KTM siker a két kerék csúsztatóknál

2003.07.09. 07:47

 
   
   

Az idei Supermoto világbajnokság 3. futamát a Forma1-es közvetítésekből jól ismert Spa Francorchamps versenypálya területén kialakított 1250 méteres pályán rendezték meg. A teljes pályahosszt 1100 méternyi aszfalt, és 150 méternyi burkolatlan terület alkotta. A szombati edzéseken Eddy Seel helyi versenyző volt a leggyorsabb, aki a Husqvarna gyári versenyzője. Az edzések további sorrendje: 2. Fréderic Fiorentino KTM, 3. Ivan Lazzarini Husaberg, 4. Klaus Kinigadner KTM, 5. Jurgen Kunzel, Germany KTM.

 
   
   

Az idei szabályok szerint vasárnap délelőtt megrendezésre kerül két 12 körös verseny, majd ezek alapján a legjobb 4 pilóta dönti el egymás közt az egy körös Superpole-on, hogy milyen sorrendben állhassanak oda a 24 körös SuperFinal rajtrácsára. A délelőtti kis versenyeken bonusz pontokat gyűjthetnek a versenyzők az 1-10. helyeken, 10 pontot a győzelemért, és 1 pontot a 10. helyért. A SuperFinal-ban pedig a FIM szabályai szerint 25 pont jár a győztesnek, és még a 20. helyezett is kap 1 bajnoki pontot. A nap győztese a SuperFinal győztese, ellenben a világbajnoki pontversenyt és magát a címet az év során legtöbb pontot gyűjtő versenyző kapja. Így nem árt odafigyelni a két kisebbik versenyre sem, mivel igen sok pontot lehet azokon szerezni.

 
   
   

Első verseny
Mindezek ellenére a menők nem kapkodták el a délelőtti első versenyt. A második rajtkockából Fiorentino startolt, mögötte Delepine, Chambon, és Lazzarini haladt. Ez a négyes egyre inkább elhúzott az üldözőbolytól, amelyet Kunzel, Beltrani, Kinigardner és Eddy Seel alkotott. Fiorentino egyre jobban elhúzott az élbolytól, míg Lazzarini először Chambon-t előzte le, majd a belga Delepine-t kezdte el szorongatni. A verseny utolsó negyedében már nem történt az élen változás, így az izgalmat Eddy Seel sorozatos előzései jelentetteék, amivel feljött az ötödik helyre.

 
   
   

Második verseny
A második versenyen szintén Fiorentino lőtt ki legjobban a startnál, nyomában Eddy Seel, Lazzarini és Chambon haladtak. Lazzarini már az első körben megelőzte Seelt. Fiorentino ismét csak nagyon elhúzott üldözői elől, és nagy előnnyel nyerte meg a versenyt. Lazzarini bár a pálya egyes részein képes volt megközelíteni az élen állót, végül mégse tudta utolérni. Boris Chambon az üldözőboly élén, a harmadik helyen ért célba.

SuperFinal
A két verseny összesített első négy helyezettje egy körös Superpoleja után a Chambon, Lazzarini, Fiorentino, Delepine sorrendbe álltak fel a döntőre a versenyzők. Chambon kihasználta rajtpozícióját, és kilőtt a starttól. Mögötte Fiorentino, Delepine, Lazzarini sorrendben jöttek az üldözők. Lazzarini a második körben hibázott, és így jó pár hellyel hátrébb szorult a versenyben. Delepine elromlott hátsó féke miatt kiszállt a versenyből, így Chambon nyugodtan haladt a győzelem felé. Bár Fiorentino és Seel a hazai közönség buzdításának eleget téve mindent megtett, hogy utolérje az élen a kis franciát, azonban mindez kevés volt. A 20. körben Fiorentino hibázott egy kicsit a földes szakaszon, így Seel elment mellette és már nem adta ki kezéből a második helyet. Fiorentino bár egész nap remek teljesítményt nyújtott, a főversenyen csak a dobogó harmadik foka jutott neki. Lazzarini a hibája után remekül ment, és a verseny végére egészen a 4. helyig küzdötte fel magát.

Eredmények:
Verseny 1
1. Frédéric Fiorentino, KTM Team Bizar
2. Gerald Delepine, Vertemati Factory
3. Ivan Lazzarini, Husaberg Factory
4. Boris Chambon, KTM Factory
5. Eddy Seel, Husqvarna Factory
6. Jurgen Kunzel, KTM Factory
7. Klaus Kinigadner, KTM Factory
8. Massimo Beltrami, Husqvarna Factory
9. William Rubio, Husqvarna Factory
10. Lorenzo Mariani, TM Factory

Verseny 2
1. Frédéric Fiorentino, KTM Team Bizar
2. Ivan Lazzarini, Rigo Husaberg
3. Boris Chambon, KTM Factory
4. Jurgen Kunzel, KTM Factory
5. Klaus Kinigadner, KTM Factory
6. Gérald Delepine, Vertemati Factory
7. Massimo Beltrami, Husqvarna Factory
8. Fabrice Guyot, Husqvarna Factory
9. Lorenzo Mariani, TM Factory
10. Eddy Seel, Husqvarna Factory

SuperFinal
1. Boris Chambon, KTM factory
2. Eddy Seel, Husqvarna Factory
3. Frederic Fiorentino, KTM team Bizar
4. Ivan Lazzarini, Rigo Husaberg Factory
5. Jurgen Kunzel, KTM Factory
6. Massimo Beltrami, Husqvarna Factory
7. Lorenzo Mariani, TM Factory
8. Paolo Farioli, KTM Farioli
9. Simone Girolami, Honda Two - V
10. Jens Hainbach, Husaberg Factory

A Supermoto világbajnokság pontversenyének állása 3 futam után:
1. Boris Chambon (FRA) 92 pont
2. Jurgen Kunzel (GER) 91 pont
3. Ivan Lazzarini (ITA) 85 pont
4. Fréderic Fiorentino (BEL) 79 pont
5. Max Manzo (ITA) 79 pont
6. Eddy Seel (BEL) 77 pont
7. Massimo Beltrami (ITA) 54 pont
8. Stephane BLOT (FRA) 50 pont
9. Klaus Kinigadner (AUT) 43 pont
10. Fabrice Guyot (FRA) 39 pont