Öt emlékezetes közúti gázolásom

2018.05.09. 06:10

Távol vagyok a műfaj legnagyobb sztárjaitól, a román kamionosoktól, a Delta-túrán például láttunk valahol az autópályán egy jó 20-30 méteren szétkent, kuvasz méretű kutyát, na, az kemény volt. Nem vagyok nagy közúti gázoló, szerencse is, hiszen jellemzően motorral járok, az igazi nagyvadakat (őz, szarvas, vaddisznó) eddig sikerült elkerülnöm, még ha némelyik necces is volt.

1. Kígyó

Az egyetlen egzotikus fogásom Horvátországban történt, talán Pag szigetén. A kora reggeli nap fényében az úton sütkérezett keresztben, én pedig tempósan érkeztem a kanyarba, melyet szinte teljesen elfoglalt a másfél méter körüli hüllő. Valószínűleg nem én voltam az első, aki áthajtott rajta, de tapasztalatnak nem utolsó, hogy a döglött kígyónak mennyire rossz a tapadása.

2. Macska

Macskát mindenki ütött már, itt viszont percekig azt hittem, hogy én leszek az áldozat. Balatonvilágos és Sóstó között gurultam az üdülők között, amikor hirtelen kiugrott elém a magas fűből egy kiscica. Nem is elém, hanem egyenesen neki az első kerekemnek, majd visszapattant az út menti gazba. Félreállok, hogy megkeressem - ha menthető, orvoshoz vigyem, hiszen jó eséllyel valakié, és hiányozni fog neki - amikor beállt mellém egy német rendszámos CL500 egy nagyon kigyúrt, nonfiguratív tetkókkal gazdagon ellátott alakkal. Egyből beugrott, hogy övé volt a cirmos, és Mircit nem egyedül fogja temetni, de végül kiderült, hogy csak szemtanú volt, és megnyugtatott, a macsek simán elszaladt, ne aggódjak.

3. Nagyon sok kicsi és büdös bogár

Kora nyári este az Őrségből siettem haza egy Kawasaki Z800-zal, és az M7-esen elképesztő rovarfelhőbe keveredtem. Kétszer is ki kellett állnom, mert egyszerűen nem láttam semmit - vastag rovarlekvár borította a sisakom és a dzsekim. És nagyon büdös volt.

4. Rohadt nagy cserebogár, vagy nem is tudom mi, de majdnem leestem a motorról

Úgy torkon vágott a sisak és a dzseki között, hogy pihenőt kellett tartanom. Elképzelésem sincs, hogy mivel lehetne az ilyet kivédeni egy naked bike-on. Most jut eszembe, volt madár is, de azzal sem az ütközés pillanata nem volt meg, sem a tetem, csak az, hogy a hűtő tele volt tollpihével. Szintén lazán kapcsolódik ide, hogy a sisakkal elkapott veréb egy tompa puffanás, ha viszont valaki felsőtesttel kap el egy bármilyen szárnyast, az elég nagyot tud ütni, ráadásul keményen odaürít bosszúból.

5. Róka

A dolog sportértékét növeli, hogy CBR600RR-rel voltam. Elég gyorsan történt, mármint nem nagy sebességnél, hanem egy pillanat alatt ott termett előttem, nem hogy manőverezni nem volt idő, de felfogni sem - egy villanás, aztán éreztem, hogy a motor alatt ropognak a csontjai.

+1. Nyúl, de az autóval volt

Egyetlen autós roadkillem egy nyúl volt - éppen húsvét alkalmából látogattuk meg nagymamámat, a hátsó ülésen a saját nyulakkal, amikor az árokból kiugrott a kocsi elé egy vadnyúl. A barátnőm erősködött, hogy vigyük magunkkal, mert az apja majd megnyúzza, de elhatárolódtam - azóta is hallgatom, hogy milyen jó leves lett volna belőle. :(