A spanyolok nyílttá tették a világbajnokságot

2002.10.15. 13:49

 
   
   

Malájziába úgy érkezett a 250 köbcentis gyorsasági kategória mezőnye, hogy szinte már mindegy mit csinálnak, akkor is az olasz Melandri lesz idén a világbajnok, hiszen 52 ponttal vezette a tabellát. Legnagyobb ellenfele, Fonsi Nieto, a verseny előtt már lenyilatkozta, hogy nem koncentrál tovább az idei VB címre, hanem inkább a jövő évi sorozatra készül. Szerencsénkre a dolgok úgy alakultak az elmúlt hétvégén, hogy a hátralévő 2 futamon talán lesz még okunk az izgalomra. No de ne vágjunk ennyivel a történtek elé.

Már az edzések alatt látszott, hogy a két Telefonica Movistar pilóta, a Japán Nagydíjon győztes Elias, és Nieto nagyon gyors a sepangi pályán, ezt egy harmadik és egy első rajtpozícióval igazolták. Persze a bajnok aspiráns Melandri sem közlekedett lassan, második helyről vághatott neki a versenynek.

A start Eliasnak és Nietonak sikerült remekül, Melandri csak a 3. helyre tudott besorolni az első kanyarban, őt Rolfo követte. Nieto már az első körben élre állt, Melandri követte a 2. helyen, utánuk Elias, Rolfo, Locatelli és Battaini volt a sorrend. Aztán a Melandri szurkolók és csapata szerelőinek testében megfagyott az érrendszer, mikor látták az Apriliat lelassulni, majd pedig a harmadik körben a boxba állni. Ritka pillanat az évek óta nagyszerűen teljesítő 250-es Aprilia műszaki hibája, de ezzel nyílttá vált a világbajnokság.

 
   
   

Fonsi Nieto ezután elhúzott a második-harmadik helyen egymással küzdő Rolfo és Elias kettőstől. Eggyel hátrébb óriási csata alakult ki a 4. helyért. Itt Battaini, Porto és de Puniet egymást nem kímélve igyekezett megszerezni a 13 pontos pozíciót. A mezőny többi része akkorra már alaposan leszakadt, a hátsó régiókban is kettes-hármas alakulatok küzdöttek a pontokért. A 19. körben Nietot utolérte Toni Elias, de a világbajnoki pontverseny állása miatt a csapattól olyan utasítást kapott, hogy nem előzhette meg csapattársát. A két spanyolt a harmadik helyen, 2-3 másodpercre lemaradva tőlük, az olasz Rolfo követte, akinek nem volt már esélye a győzelemre.

Bár az élen kialakult már a végső sorrend, a 4. helyért azonban folyt az öldöklés. Porto Puniet Battaini sorrendben fordultak az utolsó körre, amelyikben először Battaini megelőzte mindkét ellenfelét, majd őt később Porto trükközte ki, így az argentin versenyző megint egy értékes negyedik hellyel zárt a futamot. A VB történelmében ez volt az első 250-es siker ahol, a dobogó első és második fokán álló versenyzők a korábbi VB menő Jorge Aspar Martínez által irányított Telefonica Movistar csapatából kerültek ki. A VB összesített pontversenyében alapos változás állt be. Marco Melandrit 27 pontra megközelítette Fonsi Nieto, így a hátralévő 2 futamban bármi történhet, de azért a legnagyobb esély a világbajnoki cím elnyerésére még mindig az olasznak van meg.

A Maláj Nagydíj 250 köbcentis futamának végeredménye:
1. Fonsi Nieto SPA Aprilia 43perc 28.624 mp
2. Toni Elias SPA Aprilia +0.412 mp
3. Roberto Rolfo ITA Honda +2.947 mp
4. Sebastian Porto ARG Yamaha +7.910 mp
5. Franco Battaini ITA Aprilia +8.581 mp
6. Randy de Puniet FRA Aprilia +8.706 mp
7. Naoki Matsudo JPN Yamaha +19.155 mp
8. Emilio Alzamora SPA Honda +22.459 mp
9. Shahrol Yuzy MAL Yamaha +22.694 mp
10. David Checa SPA Aprilia +29.350 mp.