Ismét spanyol az élen

2003.05.27. 13:06

 
   
   

A jerezi futamon Elias meglepő fölénnyel diadalmaskodott, a hazai közönség legnagyobb örömére. Viszont Le Mans-ban Randy De Puniet érkezett haza, így joggal reménykedett idei első győzelmében a francia nézők előtt, azonban rajta kívül még jó néhányan esélyesek voltak az idén egyre kiegyenlítettebbé váló GP250 mezőnyében.

Az edzések
A pénteki első időmérő edzésen a pilóták az időjárási előrejelzés tanulmányozása után mindent beleadtak, mert a szombati napra nem sok jót mondtak a meteorológusok. A Poggiali, Battaini, De Puniet hármas váltogatta egymást a tabella élén, de az edzés vége a san-marinói fiúnak jött ki, és utolsó körével megszerezte az első rajtkockát vasárnapra. Mögötte három másik apriliás állhatott fel az első sorba, Battaini, De Puniet, Fonsi Nieto sorrendben. Az időjósoknak igazuk lett, szombaton pocsék idő fogadta a második időmérőn a versenyzőket. A körülmények miatt senki sem tudott javítani pénteki eredményén, így az alapján álltak fel a pilóták a vasárnapi rajthoz.

 
   
   

A verseny
Elias hiper-szuper rajtot vett a második sorból egyből az élre állt. Őt de Puniet, Nieto, Porto és Poggiali követte a 28 körös verseny első körében. Egy nyolcas boly állt az élen, amelynek a legelejére a francia De Puniet állt a negyedik körben. A 6. körben érdekes baleset történt, a tabella élén álló Poggiali egy kanyarban nekiment Portonak, és ezzel mind a ketten kiestek. Poggiali gyors tempóban fordult be egy jobbos kanyarba, és a forduló közepén hirtelen előtte termett Porto motorjának hátsó kereke és kiütötte azt sajátjának első kerekével. Talán Poggiali hibája volt, mert túl gyorsan ment, viszont nagy valószínűséggel Porto meg igen nagyot lassíthatott abban a kanyarban. Ezt követően Battaini tette ki a fűre Nietot, aki ennek következtében jó pár helyet esett vissza.

 
   
   

Puniet látszólag elhúzott Eliastól egy kicsit, azonban a spanyol nem adta fel. Őket kissé lemaradva Battaini és csapattársa az újonc francia Guintoli követte, majd Nieto és Rolfo jöttek. Elias a 15. körig kergette Puniet, amikor egy igen meredek előzéssel, meglehetősen erőszakosan, de szabályosan megelőzte a franciát. Battaini nem sokkal ezután a sóderbe bukfencezett, de még vissza tudott állni a versenybe, igaz elvesztett harmadik helyén bánkódva csak a futottak még kategóriájában végzett. Elias a verseny végéig fokozatosan elhúzott Puniet-től, és magabiztosan nyerte a Francia Nagydíjat. Nieto, Rolfo és Matsudo a verseny 28. körében utolérték a meglepetésre harmadik helyen motorozó Guintolit, és mindannyian egyszerre előzték le a VB újoncot. Rolfo az utolsó körben Nieto elé került, és bejött a harmadik helyre.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Toni Elias Aprilia 43p 55.538mp
2. Randy de Puniet Aprilia +3.740mp
3. Roberto Rolfo Honda +4.562mp
4. Fonsi Nieto Aprilia +4.972mp
5. Naoki Matsudo Yamaha +5.122mp
6. Sylvian Guintoli Aprilia +6.100mp
7. Anthony West Aprilia +29.672mp
8. Alex Debon Honda +34.885mp
9. Christian Gemmel Honda +35.013mp
10. Joan Olive Aprilia +35.559mp.

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória pontversenyének állása 4 futam után:
1. Manuel Poggiali RSM 63 pont
2. Toni Elias SPA 58 pont
3. Randy de Puniet FRA 56 pont
4. Roberto Rolfo ITA 56 pont
5. Fonsi Nieto SPA 41 pont
6. Sebastian Porto ARG 36 pont
7. Naoki Matsudo JPN 33 pont
8. Franco Battaini ITA 32 pont
9. Anthony West AUS 30 pont
10. Sylvian Guintoli FRA 23 pont.