A régi bajnok lett az új bajnok a 2002-es Top Gas Európa-bajnokságon

2002.10.09. 09:13

 
   
   

A 2002-es európai top gas sorozat utolsó helyszínén, Hollandiában az Explosion Club látta vendégül a csapatokat és a közönséget. Ez a verseny igazán izgalmasnak ígérkezett, hiszen a bajnok személye eddig még nem dőlt el, négyen is esélyesek voltak az Európa-bajnoki címre. A tervek szerint két kört kellett futni minden versenyzőnek a kvalifikációért ezen a napsütéses szombati napon, és ismét az olasz Riccardo Giliberto volt a legjobb - 5,0 másodperchez közeli idő alatt száguldott végig a nyolcad mérföldes pályán.

A szombati edzések után este minden csapat a pontjait számolgatta, hogy legalább nagyjából kiderítse, hányadik helyre futja belőlük. Azonban Riccardo Giliberto Olaszországból, Günther Sohn, Axel Seifert és Gerd Caspari Németországból annyira szoros küzdelemben voltak, hogy csak a másnapi verseny deríthette ki, hogy ki lesz 2002-ben a top gas Európa-bajnok.

A bajnoki címért folytatott harccal egyidőben egy másik verseny is zajlott Drachtenben, amelyben három csapat vett részt, ez a kezdő csapatotok versenye. A legjobban szereplő, a top gas bajnokságban legelőször résztvevő csapatokra a top gas bajnokság négy "öreg fiúja" szavazhat. Idén a legjobb kezdőnek járó díjat a holland Harry van Schie csapata vihette el, mivel a szezon összes versenyén részt vettek, és ez idő alatt tökéletes tagjaivá váltak ennek a géposztálynak. Kiváló felkészültségüket bizonyítja az is, hogy már első versenyévadjukban nyolcadik helyezést értek el.

De térjünk egy kicsit vissza a versenyre. A nyolcad döntőben többet égett a piros lámpa, mint eddig bármikor. A versenyzők (és a közönség) adrenalin szintje a tetőfokára hágott. A negyeddöntő már sokkal csendesebb, de annál gyorsabb kör volt, végül négyen jutottak tovább. Günther Sohn elvesztette a futamot Gerd Caspari ellen, mivel kiugrott a startnál, Cord Albers pedig 160 köbhüvelykes S+S motorja nyergében vesztett az olasz sztár, Riccardo Giliberto ellen, pedig neki is ugyanilyen motorja van.

Tehát a döntőben Riccardo Giliberto a német Gerd Caspari ellen küzdött. Előzőleg mindketten öt másodperc körüli időket futottak, és Gerd híres kiváló reakcióidejéről, de ebben az esetben ez nem segített. Az eddigi bajnok, a tapasztalt olasz Riccardo Giliberto vihette el a pálmát 5,161 másodperccel, és 210 km/órás végsebességgel. Tehát a közönség ismét az olasz himnuszt hallgathatta a díjkiosztón, miközben a top gas csapatok már gépeik jövő évi változtatásain törték a fejüket.

Szöveg: Angela
Képek: Piet és Herman