Közeleg az új Fireblade

2003.04.30. 14:17

 
   
   

Az őszi bemutatkozás közeledtével egyre több kémfotó, számítógépes grafika jelenik meg a Honda legújabb, 2004-es Fireblade-jéről. A legfrissebbet az angol MCN szaklap közölte le, pár technikai adattal együtt. Gyári források szerint a CBR900RR utódja elképzelhető, hogy méreteit tekintve akkora lesz csak, mint egy 600-as sportgép. A Honda az új géppel szakít eddigi hagyományaival, és egy minden eddiginél extrémebb sportmotor létrehozásán munkálkodik, amely méltó ellenfele lehet a versenypályákon a Suzuki GSX-R 1000-nek, vagy a Yamaha R1-esének.

Az új Tűzpenge vadonatúj vázában egy erősebb blokk kap helyet, és az egész gép könnyebb lesz, mint valaha. Nem mintha a jelenlegi CBR900RR súlyos motor lenne a maga 168 kg-os száraztömegével, azonban a pletykák szerint az új 1000 köbcentis, várhatóan V4-es sportmotor súlya még a jelenlegi 600-as gépekénél is kevesebb lesz. Várhatóan az idei CBR600RR küllemére fog hasonlítani a motor, azaz Rossi V5-ös RC211V gépének jó néhány formai jegye felbukkan majd az idomokon.

A CBR600RR-re hasonlít majd az ülés alá süllyesztett üzemanyagtank, a dupla kipufogó pedig a hátsó ülés alatt kerül kivezetésre. Az üzemanyagtank központi elhelyezése a motor jobb tömegeloszlását segíti elő, az ülés alatti kipufogók nagyobb szabad hasmagasságot kölcsönöznek a versenypályákra.