Rossi ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta

2003.04.07. 15:00

 
   
   

Nem indult szerencsésen a Yamaha legénység számára az idei szezonkezdet. Egy óriási bukás következtében Marco Melandri eltörte jobb sípcsontját, és combcsontját egyaránt. A 2002-es 250 köbcentis világbajnokot helikopterrel szállították a pályáról a helyi kórházba, ahol alaposan kivizsgálják. Az előzetes diagnózis azonban elég lehangoló, Melandri nyílt törést szenvedett sípcsontján, egészen közel a bokájához, míg a combcsont törése sima törésnek tűnik csak. Melandri a visszafordító utáni gyors jobbosban vesztette el uralmát a Yamaha M1-es fölött, és ezzel számára az idei szezon egy időre befejeződött úgy, hogy még el sem kezdődött igazán. Az orvosok 45-90 napot jósolnak a teljes felgyógyuláshoz.

A MotoGP kategória edzésére sem lett jobb az időjárás. Az enyhén nedves pálya ellenére a versenyzők megkezdték az edzést, de azt félórával később egy heves zápor félbeszakította. Ekkor Valentino Rossi állt az élen, és maradt is, mivel ezek után csak egy maroknyi lelkes pilóta tért vissza a csúszós aszfaltra különféle vizes időre való beállításokat tesztelni. Hétvégére továbbra is szeszélyes marad az időjárás, ezért sok jóra nem számíthatnak a GP pilóták.

 
   
   

A második rajtkockába a szintén Hondával induló Max Biaggi állhat vasárnap, ha nem javul holnapra az időjárás és a köridők. Csapattársa, Tohru Ukawa a harmadik rajthelyet szerezte meg, még az első sort a Yamahás Carlos Checa zárja az első edzésnapon. Makato Tamada villogott a Pramac Hondával az első félórában, és ideje később az ötödik legjobbnak bizonyult. A második sorban őt követi Gibernau (Honda), Roberts (Suzuki) és Alex Barros a Yamahán. Colin Edwards, aki szintén igen jól ismeri a suzukai pályát, az Aprilia Cube-on a kilencedik rajthelyre kvalifikálta magát. A balesetet szenvedő Marco Melandri, és a Proton KR3-as gépet kormányzó Jeremy McWilliams nem tudták megfutni a szintidőt, de a brit holnap még javíthat.