Robogjon Ön is elsőosztályon!

2003.01.06. 13:15

 
   
   

A városi közlekedés problémáira a járművekkel egyébként nem foglalkozó tervező irodák munkái között is előbukkan egy-egy megoldás. Már nem csak a számítógépek képernyőjén csodálható meg az olasz Autostudi tervezőiroda legújabb alkotása az A-Trix munkanevű koncepciórobogó, hiszen a háromkerekű járműből elkészült az első működőképes prototípus.

Az egyszemélyes járgány manőverezhetősége a három kerék ellenére hasonló a hagyományos motorkerékpárokhoz, hiszen az acél vázrendszer a kerekek síkjától függetlenül billenthető. A meghökkentő dizájn szerves eleme a nyitható és variálható tető, amely igény szerint akár hátra is csukható a puttonyba. A forma aerodinamikailag is megállja a helyét, a szélcsatornás vizsgálatokat virtuális módszerekkel végezték el.

Kétféle motorral, 50-es és 125 cm3-es méretben készült a prototípus, valamint a jövőben terveznek egy elektromotorral hajtott robogót is. A mai nagytestű robogókhoz képest a zselével töltött ülés nagyon alacsonyra, 600 mm-esre sikeredett és a vezető idomaihoz teljességgel hozzáigazítható. A kényelmet szolgálja továbbá a navigációs rendszer, a HI-FI berendezés és a palm top.