Ducati 999 Superbike újabb teszteken

2002.10.29. 09:56

 
   
   

Neil Hodgson azok után, hogy két évig csak üldözhette a Ducati gyári versenygépeket, most kezei közé kapta a vadonatúj 999-es Superbike versenygépet egy tesztelés sorozat erejéig Mugelloban. A 999-es pályaváltozata egy ideje már fejlesztés alatt áll, azonban Neil Hodgsonnak csak október elején nyílt alkalma tesztelni az újdonságot, mivel a 2002-es Világbajnokságban még versenyeznie kellett egészen szeptember végéig. A teszteket az olaszok kedvenc versenypályáján, Mugelloban rendezték meg.

Az Isle Of Man illetőségű Hodgson, aki jelenleg 29 éves, összetettben a harmadik helyezést érte el idén a Superbike Világbajnokságban. Mindezt úgy, hogy a fél-gyári HM Plant Ducati színeiben versenyzett. Azonban a következő szezontól kezdve visszatér a teljesen gyári Ducati csapathoz, amelynek egyszer már részese lehetett a 90-es évek végén, még Carl Fogarty uralkodásának idejében. Az első napon Hodgson 70 kört teljesített a festői környezetben fekvő toscanai pályán. A nap végén a következőket nyilatkozta:
"Egy kicsit idegesebbnek éreztem magam, mint reggel, amikor még csak izgatott voltam, hogy milyen lehet majd a 999-essel motorozni. Ez egy nagy lépés számomra, de most már sokkal nyugodtabb vagyok az új csapatommal eltöltött első nap után. A motor nagyon különbözik az én régi 998-asomtól, az új aerodinamikájával és abroncsaival. Még az üléspozíció is igencsak különbözik, így egy kis időbe telik majd, hogy teljesen komfortosan érezzem magam rajta. A blokk fantasztikus, az erőleadása sokkal lágyabb, jobb, mint a régi motoromé."

 
   
   

A második napon tovább kóstolgatta 2003-as gépét Hodgson, és jó véleményt alkotott róla, elégedett volt a dolgok előremenetével. A második napon egy kis eső hátráltatta ugyan a munkát a 999-es Ducatival, de a Ducati Corse csapat közleménye szerint az előre eltervezett munkát időben elvégezték, és Neil Hodgson újabb 45 kört teljesített, mielőtt az időjárás miatt befejezték a tesztet. Hodgson a következőket nyilatkozta a második napon:
"Az első benyomásom a 999-essel kapcsolatban az, hogy nagyon különböző a 998-as versenymotorhoz képest. A blokkot sokkal jobbnak érzem, és a duplakaros hátsó lengővillával teljesen máshogy működik a hátsó felfüggesztés, mint amit én megszoktam idén. Alig várom már a következő évadot a Superbike Világbajnokságban. A 999-esben rengeteg lehetőség van, és még sokat lehet javítani rajta, ezért úgy vélem a következő 3-4 teszt során képesek leszünk egy jó motorból, egy fantasztikus versenygépet alkotni."
A következő teszteket október végén, Valenciában tartja a Ducati.