Az iráni nők ismét motorozhatnak

2002.12.18. 13:49

 
   
   

Amióta 1979-ben győzött az iszlám forradalom Iránban, a nőknek a vallási kemény vonalasok megtiltották a motorozást. Mostantól azonban, köszönhetően a vállalkozó szellemű helyieknek, a nők visszapattanhatnak kétkerekű masináikra, hogy utat vágjanak a függetlenségük felé. Mohammed Rez-Farhad-Sheikhahamed, a Bana Industrial motorgyártó eladási részlegének vezetője azzal az ötlettel állt elő, hogy ingyen motorvezetői tanfolyamokat indít asszonyok számára. Jelenleg közel 400 hölgy jelentkezett, hogy egy héttel a szerződés aláírása után már tanulóként körözhessen a kezdetleges helyi tanpályákon.

A motorgyártó nem véletlenül indította ingyenes tanfolyamait. Az üzlet jelentős megélénkülését várják az akciótól. A PR főnöknek a vallásos ellenzék számára is van üzenete:
"Mohamed próféta azt tanácsolta a muszlimoknak, hogy lovagoljanak, vívjanak, és ússzanak. Nem osztotta ketté a hívőket férfiakra és nőkre. Mivel a világon jelenleg a lovak nem igazán használatosak már közlekedési célokra, így ezek természetes cseréje a motorkerékpár."

Akad azonban probléma, még pedig nem is jelentéktelen. Ugyanis a férfiaknak meg van tiltva, hogy nőket taníthassanak, így megfelelő női oktatókat kell még találni a feladathoz, amely eltarthat egy darabig.