Három olasz a dobogón a király kategóriában

2003.06.13. 15:08

 
   
   

Olasz futam mindig nagy presztízzsel bírt a Gyorsasági VB-n szereplő csapatok és versenyzők között. Ennek egyik oka, hogy a csapatoknál rengeteg talján dolgozik, a versenyzőket nem is említve, ahol jelenleg szintén az olasz az egyik uralkodó nemzet. Az olasz szurkolók meg nem kevésbé fanatikusak, mint spanyol társaik, ezért óriási viadal volt várható a mugellói versenypályán. A másik nagy szenzáció a négyütemű, V5-ös Proton KR gépek debütálása, immáron hivatalosan, verseny körülmények között.

 
   
   

Az edzések
Az első időmérő edzésen már látszott, hogy itt csak a három olasz közül nyerhet valaki. Valentino Rossi bár uralta a pénteki edzés egészét, végülis csak második lett, mert Capirossi 14 ezredmásodperccel jobb köridőt ment nála. Mögöttük Biaggi és Gibernau zárta az első sort az első napon. A szombati időmérőn aztán Rossi addig próbálkozott, még 27 ezredmásodperccel Capirossi elé került, aki aznap már nem tudott többet faragni pénteki eredményéből. Az edzések nagy meglepetésére a pénteken még csak hetedik Shinya Nakano a harmadik rajtkockát szerezte meg, így Max Biaggi a negyedikre, Gibernau a hatodikra szorult vissza.

 
   
   

A verseny
A rajttól a Capirossi, Biaggi, Nakano sorrendben jöttek el a pilóták, de Rossi nem sokkal később felzárkózott hozzájuk. A Capirossi, Biaggi, Rossi olasz trió elszakadt a mezőnytől, és már csak hárman vívtak egymással az élen a győzelemért. Időközben a két Suzuki egymást ütötte ki, nehogy valamelyikük pontot szerezzen esetleg. Az 5. körben Biaggi megelőzte Capirossit, aki kisebb hibát vétett egy kanyarban. Capirossit két körrel később Rossi is lehagyta. Ekkor Biaggi és Rossi között egy meglehetősen kemény csata vette kezdetét, amelynek 7 körrel később Rossi célegyenesben végrehajtott előzése vetett véget. Rossi miután leelőzte Biaggit, nem nyugodhatott meg, mert a másik két olasz végig ott ment a fenekében. Capirossi Ducatija a verseny vége felé látványosan felgyorsult, és ennek köszönhetően Max Biaggi elé tudott férkőzni és az utolsó körökben az addig kis előnyt összegyűjtőgető Rossit is megközelítette, de megelőzni már nem tudta, így három olasz állhatott fel a mugellói dobogóra Rossi, Capirossi, Biaggi sorrendben.

 
   
   

Meg kell még említeni Makoto Tamada eredményét, aki egy alaposan elrontott rajt után végigszáguldotta a versenyt, és a mezőny hátuljából feljőve a negyedik helyen végzett. Dicséretre méltó Shinya Nakano teljesítménye, aki idei legjobb helyezését érte el, miután jó rajtja után végülis az ötödik helyre hozta be a Yamaha M1-est Ukawa, és Gibernau előtt. Sajnos a Proton-ok nem sokáig bírták a küzdelmeket, az egyik 5 a másik 9 kört bírt ki verseny körülmények között.

MotoGP futam végeredménye:
1. Valentino Rossi Honda
2. Loris Capirossi Ducati
3. Max Biaggi Honda
4. Makoto Tamada Honda
5. Shinya Nakano Yamaha
6. Tohru Ukawa Honda
7. Sete Gibernau Honda
8. Carlos Checa Yamaha
9. Colin Edwards Aprilia
10. Olivier Jacque Yamaha

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 5 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 115 pont
2. Max Biaggi ITA 83 pont
3. Sete Gibernau SPA 72 pont
4. Alex Barros BRA 46 pont
5. Tohru Ukawa JPN 42 pont
6. Troy Bayliss AUS 40 pont
7. Loris Capirossi ITA 36 pont
8. Sinya Nakano JPN 33 pont
9. Olivier Jacque FRA 32 pont
10. Nicky Hayden USA 26 pont