Jól halad az angol-maláj együttműködés a motorsportban

2002.11.05. 09:39

 
   
   

A Foggy Petronas versenycsapat először tesztelte a Brit Szigeteken kívül a jövő évi Superbike VB szezonra készülő motorjait. A próbáknak a németországi Lausitz Ring szolgált helyszínéül, az időjárás azonban még az angliai éghajlatnál is rosszabb volt. Alig tudták megfelelő körülmények közt megfigyelni a motorok viselkedését. Azonban a csapatfőnök, négyszeres világbajnok Carl Fogarty szerint mindez értékes gyakorlat volt a zöldfülű csapata számára. Foggy szerint, bár ők egy vadonatúj csapat, egy vadonatúj motorral, és akármilyen tesztelést is produkáltak a felkészülés ezen szakaszában, mindenképpen megérte a ráfordított időt. A váz jól reagált a beállításokra, és Fogarty biztos benne, hogy képesek lesznek a blokk teljesítményén javítani.

Nigel Bosworth csapat igazgató szerint a fejlesztés ezen szakaszában, és a motor jelenlegi állapotában igazán elégedettek lehetnek a versenyzőik köridejével, amelyek nem voltak nagyon messze az idei Superbike VB középmezőnyétől. Érdemes megjegyezni még, hogy a csapat motorjai nem a pár körös edzésre lettek belőve, és nem használtak ultra gyors edzésgumikat.
A csapat versenyzői, Troy Corser és James Haydon végigdolgozták az alapokkal az első napot, és olyan dolgokra koncentráltak, mint a vázgeometria beállítása, a gumik kiértékelése, és a motorblokk jelleggörbéjének és hűtésének beállítása.

Troy Corser elmondta, hogy mentek pár jó kört, végrehajtottak változtatásokat a motor elején és hátulján, és ezzel határozottan előrébb léptek a beállításokat illetően. Nem akartak túl sokat változtatni egyszerre, csak kis lépéseket kívántak végrehajtani egy időben, de úgy érzi, ezek a változtatások sokkal jobban egybehozták az összképet, és egy jobb, előre vezető út kezdett kirajzolódni számukra. Ezután képes volt gyorsabban menni anélkül, hogy keményebben próbálkozott volna, így a motor bizonyosan sokat javult.

James Haydonnak a teszt még hasznosabb volt, mivel a beállítások végén 4 másodpercet tudott javítani addigi legjobb köridején. Sokkal kényelmesebben érzi magát most már a motoron, és átgondolva a dolgokat akként vélekedett, hogy a lehető legtöbbet hozták ki a tesztből, amit csak a mostoha időjárási körülmények lehetővé tettek. Azonban későbbiekben a Foggy Petronas csapat valamilyen melegebb éghajlatú helyeken fogja végrehajtani az elkövetkezendő teszteket, így lehetőségük lesz tovább javítani a motorok beállításán.