A Honda esetleg kiszáll a Superbike Világbajnokságból

2002.09.02. 12:54

 
   
   

Folyamatos hírek keringenek arról a Superbike Világbajnokság box utcájában, hogy a Castrol Honda leépíti, esetleg teljesen visszavonja gyári csapatát a VB mezőnyéből már a következő versenyévadban. A csapat jelenleg az alapító Honda Europe felügyelete alatt vesz részt a küzdelmekben, ellentétben a Honda MotoGP versenyrészlegével, amely a Honda Racing Corporation ellenőrzésével és segítségével működik, amelynek gyökerei Japánhoz kapcsolódnak.

Az előérzet szerint a Honda Europe költségcsökkentő megoldásokat keres, és a gyári csapattal kapcsolatos erőfeszítések évente mintegy másfélmilliárd forintnyi kiadást jelentenek a japán gyártó európai központjának. A versenysorozatból való kilépés viszont jelentős megtakarítást eredményezne a cégnek. Colin Edwards ezért is döntött hirtelen úgy nemrégiben, hogy inkább aláír egy előzetes szerződést a Ducati-val, mintsem jövőre versenyképes motor nélkül maradjon.

Ezt a Honda vezetői tanácsolták a texasi pilótának, mivel jövőre a korlátozott erőforrásaik csak egy vagy két kevésbé ismert versenyző szerepeltetésére lennének elegendőek, viszont Edwards alkalmazására semmiképpen sem. Vagy pedig egyszerűen úgy döntenek, hogy a Superbike VB túl drága számukra, és elhagyják azt, tovább növelve a sorozattól távol maradó japán motorgyártók számát.

A Yamaha már nem, a Kawasaki és a Suzuki pedig csak korlátozott erőforrásokkal vesz részt a Superbike VB-n. A Honda döntése bizonyosan kellemetlenül érintené a sorozatot és annak rendezőit, és valószínűleg a nézők is sajnálnák, hogy a sokszínű, változatos versenyek egyre szürkébbé válnának.