogy jobb ajánlatként tudják kiárusítani a céget, de ennél életszerűbb döntés lett volna a csőd bejelentése. De még ehelyett is a teljes felszámolás mellett döntöttek, így tudják csökkenteni az adósságaikat ahelyett, hogy csődöt hirdetnének és új tulajdonost keresnének.

A közleményben kiemeli az Energica, hogy az utóbbi időben a vezetőségük minden erőfeszítést latba vetett, hogy új befektetőket keressen a MotoGP elektromos meghajtású kistestvérét éveken keresztül ellátó, valamint az olyan ígéretesnek tűnő fejlesztéseket, mint a Ribelle RS-t felmutató cég számára. Ezek a próbálkozások végül kútba estek, ennek pedig feltételezések szerint a vállalatot 75 százalékban tulajdonló Ideanomics volt a gátja.