Nobby Ueda befejezte motorversenyzői pályafutását

2002.11.08. 12:46

 
   
   

Noboru Ueda bejelentette a visszavonulását a Grand Prix versenyzéstől, miután 12 szezont nyomott le a GP világában. A 2002-es szezon utolsó futama Valenciában egyben az utolsó versenye volt a veterán japán pilótának, mivel úgy döntött, ideje abbahagyni. A 35 éves pilóta, aki idén a Semprucci Racing Team színeiben Tóth Imi csapattársa volt, a következőképpen magyarázta lépését:
"A szervezetem azt mondja nekem, hogy jobban kellene vigyáznom magamra. Visszatérek Japánba egy kezelésre, hogy teljesen rendbe jöjjek, aztán eldöntöm mi lesz a jövőben. Akármi történik, leginkább azt szeretném, ha a GP versenyzés világában dolgozhatnék továbbra is. A döntés szomorú, és igen nehéz volt meghozni, mivel a GP versenyzés az életem. Biztosan visszatérek, de csak azután, ha teljesen felépültem. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segítette a karrierem. A csapatoknak, akiknél versenyeztem, a szponzoraimnak, a szurkolóimnak, mindenkinek. Hiányozni fog a versenyzés, de visszatérek."

Annak ellenére, hogy sohasem nyert Világbajnokságot, Ueada hosszú és sikeres pályafutásnak örvendhetett, és 1994-ben illetve 1997-ben második volt a világbajnoki összesítésben. Mindig emlékezni fog szabadkártyás debütálására 1991-ben, amikor egyből megszerezte az első rajthelyet, majd megnyerte a versenyt. További felvillanások jelezték vitathatatlan tehetségét a 125 köbcentis pályafutása alatt, amely egy évtizednél is hosszabb ideig tartott, de sajnos állandó sérülések szakították meg. Főleg az 1998-ban elszenvedett balesete volt súlyos, amely majdnem a karrierje végét jelentette. Ueda a 12 év alatt 13 futamgyőzelmet, 38 dobogós helyezést, és 19 első rajtkockát szerzett.