Már tesztelik a legújabb verseny Ducati-kat

2002.08.13. 13:12

 
   
   

Nyilvánosságra kerültek az első képek, amelyeken a Ducati V4 Desmosedici MotoGP és a 999-es első bemutatkozó tesztelése látható a Mugello-i versenypályán. A dolgok jelenlegi állása szerint a Ducati mind a MotoGP kategóriában, mind a Superbike VB küzdelmeiben teljes erőbedobással vesz részt a 2003-as idényben.

A GP és SBK VB veterán Vittoriano Guareschi és Steve Martin voltak kijelölve a teszt "kötelezettség" ellátására, amelyet zárt ajtók mögött tartottak. Martin elmondta, hogy a 999-es nagyszerű motor, jobb az aerodinamikája és sokkal jobban kezelhető, mint a 998-as. A 998RS-hez viszonyítva (ezt vehetik meg a nem gyári Ducati versenyzők, Martin is ezzel megy idén) a legutolsó fejlesztésű Testastretta erőforrásnak sokkal nagyobb a nyomatéka, és jobb a vezethetősége. Mindkét versenyző egyetértett abban, hogy az olasz tervezők nagyon sokat tettek a motorok aerodinamikájának fejlesztése érdekében. Ez biztos meg fog látszani a hosszabb egyenesek végén, amikor sebességben várhatóan felülmúlják ellenfeleiket.

 
   
   

Guareschi 32 kört tett meg a teszt napon, és nagyon elégedett volt a V4-es MotoGP géppel. Elmondása szerint jelenleg a gép ereje nagyon hasonló a 999-eséhez, és az új borítás rendkívül jó aerodinamikai tulajdonságokkal bír, és lehetővé teszi igen nagy végsebesség elérését. A teszt alatt többféle változatát kipróbálták az idomzatnak, hogy lássák, hogy a megváltoztatott légbelépők és szellőzőnyílások miként hatnak a motor viselkedésére, hogyan reagál az oldalszélre, és miként fordul.

A hírek szerint a V4-es gép erőforrása a végső formájában eléri a 220 lóerős teljesítményt, amellyel már bármelyik MotoGP géppel felveheti a versenyt. Úgy tűnik, az aerodinamika még nagyobb szerepet kap a gyorsasági motorversenyzés történelmében, mint eddig valaha is kapott.