Eladó a Ducati?

2002.09.18. 13:40

 
   
   

A Ducati márkát Anglia egyik legirigyeltebb márkanevének szavazták meg egy marketing és PR szakemberekből álló zsűri döntése nyomán. Ezek után meglepetésként érkezett az a BBC által közölt hír, miszerint az olasz motorgyártó legnagyobb részvényese vevőt keres a Ducatiban lévő 33.5 százalékos résztulajdonára. A jelenlegi tulajdonos, a tőkebefektetési társaságként üzemelő amerikai Texas Pacific Group még 1996-ban vásárolt részesedést a cégben, most azonban nagy aggodalmat keltett ennek eladási szándékával a többi részvénytulajdonos és a cég vezetése körében.

A hírt megszellőztető szakújságíró szerint a Ducati még nem olyan erős, hogy megállna saját lábán, amíg jön valaki és megveszi a Texas Pacific részvényeit. Ha most az amerikai befektető csoport piacra dobja a Ducati részvényeit, az könnyen a Ducati végét jelentheti, mivel ez túlságosan nagy pénzkivonást jelentene a Ducatiból jelen helyzetben, amelynek még mindig minden segítségre szüksége van, amit csak megkaphat.

A Ducati a sportsikerek terén nem szorul támogatásra, azonban a piacon kicsi gyártónak számít, és bár ígéretes új versenyerőforrása áll fejlesztés alatt, és a legirigyeltebb névnek számít a motorkerékpározás világában, az elmúlt heti találgatások újabb izgalmakat jelentenek a cég körül. Ehhez hozzájárul az is, hogy kis gyártó révén viszonylag kevés és kis számú modellt gyárt még mindig a Ducati, annak ellenére, hogy évek óta eladási rekordokat állít fel történelmében. A motorkerékpározás Ferrarija az elmúlt években a Texas Pacific Group anyagi támogatását élvezte.

Hiába választotta a szakzsűri az egyik legjobb márkának Angliában, a nagyrészt csak egyetlen modellt gyártó cég nem képes üzletileg versenyezni a piacot meghatározó óriási, erős, és rugalmas gyártókkal. Így a Ducatinak szüksége lenne új modellek kifejlesztésébe fektetni, azonban jelenleg ehhez nem állnak rendelkezésre megfelelő erőforrásai. A szakíró szerint, amíg a Ducati nem képes megjelenni sportmotorjain kívül más kategóriákban (túra, bejáró, városi motorok) meghatározó mértékben, amíg nem képes terhein enyhíteni, addig csak egyedi gyártóként funkcionálhat. Azonban ehhez az egyedi gyártói arculathoz Ducati már túl nagy, és túl sok motort készít, és túl sikeres egyes modelljeivel.