Az autósok többsége fél a motorosoktól

2002.09.09. 09:57

 
   
   

Ha legközelebb egy autós mögé húzol be, gondolj bele egy kicsit a sofőr helyzetébe. Javasolja ezt a legújabb angol közvélemény kutatás, amelyet egy biztosító társaság kérésére készítettek el. A felmérés azt bizonyítja, hogy az autósok harmadát megfélemlíti a motorosok látványa.

A megkérdezettek névtelenségükre hivatkozva elmondták, hogy a bőrdzsekik, és a sisakok látványa okozza nekik a legnagyobb izgalmat. A nyugdíjasok csoportját bátortalanítja el leginkább egy motoros felbukkanása, ekkor a 65 év felettiek 40 százaléka fenyegetettnek érzi magát a volán mögött. A nők valamennyire jobban aggódnak, mint a férfiak, a megkérdezettek 32 százaléka bevallottan riadót fúj, amikor egy motorost pillant meg a tükörben. Vannak regionális különbségek. Azonban a legjobban elgondolkoztató adat, hogy a vezetők óriási része, mintegy 69%-a beismerte, hogy ártalmas kihatással van normál vezetési szokásukra, amikor egy motoros van mellettük, avagy mögöttük.

Hogy segítsen legyőzni ezeket a félelmeket, az angol biztosítási cég egy útmutatót készített az autósoknak a motorozásról, és motorokkal kapcsolatos elővigyázatosságról. Ebben olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a mit gondolsz a motorosokról, a motorosok tényleg megrémisztik-e az autóvezetőket, megfélemlítette-e már egy motoros, mit tegyünk, hogy kevésbé látszódjon rajtunk az ijedtség. Lehet, hogy kishazánkban is elkelne egy hasonló segítség a néha elképesztően viselkedő autós kollegáknak.