Változás a 2003-as magyar gyorsulási versenyeken

2002.10.08. 13:44

 
   
   

Megtartotta év végi díjkiosztó ünnepségét Speed Riders MC. Itt nyújtották át a díjakat azoknak a versenyzőknek, akik dobogós helyezést értek el a Motul Kupa, a Shox Kupa vagy a Farias Kupa végső összesítésében. A nap díszvendége Peter Bossert drag Európa-bajnok volt, aki a július 6-i nemzetközi dragbike-futamon elért 7,36 másodperces eredményével jelenleg tartja a kunmadarasi pályacsúcsot.

Az ünnepi pillanatok előtt azonban komoly megbeszélés is volt. Az iskola egyik tantermében összegyűltek a Speed Riders MC tagjai, a MAMS képviselői és a versenyzők, hogy összegezzék az elmúlt versenyszezon tapasztalatait. Összességében mindenki meg volt elégedve a versenyek színvonalával, de kisebb nagyobb módosításokra többen tettek javaslatot.

 
   
   

Legtöbb változás természetesen a gyorsulási versenyeket érinti. Jövőre az indítókapu körül minden felelősség a start marshall kezébe kerül. Az ő kezében fut össze minden szál a szó valódi és átvitt értelmében is. Az induló párosok beállítása és a startjel megadása is az ő feladata lesz. A start marshall beállítása mindenféleképp emeli a futamok biztonságát, mert általa közvetlen kapcsolat van a rendezőség és a rajtvonalnál álló versenyzők között.

Esélyegyenlítő módosítás, hogy a 900-as kategóriában bizonyos megkötésekkel 1216 cm3-re emelték a legnagyobb hengerűrtartalmat. Ez a "bizonyos megkötések" főleg a motor évjáratára vonatkozik, így talán újra láthatjuk a pályán az országúton még mindig népszerű Kawasaki ZZR 1100-at, Suzuki GSX-R 1100-at, és a Yamaha FZR 1000-t.

Az országos bajnoki futamokat érintő változás, hogy nem lesz jövőre verseny a Rábaringen. Többen, főleg a speciál kategória résztvevői panaszkodtak a pálya minőségére: sem a szélessége, sem az aszfalt tisztasága nem volt kielégítő. A kieső pálya pótlására már folynak tárgyalások, de mivel végleges megállapodás még nem született, egyelőre az új helyszín még nem nyilvános.

Az első verseny a megszokott módon, május 1-én lesz. A Motul Kupa legnevezetesebb napja valószínűleg július 5-e, mikor a nemzetközi futam startol. Már több német csapat is jelezte részvételi szándékát.

Streetfighterek jövőre csak meghívott fellépőként jelennek meg a Motul Kupa szüneteiben. Minden versenynapot egy show fog színesíteni, de nem kell attól félni, hogy egyhangúvá válik a látvány, mert a négy hétvégén tizenkét motoros kaszkadőr fogja váltani egymást. A streetfighterek nagy napja az augusztusi Extrém Hétvégén lesz, amikor vasárnap csak az övék lesz a pálya - nagy-nagy meglepetésekkel!