Honda után Apriliát próbálgat Colin Edwards

2002.12.11. 12:09

 
   
   

Colin Edwards november végén próbálhatta ki először a négyütemű Aprilia RS Cube motorját, amelyet jövőre fog lovagolni a MotoGP világbajnokságban. Igaz nem volt ez teljes értékű próba, mivel Edwards az első napon összetörte az első alkalommal Michelin abroncsokon guruló motort. A második napon meg az eső nehezítette a munkát, de mindezek ellenére a texasi pilóta elégedett volt új paripájával, és a következőképpen kommentálta az eseményeket:

"A hétfői esésem volt az első igazi kapcsolatom az RS Cube rendszerével, amelyet a lóerők irányítására használ. 24 évet töltöttem el az életemből, hogy megtanuljam miként kell ráadni a gázt egy versenymotoron, de hétfőn hirtelen rájöttem, hogy teljesen új módon kell csinálnom. Tulajdonképpen az történik, hogy az ember parancsot ad a számítógépnek, amely utána ezt a motorba közvetíti. Ez valami egészen új dolog, és meg kell tanulnom. A legelső tapasztalatom ezzel a rendszerrel igencsak erőteljes volt. Egy pillanatra visszavettem a gázt teljesen, a lehető legjobbkor, ezután volt egy másodperc tört részéig tartó késlekedés, majd a hátsó kerék elkezdett megcsúszni, én pedig leestem a motorról. Nem lett volna gond, ha minden egyből, vagy az egész tesztelés végén történik, mivel ez a rendszernek egy reakciója, amit meg kell még tanulnom."

"Mindezek ellenére le vagyok nyűgözve a Cube teljesítményétől, ez egy nem mindennapi motor. Úgy lehet mértékre szabni, ahogy csak szeretné az ember, mivel rengeteg beállítási lehetősége van, egy laboratórium két keréken. Vártam, hogy erős lesz a motor, de azt nem hogy ennyire. Nagyon elégedett vagyok az elvégzett munkával, még akkor is, ha a könyököm megsérült egy kicsit, de ez egyáltalán nem zavart a motorozásban. Alig várom a következő teszteket, hogy minél tovább fejleszthessük a Cube-ot, amelynek minden potenciálja megvan, hogy egy győztes motorrá váljon.

Ebben a csapatban versenyzik még Noriyuki Haga is, akinek már korábban voltak tapasztalatai egy YZR500-as nyergében a GP elit osztályában. Neki ez már a második alkalma volt, hogy kipróbálhassa az RS Cube-ot. Nyilatkozatában megemlítette, hogy rengeteg beállítást próbált ki motorján, mivel valamennyire már ismerte azt, így megpróbálta minél jobban a saját versenyzési stílusához alakítani. Igen elégedett volt a teljesítménnyel, bár még ő is csak ritkán használta ki a teljesen a rendelkezésre álló teljesítményt. Mindenesetre boldog volt a tesztek előre menetelével, az elvégzett munka eredményeivel.