Jégmotorozás Superbike géppel

2003.02.13. 09:04

 
   
   

A holland Mark van Rosmalen már nagyon unhatta ezt a hosszú telet, és egy kis jégmotorozásról álmodozott a meleg szobájában. Ehhez azonban nem állt rendelkezésére egy salakmotor, avagy a hazánkban már jól bevált robogó, amely szintén kitűnő alap ehhez a téli mókához. Mindössze egy Kawasaki ZXR750-RR Superbike gép várta a téli sportra való átállást a garázsában. Ugyan a Superbike motor használata jégen kissé fura, de az újdonság varázsa rengeteg lendületet adott Rosmalen csapatának. A Dunlop gumikba házilag kerültek bele a szegecsek, és már jöhetett is az első tesztút.

Sajnos az első próba kicsit balul ütött ki, mivel Hollandia legnagyobb taván, az Yselmeer-en beszakadt a jég a Kawa alatt, és a Titanichoz méltóan kezdett elsüllyedni. Van Rosmalen a nyakán sérült meg, és jó pár ciki megjegyzést kellett végig hallgatnia, azonban megígérte, ha sikerül újjáépítenie sérült motorját, újabb próbák következnek a befagyott tavon.

Elmondása szerint a probléma az volt, hogy rengeteg korcsolyázó volt a jégen, és nem akart közéjük hajtani a szöges gumis motorral. Így egy félreeső helyen próbálta ki a Superbike jégmotorozást, és úgy gondolta, hogy ott a jég legalább 20 cm vastag. Már harmadikban húzta gázt, ezért kicsit lassítani akart, leváltott kettesbe, és elkezdett fékezni, ami több súlyt helyezett az első kerékre, ám ebben a pillanatban beszakadt alatta a jég. Pedig még azon a részen is legalább 5 cm volt a vastagsága.

Rosmalen azonban nem ijedt meg az első kudarctól, szándékában áll minél hamarabb ismét jégre vinni a Kawasakit, amint egy kicsit még hidegebbé válik az időjárás. Az esetről készült videó itt tekinthető meg.