Ricky Carmichael az amerikai krosszbajnok

2002.08.29. 09:27

 
   
   

Ricky Carmichael Spring Creek-ben elért dupla futamgyőzelmével megszerezte a 2002-es AMA Motokrossz bajnoki címet a 250 köbcentis géposztályban. Az idei szezont Carmichael totális dominanciája jellemezte, mivel 2 fordulóval a bajnokság vége előtt az összes futamot megnyerte eddig. Ez szinte példa nélküli eredmény mind Amerika, mind a világ motokrossz sportjának történelmében, hogy valaki ekkora főlénnyel diadalmaskodjon az év végi összesítésben.

Jelenleg a 10 versenyen 20 győzelmet, azaz 10 összesített diadalt aratott idén Carmichael, ezzel örök időkre beírta magát az AMA történetének évkönyveibe. Eredménye már most jobb, mint Mart Barnett 18 futamgyőzelme egy szezon alatt. Az amerikai bajnokság erősségét jellemzi, hogy a 2000-es világbajnok Sebastian Tortelli, csak a harmadik helyen áll a pontversenyben.

Egyébként az első futam teljes Honda főlényt hozott. Carmichael győzelme mellett, a csapattárs amerikai Nate Ramsey lett a második, míg Tortelli a harmadik helyen végzett. A második futamon Carmichael, a Yamaha-s Tim Ferry, és a Kawasaki-s Ezra Lusk volt a sorrend. A hátralévő két forduló során a második helyért várható majd nagy csata Ferry, Lusk és Tortelli között. Az igazi szenzáció azonban az lenne, ha Ricky Carmichael veretlen maradna az utolsó két forduló során is, ezzel az első ember lehetne, aki egy tökéletes szezont tudna véghez vinni.

A 125 köbcentis bajnokságban James Stewart szerezte meg a végső győzelmet, aki a hétvégén egy első és második helyezést tudott elérni. A bajnoki címet Chad Reed elől kaparintotta meg, amely egyfajta édes bosszú volt a számára. Stewart következetlenségével jól ráfizetett a 2002-es 125-ös fedett Szuperkrossz bajnokságra, amelyet viszont Reed szerzett meg előtte.