Bemutatkozott a Kawasaki zöld GP szörnye

2002.10.14. 13:38

 
   
   

2001 januárjában jelentette be a zöld színt favorizáló márka, hogy indulni szándékozik az új 4 ütemű GP kategóriában. A gyár azóta, szinte megállás nélkül dolgozott a gépen, sőt még a Japán Superbike Bajnokságban is elindították az új fejlesztésű gépet Yanagawaval a nyergében. A mostani hétvégén azonban már a ZX-RR Ninja végső verziójával álltak rajthoz, amelyben a Kawasakira oly jellemző soros négyhengeres gyártja a lóerőket. A zöld szörnyet nem csak a színe miatt lehet az első pillantásra megkülönböztetni a többi MotoGP géptől. Aerodinamikus idomai meglehetősen egyedi formát kölcsönöznek neki.

 
   
   

A Kawanak nem új dolog a Gyorsasági VB szereplés, a 70-es évek végén a 250-es és 350-es VB-ken indultak a gyár gépei, és egy csomó címet nyertek akkoriban. Most 20 évvel később a legkisebb japán gyártó kész arra, hogy sporttörténelmében új fejezetet írjon, egyedi formájú, vakító zöld színű versenymotorjával. A korábbi GP részvétel során szerzett gyakorlat remélhetőleg elősegíti a Kawasaki eredményeinek minél gyorsabb javulását. A királykategóriában is jelen volt a Kawa anno. Először 1970 és 1975 közt szerepeltek itt, pár győzelemmel Dave Simmonds és Ginger Molloy révén, majd Mick Grant egy TT győzelmet zsebelt be 1975-ben. A második, két éves szereplése a Kawasakinak a 80-as évek elején történt, de itt már nem sikerült újabb győzelmet szerezniük.

 
   
   

A mostani szerepléssel megkezdődött a Kawasaki harmadik korszaka a gyorsasági motorkerékpáros VB történelmében, amely a gyáriak nyilatkozata szerint még nagyobb sikereket hoz majd a márkának, mint a korábbi időszakok. Igaz Akira Yanagawa bukott a ZX-RR első MotoGP versenyén, de ez még nem jelent semmit a jövőre nézve. A 2003-as idényre egyébként már 7 gyártó (Honda, Yamaha, Suzuki, Aprilia, Kawasaki, Proton, Ducati) indulhat majd négyütemű versenygéppel a legnemesebb trófea elhódításáért. A Kawasaki 2 motort szándékozik jövőre indítani, azonban egyelőre még nincs meg, hogy kik fogják ezeket kormányozni, hiszen Yanagawa szerződése is csak erre az évre érvényes.