A Római Császár uralkodott Malájziában

2002.10.16. 17:56

 
   
   

A sepangi pályán nagyon hosszú egyenesek vannak, így az elmúlt hétvégi futamon a MotoGP kategóriában csak azoknak a gépeknek a pilótái számíthattak sikerre, amelyek iszonyatosan erősek. Ezek egyértelműen a V5-ös Hondák, és a soros négyes Yamahák voltak eddig, így pilótáik közül lehetett megtippelni a legnagyobb valószínűséggel a győztest. A leggyorsabb gépek mind 300 km/h fölött közlekedtek az egyenesek végén, és természetesen szinte kivétel nélkül négyütemű motorok hajtották őket. Az edzés első, a japán futam győztese, Alex Barros volt, az első sorba rajta kívül még Biaggi, Kato, és a tehetségét ismét igazolva, a kétütemű NSR500-assal Capirossi tudott beférni. Rossi 8. helye erősen lazsálás gyanúsnak tűnt, vagy ténylegesen ennyire nem megy a motor beállítása mostanában a Repsol Honda csapatnak.

 
   
   

A 21 körös verseny rajtját Barros kapta el a legjobban, utána Biaggi-Checa-Kato következett. Az első körben ment az osztás szinte minden kanyarban, szokás szerint. Fél kör után a Barros, Biaggi, Kato, Ukawa, Rossi, Checa és Capirossi sorrend állt be. Nem sokáig maradt ez, mert Rossi megkezdte felzárkózását az élhez, a 2. körben már negyedik, megelőzvén Ukawát. Úgy látszik, nem sikerült csapatának teljesen megoldania fék és futómű problémáit, mert a 3. körben Rossi hibázott a féktávon, és egyből a 4-ről a hatodik helyre esett vissza.

 
   
   

A következő pár körben Rossi és Ukawa kihasználva az előttük lévő Kato hibázásait, elmentek mellette, sőt Rossi még Ukawat sem hagyta ki a leelőzendők sorából. Ekkor a Barros, Biaggi, Rossi, Ukawa, Kato, Checa névsor jelentette az élbolyt. A verseny féltávjára Barros és Biaggi egy kis előnyt tudtak szerezni, két üldözőjük, Rossi és Ukawa 2-3 másodpercre lemaradt, Kato és Checa viszont teljesen leszakadt a vezetőkről.

A 12. körben Biaggi döntő lépésre szánta el magát, és a célegyenes végén szépen kifékezte Barrost, átvéve ezzel a vezetést. 2 körrel később az időközben felzárkózó Rossi kiszorítva próbálta leelőzni Barrost, mindketten hibáztak, és túl szélesen tudtak csak befordulni, ezt kihasználva Ukawa elment mindkét márkatársa mellett. Barrosnak ekkor leereszkedett a vörös köd, és egy körrel később bosszúból próbálta lenyomni Rossit, de hibázott újfent, és jó pár másodperces hátrányba került.

 
   
   

A végjátékban Rossi és csapattársa, Tohru Ukawa közt dúlt még jelentősebb háború. Rossi folyamatosan próbálta megelőzni a japánt, de tőle szokatlan módon folyamatosan hibázott is. Vagy nem sikerült neki az előzés, vagy Ukawa visszavette tőle a 2. helyet amint hibázott egyet a következő kanyarban. Nyilván Rossi motorjának rossz beállítása is közrejátszott ebben, de ezalatt Biaggi magabiztos előnyre tett szert, ráadásul időközben Barros is felért a két Repsolos versenyzőre.

A 18. körben Rossi végre úgy tudta megelőzni Ukawat, hogy az már nem előzte vissza, sőt ugyanez sikerült Barrosnak is egy körrel később. Rossi még megpróbált felzárkózni Biaggira, de már nem volt képes utolérni a Római Uralkodót, aki ezzel idei második versenyét nyerte meg a Yamaha YZR-M1 nyergében. Ezzel bebiztosította a Marlboro Yamaha csapat számára a második helyet az összesített csapatversenyben az idei évre. Valamint a gyorsasági motoros világbajnokság történelmében ezzel a győzelmével Biaggi megszerezte a 600. futamgyőzelmet az olaszoknak. Az igazsághoz hozzá kell tenni azt a tényt, hogy a Hondák végig megcsúszó kuplungjaikkal szenvedtek, és beállításuk sem sikerült tökéletesre, de ilyen dolgok előfordulhatnak egy technikai sportágban, nem lehet minden mindig tökéletes még egy Hondánál sem. Barros kicsit dühös volt a verseny után Rossira balul sikerült előzése miatt, de nyilatkozatában már elismerte, hogy Rossi helyében ő is hasonlóképpen cselekedett volna.

A Maláj Nagydíj MotoGP kategóriájának a végeredménye:
1. Max Biaggi ITA Yamaha 44perc 01.592mp
2. Valentino Rossi ITA Honda +0.542mp
3. Alex Barros BRA Honda +1.572mp
4. Tohru Ukawa JPN Honda +2.238mp
5. Daijiro Kato JPN Honda +8.475mp
6. Shinya Nakano JPN Yamaha +23.000mp
5. Carlos Checa SPA Yamaha +24.360mp
6. Kenny Roberts USA Suzuki +24.709mp
3. Loris Capirossi ITA Honda +27.669mp
8. Norick Abe JPN Yamaha +41.811mp