Elhunyt Barry Sheene

2003.03.13. 12:27

 
   
   

Március 10-én elhunyt Barry Sheene. Gyászol Anglia és a világ motorsportja. Sheene békésen halt meg, miután elvesztette élete egyik leghosszabb csatáját, amelyet közel nyolc hónapja vívott nyelőcső és gyomorrák ellen. Az 52 éves sportember 1976-ban és 1977-ben szerezte meg a Gyorsasági Világbajnokság 500 köbcentis géposztályának világbajnoki címét. Stephanie nevű feleségét, és két tinédzser gyermekét, Sidonie-t és Freddie-t hagyta hátra maga mögött.

 
   
   

A családhoz közeli források megerősítették azt a hírt, miszerint állapota gyorsan romlott az utolsó két hétben. A családja és barátai már korábban Ausztráliába repültek, hogy mellette lehessenek utolsó napjaiban, amikor világossá vált egészségi állapotának további romlása. Sheene úgy nyilatkozott az újságíróknak a hónap elején, hogy nagy nehézséget okoz számára az evés, és minden eddiginél betegebbnek érzi magát. Bár szokásos jó kedélyével megígérte, hogy tovább küzd a betegsége ellen, azonban a kór túl agresszív volt ahhoz, hogy képes legyen felülkerekedni rajta.

 
   
   

Sheene életének utolsó nagy csatája tavaly nyáron kezdődött, amikor nehézséget okozott számára az ételt lenyelni. Barátai szerint csak azért kereste fel orvosát, mert azt hitte, hogy fáj a torka, és nem képes ezt kiheverni. A betegségét megerősítő különféle orvosi vizsgálatok után Sheene úgy döntött, nem fogadja el a hagyományos kemoterápiás és műtéti eljárások alkalmazását, hanem természetes úton próbál küzdeni a rák ellen. Ez egy radikális diétát és étrend változást takart, és egy ausztrál orvos javaslatára vágott bele.

 
   
   

A rák diagnosztizálása után lelkiekben is megváltozott, mivel igen erősen Istentől remélt segítséget. Az október végi Ausztrál GP-re már mutatkoztak a terápia első eredményei, bár alaposan lefogyott tőle, mégis jókedvűnek tűnt. Később még többféle hagyományos és kevésbé szokásos orvosi kezelésen is átesett, azonban szervezete nem reagált megfelelően a kezelésekre. Végül egyre rosszabb állapotba került, és bár épp további gyógymódok alkalmazását tervezték az orvosok, az idő ebben a versenyben nem állt Barry Sheene oldalára.

Barry Sheene temetését tegnap tartották meg, egy családi szertartás keretében az ausztráliai Queensland-ben. Kizárólag családtagok, és közeli barátok vehettek részt a gyászszertartáson.