Kaptam motort, ajándékba!

Ideal-mentés Szabadi-Sóstóról 1.

2020.06.19. 07:15

Most kivételesen nem írok litániákat, mert Tátrai Roland barátom pompás videót forgatott a pompás mobiltelójával, s ebben a vagy félórás filmecskében minden benne van, amit tudni kell az ügyről.

Dióhéjban csak annyit, hogy telefonon át felajánlott nekem egy régi Jawát, ami a balatoni házuk mellett rohad már tizenöt éve, ha pedig egyszer már ingyen volt, úgy döntöttem, én is hozzáteszem a magamét. Ha emberileg egyáltalán lehetséges, egy pénteki meló után leugrunk (reggel hoztam el a Harley-importőrtől egy tizenötmillió forint körüli értékű Road Glide Limitedet tesztre, de azt otthon hagytam, mert ennyire én se tudom halmozni az élvezeteket, egyszerre mindig csak egyre tudok figyelni), én meg a nálam levő pár eszközzel megpróbálom beindítani és lábon elhozni onnan. Alkatrészt nem vittem, szerszámot is csak ami egy pici dobozkába befért.

A motor egy Jawa 05, nálam egy évvel idősebb, 1965-ben készült. Ötven köbcentis, háromgangos blokkja van, műszakilag kvázi ugyanaz, mint a jobban ismert, későbbi Mustang, csak a formája kedvesebb a szemnek. Annyira nem tudtam róla semmit, hogy a videó elején még hívtam mindennek, Pionirnak, Stadionnak is, de a végére megtanultam kimondani az ismert nevét: Ideal.

Hát, csak a név volt ideális...