Robogó vagy motorkerékpár?

2002.10.30. 09:21

 
   
   

Az első kérdés, ami eszembe jut, a Suzuki 650-es Burgman-ját nézve, hogy ez most akkor robogó vagy motorkerékpár. Vagy valami hibrid? Kis kerekei vannak, és robogó teste, de emellett egy benzinbefecskendezéses, vízhűtéses, V2-es motort dugtak a műanyagok alá, ami 638 köbcentijével bármely motorvázban megállná a helyét. A motort mindenesetre úgy hangolták, hogy alsó és középtartományban nyomatékos, és az erőt a SECVT azaz a Suzuki elektronikusan irányított váltója közvetíti a robogókerekek felé. A váltó három módozatban működtethető. Kettő automatikus, - ebből az egyik normál fokozat, míg a másik a "power", azaz a rakéta fokozat. Ha sportosabb igények merülnek fel, jöhet a harmadik mód, ahol a robogós igénye szerint váltogathat 5 sebességi fokozat között.

 
   
   

Az acél csőből készült vázat terveztek az 56 lóerős és agilis motorblokkhoz, előre 41 mm átmérőjű, de nem állítható villa került, a hátsó kerék alumínium lengőkarral kapcsolódik, 5 módon állítható rugóstaggal. Az első féktárcsa 260 mm-es átmérőjű, és kétdugattyús féknyereg állítja meg, hátulra ugyanilyen a fékpofa 250 mm-es tárcsára került. Az első és a hátsó fékrendszer független egymástól.

 
   
   

A 650-es elöl 15 colos, hátul 14-es kereken gördül, amiket tömlő nélküli, 120/70-15-ös, illetve 160/60-14-es gumikkal szerelik. Az ülés, a kormány, az idomzat és a szélvédő mind-mind a kényelemről és a praktikusságról szól. Az ülés állítható deréktámasszal kényeztet, és mindössze 75 centi magasan van a földtől. Fontos is a biztonságos talajfogás, ugyanis a robogó tömege nem csekély, 238 kg. Az ülés alatti barlang óriási, az 56 literes tárolóban elfér két zárt bukósisak, meg egy-két apróság. Van még három kisebb tároló rekesz, ahová a gyakrabban használt kisebb cuccok elpakolhatóak. Ide rejtettek egy szivargyújtó kivezetést is. A motor védelmét szolgálja a mágneses gyújtáskapcsoló fedél.

 
   
   

Éjszaka a két reflektor ragyogja be az utat, az első indexeket a visszapillantó tükrökbe integrálták. A műszerek javarészt digitálisak, az LCD kijelző mutatja az aktuális sebességet, a fordulatszámot, és a megtett kilométereket is itt tarthatjuk számon. Figyelmeztet az olajszintre és arra is, ha elérkezett az olajcsere ideje. Egy kisebb mellék LCD-ről leolvashatjuk a vízhőfokot, a benzinszint állását a 15 literes tankban, és az időt.

 
   
   

A 650-es Suzuki Burgman a Honda Silver Wing-gel (ez egy másik robogó-motorkerékpár hibrid) fog küzdeni fej-fej mellett a vásárlók kegyeiért. De hogy ki akarja majd ezeket az óriásokat megvenni? Ha kipróbáljuk, akkor talán ezt is meg tudjuk mondani. Erre azonban legalább jövő tavaszig várni kell, ugyanis az első darabok ekkor érkeznek a hazai szalonokba.